Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ, ανήγγειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την Αθήνα, ενώ ξεκαθάρισε πως για τους λαούς των χωρών μελών η λιτότητα δεν τελείωσε.

Οι δηλώσεις του νέου προέδρου της Κομισιόν έγιναν μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Με σαφή τρόπο εξήγησε πως το περιβόητο «πρόγραμμα Γιούνκερ» δίνει έμφαση στην ανάπτυξη με «πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ. Με τον ίδιο σαφή τρόπο ξεκαθάρισε ότι τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν σε όλη την ΕΕ...
«Θα παραμείνει η δημοσιονομική πειθαρχία σε όλες τις χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κλίμα αναμονής και προσδοκιών επιχείρησε να καλλιεργήσει ο Αντώνης Σαμαράς με τις δηλώσεις του λέγοντας οτι «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» στοχεύοντας «στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια». Δήλωσε πως «το πρόγραμμα Γιούνκερ εκφράζει τις αγωνίες της κυβέρνησης και των χωρών του Νότου για ανάπτυξη» καθώς προσδοκά για εγχώριους και ξένους επενδυτές ζεστό χρήμα από το κοινοτικό πρόγραμμα.

Αξιοποίησε τις νέες οικονομικές περιπέτειες της Αργεντινής για να εμφανίσει σαν αναγκαία τα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν -και μονιμοποιήθηκαν- στην Ελλάδα αλλά και για να επιτεθεί εμμέσως πλην σαφώς στο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενος οτι «η Ελλάδα απέφυγε αυτά που δεν απέφυγε η Αργεντινή» όταν «κάποιοι εισηγούνταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της άτακτης χρεοκοπίας». Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις και οι δύο λαοί πλήρωσαν και πληρώνουν πολύ ακριβά τα μοντέλα χρεοκοπίας τους που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις για τη διάσωση των αστικών τάξεων.

Κατά τη συζήτηση οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Έλληνας κοινοτικός επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι ήταν μια επίσκεψη ακρόασης αποφεύγοντας να μιλήσει για τις αρμοδιότητες των επιτρόπων, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση επιθυμεί τα χαρτοφυλάκια της μετανάστευσης ή της ενεργειακής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε για τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας και ειδικά της «Banco Espirito Santo» που δέχεται πακέτο διάσωσης σχεδόν 5 δισ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα στην Ευρωζώνη παραμένουν λέγοντας «διανύσαμε μεγάλη απόσταση, αλλά δεν φτάσαμε στο τέλος» και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι οι πορτογαλικές αρχές θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις του με τον κ. Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον αισθάνεται «φίλο και αδελφό». Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό γιατί «δεν δίστασε να τον προτείνει ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».


ertopen
  • Blog Archive