Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

600.000 Τούρκοι θέλουν να εξαγοράσουν τη θητεία τους

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Κυριακή, Αυγούστου 31, 2014
Σφαλιάρα στους Έλληνες εθνικιστές και μιλιταριστές: 600.000 Τούρκοι θέλουν να εξαγοράσουν τη θητεία τους
Σε Ελλάδα και Τουρκία, η στρατιωτική θητεία από αστικό θέσφατο και «ύψιστο καθήκον» μετατρέπεται σε χαράτσι για την εφορία, λούφα για τους γόνους πλουσίων, εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες
Εξαιρετικά ζαλισμένοι πρέπει να είναι... όλοι αυτοί που είτε από τους κυβερνητικούς θώκους, είτε από τα χαρακώματα των μιλιταριστικών σαιτ, των τηλεοπτικών παραθύρων και των καναπέδων τους τρομοκρατούν, απαιτώντας «εθνική ενότητα», αύξηση της στρατιωτικής θητείας, στράτευση των γυναικών και νέους εξοπλισμούς,  προπαγανδίζοντας τον «εξ ανατολάς κίνδυνο», συντηρώντας την εικόνα του "βάρβαρου-πολεμοχαρούς Τούρκου", από την παρακάτω είδηση:
Περίπου 600.000 νέοι στην Τουρκία περιμένουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας. Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του CNNTurk, αναφέρεται ότι η εξαγορά θητείας αποτέλεσε ελπίδα για την μερίδα αυτή της νεολαίας της χώρας.
Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που περιμένουν τη νομική ρύθμιση για την εξαγορά θητείας είναι το 27ο έτος της ηλικίας. Το ανώτατο όριο χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλουν θα είναι 17.000 λίρες Τουρκίας.  Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, κ. Ισμέτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι μόλις ο νέος Πρόεδρος της χώρας , κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναλάβει τα καθήκοντά του, η εξαγορά θητείας θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα με το οποίο θα ασχοληθεί. Η δήλωση αυτή δημιούργησε ελπίδες σε πολλούς, μεταδόθηκε από την Τουρκία.
Σχετικά δημοσιεύματα τονίζουν ότι το 2012 τεράστια έσοδα είχαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από το έκτακτο μέτρο εξαγοράς της θητείας που εφαρμόστηκε στη γειτονική χώρα κατά το Α΄ εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας κ. Ισμέτ Γιλμάζ τότε  69.320 άτομα εξαγόρασαν τη θητεία τους και απέφεραν έσοδα ύψους 2 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών δηλαδή περίπου 900 εκατομμύρια Ευρώ! Δικαιούχοι του μέτρου ήταν περίπου 250.000 άτομα αλλά το υψηλό κόστος εξαγορά ( περίπου 17.000 Ευρώ) για πολλούς ήταν απαγορευτικά. Το μέτρο της εξαγοράς της θητείας για τους Τούρκους πολίτες που ζουν στην Τουρκία είχε εφαρμοστεί και το 1999 αμέσως μετά το σεισμό που είχε πλήξει την Τουρκία για να βρεθούν άμεσα έσοδα. Οι Τούρκοι πολίτες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό μπορούν να εξαγοράσουν τη θητεία τους έναντι περίπου 5.000 Ευρώ και υπηρετούν μόλις 3 εβδομάδες. Αυτό το μέτρο αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο στο τουρκικό δημόσιο.
Οι παραπάνω εξελίξεις πρέπει να αξιολογηθούν σε συνδυασμό με τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα-Κύπρο καθώς στο όνομα της καταπολέμησης της φυγοστρατίας καταλήγουν στην αποκάλυψη της στρατιωτικής θητείας ως χαράτσι που καταβάλεις στην εφορία (αποφεύγοντας την μακρόχρονη κατάταξη αν λέγεσαι Αιβαλιώτης του ΛΑΟΣ και εκμεταλλεύεσαι τις σχετικές ρυθμίσεις για τους 35άρηδες) ή ως έμμεση φορολόγηση της λαικής οικογένειας που αναλαμβάνει το κόστος της θητείας. Η θέση στην κοινωνική ιεραρχία καθορίζει το αντίτιμο, την οριστική απαλλαγή μέσω εξαγοράς ή όχι!
diktiospartakos
  • Blog Archive