Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Αμερικανός εισαγγελέας ξεμπροστιάζει την Blackwater για τις δολοφονίες στο Ιράκ

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Παρασκευή, Αυγούστου 29, 2014
Βαρύ πλήγμα δέχθηκε η Blackwater, η εταιρία που έχει αναλάβει την προστασία της ουκρανικής νομενκλατούρας των ναζιστών του Κιέβου, όταν ο Αμερικανός εισαγγελέας Anthony Asuncion κατηγόρησε ευθέως τους μισθοφόρους-φύλακες ασφαλείας της πως δολοφόνησαν εν ψυχρώ, το 2007, 14 ιρακινούς πολίτες, ενώ παράλληλα απέρριπτε το ένα μετά το άλλο τα επιχειρήματα της υπεράσπισης.


Ο δικαστής με αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο και στους ενόρκους για να αποδώσουν δικαιοσύνη. Οι Paul Slough, Evan Liberty, Dustin Heard και Nicholas Slatten κατηγορούνται ότι σκότωσαν 14 Ιρακινούς πολίτες στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 όταν άνοιξαν πυρ εναντίον τους, ισχυριζόμενοι ότι δρούσαν σε αυτοάμυνα και πως οι δολοφονηθέντες αποτελούσαν κίνδυνο...

Η αγωγή που δέχθηκε η ιδιωτική εταιρία ασφαλείας Blackwater για τον θάνατο και τραυματισμό απλών Ιρακινών πολιτών αποκάλυψε με λεπτομέρειες την απολύτως ανεξέλεγκτη λειτουργία των δυτικών μισθοφόρων στο Ιράκ και οδήγησε στην εκδίωξη της Blackwater από το Ιράκ. Άλλαξε το όνομά της σε Xe Services το 2009 και σε Academi το 2011.

Ο Anthony Asuncion άφησε εμβρόντητο το δικαστήριο, όταν απεφάνθη ότι οι δολοφονημένοι Ιρακινοί πολίτες, που έπεσαν στην Πλατεία Nisour από τα πυρά των τεσσάρων μισθοφόρων της Blackwater πριν από 7 χρόνια, δεν αποτελούσαν κίνδυνο. Είχε προηγηθεί η αγόρευση του δικηγόρου ενός εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, πως η ιρακινή αστυνομία αφαίρεσε από τον τόπο του εγκλήματος τα στοιχεία που αποδείκνυαν πως οι φύλακες ασφαλείας-μισθοφόροι δέχθηκαν πρώτοι πυρά και κατόπιν άνοιξαν οι ίδιοι πυρ, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πάνω από 30 Ιρακινούς.

Ο Εισαγγελέας, όμως, είχε άλλη άποψη. "Δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρός", δήλωσε. "Οι κατηγορούμενοι πήραν κάτι που δεν τους ανήκε - τις ζωές ανθρώπων και την υγεία άλλων που ακόμα και σήμερα υποφέρουν από τις πληγές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007".

Υπενθυμίζεται πως η δίκη των κατηγορουμένων ξεκίνησε τον Ιούνιο και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τον θάνατο 14 πολιτών και τον τραυματισμό άλλων 18.

Ο Anthony Asuncion απέρριψε και την κατάθεση του επικεφαλής της ομάδας της Blackwater, Jimmy Watson, πως άκουσε τον χαρακτηριστικό ήχο ενός ΑΚ-47, του "αγαπημένου" όπλου των ανταρτών, πριν ο ένας εκ των κατηγορουμένων ανοίξει πυρ και εξαπολύσει την κόλαση. Ο αμερικανός εισαγγελέας δήλωσε πως ο Watson δεν είχε αναφέρει ποτέ ξανά μαρτυρία για πυροβολισμούς από την πλευρά των πολιτών κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων και καταθέσεων που πέρασε πριν τη δίκη. Δεν δίστασε, μάλιστα, να "ψυχαναλύσει" την κίνηση ψευδορκίας του Watson."Είναι διαφορετικό όταν βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με τους πρώην συνεργάτες σου να σε κοιτάνε κατάματα", υπονοώντας πως ο Watson έφτιαξε αυτή την ιστορία για να βοηθήσει τους πρώην συναδέλφους του.

Ο "ηρωικός" εισαγγελέας δεν σταμάτησε εκεί. Ακόμα και όταν η υπεράσπιση παρουσίασε φωτογραφίες από κάλυκες που βρέθηκαν κοντά στην πλατεία Νισούρ και οι οποίοι ανήκαν σε ΑΚ-47, ο εισαγγελέας δεν πτοήθηκε: "Κάλυκες στη Βαγδάτη είναι σαν τα κοχύλια στην παραλία", είπε. "Υπάρχουν παντού. Η υπεράσπιση θέλει απελπισμένα να πιστέψετε πως οι κάλυκες έχουν σημασία", δήλωσε, απευθυνόμενος στους ενόρκους.


πηγή
  • Blog Archive