Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ; του Γιώργου Ερύμανθου

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Παρασκευή, Αυγούστου 29, 2014
Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ;
Μεγάλη κουβέντα γίνεται τελευταία για τη χρεωκοπία των ΗΠΑ και τον υπερπληθωρισμό του δολαρίου, εξ αιτίας της κοπής δισ δολαρίων από τη FED. 
 
Το ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι το ανώτερο αλλά και το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού, γιατί οξύνει στο έπακρο τις μεγάλες, αγεφύρωτες αντιθέσεις και ανισότητες του συστήματος.  
Δημιουργεί στρατιές ανέργων, φτωχών, εξαθλιωμένων, δημιουργεί την υπερεκμετάλλευση των περισσότερων κρατών από μια χούφτα ιμπεριαλιστικούς ομίλους. 
 
Και αυτή η ένταση των μεγάλων αντιθέσεων είναι που έφερε στο προσκήνιο την πρωτόγνωρη γενική κρίση του καπιταλισμού. 
 
Μια κρίση που αγκαλιάζει το παγκόσμιο αστικό σύστημα, όχι μόνο στην βάση, την οικονομία του, αλλά και στο εποικοδόμημα...,
τον πολιτισμό, την ηθική, την οικολογία κλπ


Αυτή η κρίση δεν είναι θέμα διαχείρισης η συγκυριών όπως θέλουν να την παρουσιάσουν οι απολογητές του συστήματος, σε μια προσπάθεια να εξωραΐσουν το σύστημα, φυσικά και υπήρχε διαφθορά, ας πούμε κακοδιαχείριση, λαμογιά κλπ όμως και χωρίς αυτά το σύστημα θα περνούσε την ίδια ένταση της κρίσης αφού οι αιτίες της βρίσκονται στη φύση του συστήματος στις παραγωγικές σχέσεις που έχουν σκοπό στόχο αφετηρία και τέρμα το κέρδος των καπιταλιστών. 
 
Μπορεί να εκδηλώθηκε στο χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά η βάση της είναι η οικονομία όπου και μεταπήδησε, και αγκάλιασε το σύνολο των χωρών του καπιταλιστικού κόσμου, και στις αποικίες και στην περιφέρεια μέχρι τις μητροπόλεις του ιμπεριαλισμού. 
 
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δημιουργούνται οι συγκρούσεις και η πάλη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα που θέλουν να κυριαρχήσουν στις αγορές, τον έλεγχο των πρώτων υλών, στα περάσματα των εμπορευμάτων. 
 
Ο παγκόσμιος ηγεμόνας του ιμπεριαλισμού μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ, φαίνεται να μην είναι σε θέση να διατηρήσουν αυτή την ηγεμονία, με ένα χρέος 17 τρις [που δεν αντιστοιχεί σε αυτά που μπορεί να παράξει η οικονομία τους, είναι πολλαπλάσιο ] με επιχειρήσεις καταχρεωμένες, με εταιρείες να χρεοκοπούν.
 
Εδώ ολόκληρο Ντιτρόιτ η κάρδια της αυτοκινητοβιομηχανίας κάποτε χρεοκόπησε, με ένα νόμισμα που λόγω του υπερπληθωρισμού του επειδή κυκλοφορούν τρις φρεσκοτυπωμένα ντόλλαρς, κινδυνεύει να χάσει τη θέση του ως παγκόσμιο αποθηκευτικό νόμισμα. 
 
Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ δέχονται να χάσουν το δολάριο ως παγκόσμιο αποταμιευτικό νόμισμα αλλά να κρατήσουν τις τράπεζες, σε αντίθεση με την Γερμανία που για να σώσει το ευρώ θυσιάζει κάποιες τράπεζες και δεν κόβει καινούργια ευρώ με σκοπό να πάρει τη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποταμιευτικό νόμισμα. 
 
Δημιουργούνται λοιπόν συσχετισμοί και συμμαχίες που θα τους βρούμε μπροστά μας στις εξελίξεις στο μέλλον. Είναι οι αντίπαλοι ιμπεριαλιστικοί πόλοι που θα φαγωθούν για το ποιος θα κυριαρχήσει.
 
Όλοι οι ιμπεριαλιστές όμως έχουν ένα κοινό παρανομαστή : την επίθεση και τον πόλεμο ενάντια στον κόσμο της εργασίας ενάντια στο βιοτικό επίπεδο του λαού ενάντια στις κατακτήσεις του ενάντια στο μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Έτσι δημιουργούν δισεκατομμύρια φτωχούς, εκατομμύρια ανέργους, εκατομμύρια μικρομεσαίους που τα έχασαν όλα   δίπλα στους εργάτες, τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες, τη νεολαία τους φυσικούς συμμάχους της εργατικής τάξης που ο ιστορικός της  ρόλος είναι να γκρεμίσει τούτες τις αδικίες και τις ανισότητες και να οικοδομήσει ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση, με ελευθερία.
 
Είναι η δύναμη του μέλλοντος που θα παίξει αυτό τον ιστορικό της ρόλο.
 
 
Γιώργος Ερύμανθος, Κίνημα Δεν Πληρώνω Κύπρου
 
 
www.kinimadenplirono.eu
http://www.epitropesdiodiastop.blogspot.gr
  • Blog Archive