Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Σε βαθύ τέλμα φαίνεται ότι βρίσκεται η επικαιροποίηση των ΠΕΣΔΑ και τα εθνικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων, τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ και την κυβέρνηση. 
 
Θυμίζουμε την επιστολή της ΓΓ του ΥΠΕΚΑ, από 1.4.2014, με την οποία καλούνται οι περιφερειάρχες της χώρας και οι περιφερειακοί ΦοΔΣΑ να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες.... επικαιροποίησης των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Πρόκειται για δύο κομβικά ζητήματα, που θα βάλουν τη σφραγίδα τους στο νέο τοπίο της διαχείρισης των αποβλήτων. 
 
Παρόλα αυτά, τις σχετικές εξελίξεις καλύπτει μια καθολική έλλειψη ενημέρωσης. 
Το πέπλο σιωπής που τις σκεπάζει προσπαθεί να «σπάσει» η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), με επιστολή της στη ΓΓ του ΥΠΕΚΑ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, με την οποία ζητείται να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση και να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ. 

Ακολουθεί η σχετική επιστολή:
 
Αθήνα, 21.08.2014
Προς τη Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ, κ. Ν. Γιαννακοπούλου
Αμαλιάδος 17, Αθήνα
Θέμα: Εθνικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων και επικαιροποίηση ΠΕΣΔΑ
Κυρία Γιαννακοπούλου,
έχει περιέλθει σε γνώση μας η επιστολή σας (α.π. 1332/1.4.2014), με την οποία καλείτε τους περιφερειάρχες της χώρας και τους περιφερειακούς ΦοΔΣΑ να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες επικαιροποίησης των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Ορίζατε, μάλιστα, σαν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών τον Οκτώβρη του 2014, το αργότερο. Στην επιστολή σας αναφέρατε, επίσης, ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014 το εθνικό στρατηγικό πρόγραμμα πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και τον Ιούλιο του 2014 το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.
Από την αρχή, μας προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρξε η παραμικρή δημοσιότητα στην πρωτοβουλία σας, παρόλο που αφορά μια πολύ σημαντική πτυχή του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αφού σχετίζεται, τόσο με την αναγκαία συμμόρφωση και εναρμόνιση των επίσημων πολιτικών και πρακτικών με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4042/2012), όσο και με τη διασφάλιση της δυνατότητας χρηματοδότησης των έργων που θα προβλέπουν οι νέοι σχεδιασμοί.
Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση και ανησυχία μας προξενεί το γεγονός ότι από την αποστολή της επιστολής σας, μέχρι και σήμερα, ένα πέπλο σιωπής συνεχίζει να καλύπτει το θέμα. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο σας για το αν και πότε θα ολοκληρωθουν τα εθνικά σχέδια. Ενώ το ΥΠΕΚΑ, οι περιφέρειες και οι περιφερειακοί φορείς διαχείρισης δεν έχουν δώσει το παραμικρό στοιχείο, σχετικά με τη διαδικασία επικαιροποίησης των ΠΕΣΔΑ και για τα όποια αποτελέσματά της, αν υπάρχουν.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι επόμενο να έχουν αγνοηθεί, πλήρως, μια σειρά από προτάσεις και θέσεις κοινωνικών και πολιτικών φορέων, οι οποίοι αμφισβητούν έντονα την ορθότητα των υφιστάμενων επιλογών (αναφερόμαστε, κυρίως, στην επιλογή της κατασκευής φαραωνικών έργων συγκεντρωτικής διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ) και αντιπροτείνουν λύσεις εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων, στηριγμένων στις βασικές αρχές του νέου νομοθετικού πλαισίου και, κυρίως, στην προτεραιότητα της προδιαλογής των υλικών και τη διαχείριση με τη λογική της αποκέντρωσης των δραστηριοτήτων.
Κυρία Γιαννακοπούλου,
επειδή είστε το κατεξοχήν εμπλεκόμενο με το θέμα πρόσωπο, από πλευράς ΥΠΕΚΑ, επειδή έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια της όποιας επίσημης πληροφόρησης και επειδή μας δημιουργείται, βάσιμα, η υπόνοια ότι η διαδικασία της επικαιροποίησης των ΠΕΣΔΑ παίρνει έναν απολύτως τυπικό χαρακτήρα, νομιμοποιητικό επιλογών που έχουν, ήδη, γίνει και που την αποστερεί από οποιοδήποτε ουσιαστικό περιεχόμενο, σας καλούμε να μας δώσετε μια υπεύθυνη απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα:
1.    Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαβούλευση πάνω στις μελέτες του εθνικού σχεδίου πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων;
2.    Πότε προβλέπεται τα εθνικά σχέδια να αποκτήσουν την οριστική μορφή τους και να δημοσιοποιηθούν; Ποια θα είναι η διαδικασία της έγκρισής τους και ποια μορφή θα έχουν (νόμου, υπουργικής απόφασης κλπ.);
3.    Εξακολουθεί να έχει ισχύ το περιεχόμενο της επιστολής σας, της 1.4.2014; Υπάρχει, μήπως, κάποια επανεκτίμηση της κατάστασης, που ακυρώνει την απαίτηση του ΥΠΕΚΑ για επικαιροποίηση των ΠΕΣΔΑ ή διαφοροποιεί το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαδικασιών;
4.    Ποιες περιφέρειες ή περιφεριακοί ΦοΔΣΑ έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα του ΥΠΕΚΑ και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες για κάθε περίπτωση; 
5.    Ποια μέτρα θα πάρουν το ΥΠΕΚΑ και οι περιφέρειες, ώστε οι διαδικασίες επικαιροποίησης των ΠΕΣΔΑ να λάβουν τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ουσιαστική διαβούλευση;
 
  • Blog Archive