Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

ΗΠΑ : Διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Κυριακή, Αυγούστου 17, 2014
Μερικές ώρες κράτησαν οι ειρηνικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία από αστυνομικά πυρά ενός νεαρού αφρο-αμερικανού το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς ξέσπασαν νέα επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν, ενώ αρκετοί λεηλάτησαν μία κάβα ποτών, όπου ο δολοφονημένος Μάικλ Μπράουν φέρεται να έκλεψε πούρα λίγα λεπτά πριν πέσει νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας άνθρωπος πυροβολήθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς να διευκρινίζεται υπό ποιες συνθήκες τραυματίστηκε.

Οι αστυνομικοί εκτόξευσαν βόμβες καπνού...
κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, μεταδίδει το Reuters, το Russia Today και το CNN. Αρκετοί χρήστες των social media πάντως, κατηγορούν το γνωστό αμερικανικό δίκτυο ότι ψεύδεται και κάνουν λόγο για χρήση δακρυγόνων.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ Τζέι Νίξον υπέγραψε το βράδυ του Σαββάτου διάταγμα με το οποίο κηρύσσεται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η πόλη Φέργκιουσον, προκειμένου να κατασταλούν οι βίαιες διαδηλώσεις. Ο κυβερνήτης Νίξον επέβαλε επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας στο Φέργκιουσον από τα μεσάνυχτα ως τις 05:00 καθημερινά, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για την αποκατάσταση της τάξης στην πόλη.


Ο Ντάρεν Γουίλσον είναι κατά την αστυνομία του Φέργκιουσον ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο  πυροδοτώντας σειρά βίαιων επεισοδίων στην πόλη. Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι ο Μπράουν πυροβολήθηκε αφότου μαζί με έναν ακόμη άτομο επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο Μπράουν είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά, όταν ο αστυνομικός τον πυροβόλησε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας ο Γουίλσον υπηρετούσε έξι χρόνια στο σώμα και «δεν είχε υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα». Όπως είπε, «ο Γουίλσον νοσηλεύεται μετά από τον τραυματισμό του το Σάββατο». Οι αστυνομικές αρχές καθυστέρησαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δράστη επειδή, όπως υποστήριξαν, είχαν εκτοξευθεί απειλές κατά της ζωής του.

 

Προκαλεί η Κου Κλουξ Κλαν

Τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η νεοναζιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν, η οποία συγκεντρώνει χρήματα για την ενίσχυση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον νεαρό αφροαμερικανό.

Στην ιστοσελίδα της, η ΚΚΚ της Νότιας Καρολίνα έχει δημοσιεύσει σειρά ρατσιστικών σχολίων κατά του Μπράουν, χαρακτηρίζοντας τον «έναν μαύρο αλήτη», αναφέρουν γνωστά αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ.

Μάλιστα, η Κου Κλουξ Κλαν «τρέχει» διαδικτυακό έρανο ζητώντας τουλάχιστον 10 δολάρια για «τον αστυνομικό που έκανε τη δουλειά του κατά του νέγρου εγκληματία».

Οι «Νέοι Μαύροι Πάνθηρες» ζητούν έλεγχο των διαδηλώσεων

Τέλος, το MSNBC αναφέρει πως το κόμμα «Νέοι Μαύροι Πάνθηρες» ζητά από εθελοντές να τους βοηθήσουν να συγκρατήσουν τα πλήθη και να ελέγξουν την κατάσταση στο Φέργκιουσον.


koutipandoras



  • Blog Archive