Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Οι βόμβες ναπάλμ θεωρούνται ως ένα από τα πιο εξελιγμένα όπλα του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η βόμβα ναπάλμ είναι όπλο που χρησιμοποιούταν από βομβαρδιστικά αεροσκάφη  σε επιδρομές κατά προσωπικού, και αποτελείται από μια εύφλεκτη ζελατινοειδή ουσία που προέρχεται από την βενζίνη. Η ουσία αυτή είναι ικανή να προκαλέσει τρομακτικά εγκαύματα και αφυδάτωση και με την βοήθεια του ανέμου μπορεί να απλωθεί σε δεκάδες χιλιόμετρα.

Τα ναπάλμ χρησιμοποιήθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις για πρώτη φορά το 1944 στην Γαλλία. Εκτενέστατη χρήση τους έγινε και στο θέρετρο των επιχειρήσεων με την Ιαπωνία όπως και στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο 1946-1949. Η τεράστια αποτελεσματικότητά τους τις κατέστησε προσφιλές όπλο και κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ....
Στον Γράμμο, οι βόμβες ναπάλμ χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1948 κατά την επιχείρηση των 70 ημερών του ΕΣ στον Γράμμο. Αμερικανικού τύπου αεροσκάφη χτύπησαν σε πολλά σημεία την οροσειρά με την εξελιγμένη μορφή της βόμβας ναπάλμ, την war napalm-B. Η ελληνική στρατιωτική διοίκηση του ΕΣ με χαρά έλαβε τα νέα για το αποτέλεσμα του νέου όπλου που θα καθάριζε, όπως πίστευαν, ολοκληρωτικά τις πλαγιές από τους αντάρτες. Από την δική τους μεριά οι αντάρτες είδαν με δέος ένα από τα ισχυρότερα όπλα τις εποχής να “βρέχει φωτιά” πάνω από τις θέσεις τους. Παρόλα αυτά το νέο αυτό όπλο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο ηθικό των ανταρτών.

Ας δούμε όμως διεξοδικά την ιστορία των ναπάλμ στην χώρα μας όπως μας την παρουσιάζει ο κ Χαβιαράς:

“Καθ’ όλη την διάρκεια των επιχειρήσεων του 1948 και στις χειμερινές επιχειρήσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι μελέτησαν τη αποτελεσματικότητα του από αέρος πολέμου. Αυτοί όπως επίσης η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία αναγνώρισαν την αναγκαιότητα ενός αεροσκάφους ικανού για τη μεταφορά μεγαλύτερων φορτίων βομβών. Τον Μάρτιο του 1949 οι μελέτες τους και περαιτέρω εντατικές έρευνες οδήγησαν στην απόφαση του Ιουνίου να αποκτήσουν 40 αεροσκάφη SB2C-5 Helldivers από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών για χρήση στον πόλεμο. Μια άλλη τακτική για βελτίωση της πολεμικής αποτελεσματικότητας των αεροσκαφών υπήρξε η χρήση των ναπάλμ. Μετά από επιτυχή μελέτη η διεύθυνση επιχειρήσεων JUSMAPG (σ.σ Στην ευθύνη της JUSMAPG περιλαμβάνονταν η διεύθυνση, ο σχεδιασμός και ο συντονισμός των ελληνικών επιχειρήσεων, η κατάρτιση, και η υλικοτεχνική και λογιστική υποδομή).

Επικεφαλής της τέθηκε στις αρχές του 1948 ο στρατηγός Van Fleet και de facto τέθηκε επικεφαλής και του Ελληνικού Εθνικού Στρατού, πίστεψε πως ήταν υπερβολικά δυσάρεστο για την Ελληνική Βασιλική Αεροπορία να χρησιμοποιήσει ναπάλμ εναντίον εχθρικών στόχων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν μια εξαμελή ομάδα ανδρών προκειμένου να εκπαιδεύσει την Ελληνική Βασιλική Αεροπορία στον ορθό και αποτελεσματικό χειρισμό του όπλου με τις προδιαγραφές του SPITFIRE και η δουλειά άρχισε τον Μάιο του 1948. Η πρώτη επιτυχής φόρτωση δοχείου (βαρελιού-βόμβας) ναπάλμ σε SPITFIRE συνέβη στα μέσα Σεπτέμβρη του 1948. Μερικοί πιλότοι της ελληνικής βασιλικής αεροπορίας αρνήθηκαν να μεταφέρουν αυτόν τον τύπο όπλου και πολλοί Έλληνες αρνήθηκαν την χρήση του κατ’ αρχάς. Εντούτοις η χρήση ναπάλμ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1948, ήταν όχι πολύ αργότερα το 1948 που άρχισε να αντικαθιστά άλλους τύπους πολεμικού υλικού”

Στο στρατόπεδο του ΔΣΕ εκατοντάδες μαχητές μεταφέρονταν στα μετόπισθεν με φρικτά εγκαύματα από τις βόμβες ναπάλμ. Οι γιατροί του ΔΣΕ πάσχιζαν να βοηθήσουν με τα λιγοστά τους μέσα, όμως η έκταση των εγκαυμάτων ήταν πολλές φορές τέτοια που δεν μπορούσε τίποτα πια να γίνει. Θύματα των ναπάλμ υπήρξαν και πολλά ορεινά χωριά του Γράμμου που ήταν ορμητήρια του ΔΣΕ. Και σε αυτά δοκιμάστηκαν οι φρικτές βόμβες με θύματα πολλές φορές και αθώους πολίτες. Τελευταίο θύμα, τουλάχιστον στην Ελλάδα, της βόμβας ναπάλμ υπήρξε και ο ίδιος ο Γράμμος. Πολλά όμορφα δάση και κορυφές του καταστράφηκαν ολοσχερώς σε σημείο που δεν ξαναφύτρωσε ξανά τίποτα ενώ πολλά υψώματα του βουνού έχουν υποστεί και μόνιμες γεωφυσικές αλλοιώσεις.


  Πιλότοι της Βασιλικής Αεροπορίας φορτώνουν βόμβες ναπάλμ σε αεροπλάνο για τον βομβαρδισμό του Γράμμου

Αρχείο Ριζοσπάστη: Μια μητέρα με τα παιδιά και το γαϊδουράκι της προσπαθεί να κρυφτεί από τον βομβαρδισμό του χωριού της με ναπάλμ

Καμένο δέντρο από βομβαρδισμό με ναπάλμ στον Γράμμο

Νεκρός από ναπάλμ στον Γράμμο
 
 
  • Blog Archive