Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Παίζουν την …κολοκυθιά με τον ΕΝΦΙΑ

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Σάββατο, Αυγούστου 23, 2014

Σε βραχνά του Γκ. Χαρδούβελη αλλά και της κυβέρνησης έχει εξελιχθεί ο φόρος για τα ακίνητα, αφού αποτελεί μόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι δύο θέλουν να αποποιηθούν τις ευθύνες.
     
Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Το παιχνίδι του μουντζούρη παίζουν με τον ΕΝΦΙΑ οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, καθώς όσο περνούν οι μέρες η γκάφα εξελίσσεται σε βραχνά, με τους βουλευτές της Ν.Δ. να ζητούν αλλαγή του νόμου, ενώ το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει ....διορθώσεις ώστε να αρθούν οι αδικίες. Το μέγαρο Μαξίμου βλέπει με ανησυχία το πολιτικό κόστος και την κλιμάκωση των κοινωνικών αντιδράσεων, με τους επαγγελματικούς φορείς να συναγωνίζονται πλέον ως προς την ένταση της κριτικής τους προς την κυβέρνηση.

Στη δίνη του κυκλώνα θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης. Το πρωί θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη συνέχεια θα ενημερώσει τους βουλευτές της Ν.Δ. του β΄ θερινού τμήματος της Βουλής. Η ίδια διαδικασία είχε ακολουθηθεί και για την κατάρτιση της επίμαχης ρύθμισης, πλην όμως τότε δεν είχαν εκτιμηθεί ορθά οι επιπτώσεις στους φορολογούμενους και τα πολιτικά επακόλουθα. Την πρώτη κίνηση τώρα έκανε η Χαριλάου Τρικούπη ταυτόχρονα προς τον υπουργό Οικονομικών και τον προκάτοχό του και νυν διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, ζητώντας ενημέρωση για τα δύο κορυφαία θέματα των ημερών, τον ΕΝΦΙΑ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Την Τρίτη έχει οριστεί συνάντηση και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Δένδια.

 
Ενόχληση στη Ν.Δ.

Η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε έντονη ενόχληση στους βουλευτές της Ν.Δ., που βρέθηκαν να καταγγέλλουν τις αδικίες του ΕΝΦΙΑ αλλά να βρίσκονται έξω από τις διαβουλεύσεις. Τη λύση ανέλαβε να δώσει το μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, ζήτησε από τον Γκ. Χαρδούβελη να ενημερώσει τους βουλευτές της Ν.Δ. και η ενημέρωση, όπως έγινε γνωστό, θα είναι εφ’ όλης της ύλης. Η ένταση όμως ανάμεσα στη Συγγρού και τη Χαριλάου Τρικούπη παραμένει.

Ο εκ των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ προανήγγειλε ότι θα υποβληθούν προτάσεις και μάλιστα σε τρία επίπεδα: «Το πρώτο αφορά διορθώσεις. Θα γίνουν μια σειρά προτάσεις για αλλαγές, διορθώσεις, βελτιώσεις, ώστε να καταστεί δικαιότερος ο ΕΝΦΙΑ. Δεν μιλάμε για το σύνολο του νόμου, αλλά για περιπτώσεις αντικειμενικών αξιών, ζητήματα που έχουν να κάνουν με λάθη που έγιναν κ.λπ. Το δεύτερο αφορά παρεμβάσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες για τις οποίες υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο.Το τρίτο είναι ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν επίσης και τα ζητήματα που συνδέονται με τις δόσεις». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την επομένη με τον υπουργό Ανάπτυξης, δίνοντας και πάλι το στίγμα της Χ. Τρικούπη: «Μας ενδιαφέρει να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα διευκολύνουν και το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις. Είναι αυστηρή η εμμονή μας στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Οι δηλώσεις του Χρ. Πρωτόπαπα ήχησαν σαν εξαγγελίες στη Ν.Δ. και ακολούθησε δεύτερο κύμα παραπόνων στο μέγαρο Μαξίμου. Οι αστοχίες έχουν βγάλει απέναντι στην κυβέρνηση σχεδόν όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και όσοι δεν έχουν κάνει δηλώσεις σπεύδουν να πάρουν θέση, ενώ παράλληλα κλιμακώνεται η πίεση από τους επαγγελματικούς φορείς. Μετά την ΠΟΜΙΔΑ, τη ΓΣΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων (Κ. Μίχαλος) κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι ο νόμος βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων.

 
Πίεση χρόνου

To πρόβλημα όμως, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, είναι ο χρόνος, καθώς την επόμενη εβδομάδα το νέο πλαίσιο θα πρέπει να δοθεί προς έγκριση στην τρόικα και αμέσως μετά να κατατεθεί στη Βουλή. Υπό την πίεση αυτή, δεν αποκλείεται στο τέλος η κυβέρνηση να επαναφέρει το χαράτσι και να απαλείψει τη διάταξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού.

Και σαν να μην έφταναν οι διαγκωνισμοί για τη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ, το ΠΑΣΟΚ έκανε ρελάνς και στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Σε ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι «το ν/σ έρχεται το επόμενο διάστημα στο τμήμα της Βουλής προς ψήφιση» και στη συνέχεια όλο το περιεχόμενο αφιερώνεται στη θέση ότι η κίνηση των 38 βουλευτών της Ν.Δ. να ζητήσουν τη συμπερίληψη των Γενοκτονιών που έχει στο παρελθόν αναγνωρίσει η Βουλή των Ελλήνων είναι αυτονόητη. «Δεν χρειάζονται όψιμες επισημάνσεις για το προφανές που έχει συμφωνηθεί από την πλειοψηφία κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής». Με βάση τα παραπάνω, τονίζεται στην ανακοίνωση, «δεν έχει νόημα να καταφεύγουν κάποιοι σε ψευτοηρωισμούς, παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες».

Η ανακοίνωση προκάλεσε εκνευρισμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. κι όχι μόνον στους 38 που είχαν την πρωτοβουλία για την αναφορά στις Γενοκτονίες. Ο εκνευρισμός μεταφέρθηκε στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Στις εισηγήσεις που εξετάζονται είναι και αυτή της αναβολής της κατάθεσης, ώστε να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ όμως έχει ήδη σπεύσει να προαναγγείλει την ψήφισή του από το θερινό τμήμα.

 
efsyn.gr
  • Blog Archive