Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Είδος υπό εξαφάνιση οι ειδικευόμενοι γιατροί

Posted by KINIMA DEN PLIRONO EU Κυριακή, Αυγούστου 10, 2014
undefined
Ειδικευόμενοι γιατροί αναζητούνται πλέον για τα ελληνικά νοσοκομεία, σε μία χώρα που τους παράγει σε συχνότητα και όγκο όπως …τα ροδάκινα!

Η κρίση και η εργασιακή ανασφάλεια μηδένισαν τις λίστες αναμονής στο ΕΣΥ, ενώ οι νέοι επιστήμονες προφανώς αναζητούν την τύχη τους στα νοσοκομεία του εξωτερικού για να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, όπως δυστυχώς και πολλοί άλλοι νέοι επιστήμονες, αφού αυτή τη μοίρα τους επεφύλασσαν τα πολιτικά τετράπαχα όρνεα αυτού του τόπου.

Η θωρακοκαρδιοχειρουργική, η αναισθησιολογία, η μικροβιολογία και η ακτινολογία είναι οι πρώτες κατά σειρά ειδικότητες που μετρούν απώλειες και οι αντίστοιχες κλινικές και τμήματα υπολειτουργούν και πώς να μην είναι έτσι, αφού οι γιατροί στη χώρα μας υποαμείβονται και πόσο μάλλον οι ειδικευόμενοι που παίρνουν ένα φιλοδώρημα για αμοιβή...,
ενώ στα αντίστοιχα νοσοκομεία της ΕΕ οι αμοιβές ακόμα και των ειδικευομένων γιατρών είναι έως και 3πλάσιες από την Ελλάδα. Όσο για τους εναπομείναντες ειδικευόμενους, μεγάλη μερίδα αυτών μοιραία έχει εγκλωβιστεί στη «λάντζα» και στις εφημερίες.

Ο «Ευαγγελισμός», νοσοκομείο που παραδοσιακά αποτελεί σταθμό για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, είναι ενδεικτικό παράδειγμα της έλλειψης ειδικευόμενων. Αν γυρίσει κανείς το ημερολόγιο πριν από το 2009 όταν η οικονομία και η ιατρική ανθούσαν, η αναμονή για ειδίκευση στη θωρακοκαρδιοχειρουργική ξεπερνούσε ακόμη και τα τέσσερα χρόνια. Πλέον, η αναμονή δεν ξεπερνά τον μην-όσο δηλαδή διαρκεί η διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών- καθώς από τις 13 προβλεπόμενες θέσεις για νέους γιατρούς μόνο οι τέσσερις είναι καλυμμένες.

«Το πρόβλημα απασχολεί το σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Οι προβλεπόμενες θέσεις για ειδίκευση στη χωρά είναι περίπου 85. Από αυτές σήμερα φαίνεται να έχουν καλυφτεί οι 25» λέει στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Αργυρίου, διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Ευαγγελισμού και πρόεδρος του Επαγγελματικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Θώρακος και Αγγείων. Στα αζήτητα έχει περάσει και η ειδικότητα της αναισθησιολογίας.


koutipandoras
  • Blog Archive