Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Θα εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού σύντομα ο Ασάνζ

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Δευτέρα, Αυγούστου 18, 2014
Ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που καταζητείται για δημοσίευση απόρρητων εγγράφων από τις ΗΠΑ και έχει λάβει πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό, δήλωσε σήμερα έτοιμος να εγκαταλείψει την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Νωρίτερα το βρετανικό δίκτυο SkyNews, είχε δηλώσει ότι ο Ασάνζ είναι έτοιμος να παραδοθεί...
στις αρχές ενώ ανέφερε ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση σχετίζονται με την υγεία του.

Ο Άσανζ  πήρε πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό πριν από 2 χρόνια, αλλά δεν έχει καταφέρει να εγκαταλείψει την πρεσβεία της χώρας γιατί δεν θα προστατεύεται από το διπλωματικό καθεστώς. Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση στην Σουηδία. Οι οπαδοί του αλλά και ο ίδιος φοβούνται ότι η στημμένη κατηγορία θα χρησιμοποιηθεί για την απέλαση του στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρεσβεία, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού, δεν ανέφερε τον χρόνο στον οποίο θα εγκαταλείψει το καταφύγιό του, όμως σημείωσε ότι οι λόγοιτης αποχώρησης του δεν είναι εκείνοι που επικαλείται το SkyNews. Ο εκπρόσωπός του, Κριστίν Χραφνσον, δήλωσε μετά την συνέντευξη πως ο Ασάνζ θα εγκαταλείψει την πρεσβεία μόλις οι βρετανικές αρχές αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την πρεσβεία την οποία "πολιορκούν" τα 2 τελευταία χρόνια και τηρήσουν τους διεθνείς κανονισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνο, τόνισε στην συνέντευξη τύπου ότι η χώρα θα συνεχίσει να προσφέρει προστασία στον ιδρυτή των Wikileaks ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την πρεσβεία.

tvxs
  • Blog Archive