Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών: Νέα ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Παρασκευή, Αυγούστου 29, 2014
Tις συνέπειες της "ανάκαμψης" και του success story, διαπιστώνει στην πράξη η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών και με δύο ανακοινώσεις της παρουσιάζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει:


Καταγγελία   για ΤΕΑΔΥ-  ΜΤΠΥ

•    Οι πρόεδροι των  ΕΤΕΑ (Ενιαίο ταμείο  επικουρικής ασφάλισης, στο οποίο έχει ενταχθεί  με κυβερνητική απόφαση το ΤΕΑΔΥ)  και ΜΤΠΥ  αποφάσισαν για τους νέους ασφαλισμένους, που για πρώτη φορά εκδίδεται η επικουρική τους σύνταξη, να παίρνουν την επικουρική τους σύνταξη ή  το μέρισμά τους(ΜΤΠΥ) χωρίς τα αναδρομικά...
•    Η απόφαση αυτή ελήφθη από τους προέδρους των ταμείων. Τα αναδρομικά θα χορηγούνται τον επόμενο μήνα. Καμία εξήγηση δε δόθηκε. Πολύ φοβόμαστε μήπως και τα αναδρομικά των ταμείων μας έχουν την ίδια τύχη με τα αναδρομικά της σύνταξης,  στα οποία έγινε παρακράτηση  20%.

•    Το  Δ. Σ της Π.ΕΣ.ΕΚ  καταγγέλλει  και τη νέα επίθεση εναντίον των συνταξιούχων, που  ακολουθεί την πρόσφατη μείωση του ΤΕΑΔΥ κατά 5,2%, την αύξηση της παρακράτησης του φόρου, την παρακράτηση των αναδρομικών των συντάξεων.

Οι επιθέσεις εναντίον των συνταξιούχων και των εργαζομένων δεν πρόκειται να σταματήσουν, όσο η πολιτική της συγκυβέρνησης , της τρόικας και ΔΝΤ  εφαρμόζεται χωρίς συντονισμένες αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων. Και η κύρια ευθύνη, κατά τη γνώμη μας, βαραίνει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, που  με την τακτική τους έστρωσαν το δρόμο για την εφαρμογή της πιο ληστρικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.


Νέα  ληστεία   σε βάρος των συνταξιούχων

•    Μετά τη μείωση του  ΕΤΕΑ (πρώην  ΤΕΑΔΥ) κατά 5,2%, μετά τη μείωση της κύριας σύνταξης, ΕΤΕΑ και ΜΤΠΥ λόγω αύξησης  της  παρακράτησης του φόρου (30/7), η κυβέρνηση έβαλε και  νέο χαράτσι στους νέους συνταξιούχους: Με εγκύκλιό του   το ΥΠΟΙ (αρ.πρ. Δ30Β4002507ΕΞ20,   17.4.2014, ΚΕ.Π.Υ.Ο) ενεργοποιεί  νόμο που είχε ψηφιστεί στις 23  Ιουλίου 2013 ( ΦΕΚ  Α-167, άρθρο  60, παρ.5), σύμφωνα με τον οποίο  «στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά, διενεργείται παρακράτηση με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο  ανάγονται για να φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά».

•     Έτσι οι συνάδελφοι που παίρνουν τη σύνταξή τους με καθυστέρηση  10-12 μηνών, από τον Ιούνιο  πληρώνουν χαράτσι στα αναδρομικά που δικαιούνται 20% επί του αρχικού ποσού  και μετά αφαιρείται το ποσό της προκαταβολής που έχουν πάρει. Το ποσό που παίρνουν τελικά ως αναδρομικά είναι ψίχουλα. Για την καθυστέρηση οι συνάδελφοι πληρώνουν το κράτος που ευθύνεται για την καθυστέρηση απονομής της σύνταξης.

Δε χρειάζεται να υπενθυμίσουμε την ανακοίνωση με πανηγυρικό τρόπο, πριν ένα χρόνο, από τα ΜΜΕ ότι οι συνταξιούχοι θα παίρνουν τη σύνταξή τους  μέσα σε ένα εξάμηνο, αλλά από τον πρώτο μήνα θα παίρνουν το 50% της σύνταξής τους. Ξέχασαν να τους ενημερώσουν ότι το 6μηνο έγινε χρόνος και ότι το άλλο 50%  σχεδόν θα παρακρατείται, επειδή…….θα έπαιρναν πολλά ως αναδρομικά μετά από ένα χρόνο.

•    Οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη και οι περικοπές με βάση τους μνημονιακούς νόμους γίνονται επί του αρχικού ποσού της σύνταξης.

•    Είναι φανερό ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποβλέπει στην εξόντωση του λαού και στην εξυπηρέτηση της τρόικας. Δε νομίζουμε ότι αρκεί εκ μέρους  μας μόνο μια φραστική καταδίκη της ανάλγητης αυτής της πολιτικής. Απαιτείται συντονισμένος αγώνας για την ανατροπή  της πολιτικής της ΕΕ  και ΔΝΤ. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε στη σύνταξη προνοιακού χαρακτήρα των 360 €. Είναι θέμα χρόνου να υλοποιήσει η συγκυβέρνηση  και αυτή τη διάταξη  που η ίδια έχει ψηφίσει.

•    Επίσης δε νομίζουμε ότι πρέπει να προστρέξουμε πάλι στη δικαιοσύνη μετά την τελευταία απόφαση του ΣΤΕ για τα μέλη  ΔΕΠ, σύμφωνα με την οποία  «το ΣΤΕ δέχεται  ότι οι μειώσεις έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Όμως ο χαρακτηρισμός  ως δημοσίων  λειτουργών  και η υποχρέωση ιδιαίτερης  μισθολογικής μεταχείρισης δεν επιβάλλει  τη μισθολογική εξομοίωσή τους  με τους δικαστικούς λειτουργούς  ή άλλες κατηγορίες  συνδεδεμένες με τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας».
 
 
  • Blog Archive