Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΚΥΠΡΟΣ: Που βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε; του Γιώργου Ερύμανθου

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Τρίτη, Αυγούστου 26, 2014
Θελω να γραψω λιγα πραγματα που ειναι διαχυτα στην κυπριακη κοινωνια.

Με βαση το μοντελο καπιταλιστικης αναπτυξης, που ειχε τα γενικα χαρακτηριστικα του καπιταλιστικου συστηματος, αλλα και τις εθνικες ιδιομορφιες ειχε δημιουργηθει ενας επιπλαστος ευδαιμονισμος, μια αχαλινωτη καλλιεργεια του εγω, ενας καταναλωτισμος με κατευθυνομενες επιθυμιες .

Aυτοι που σχεδιαζαν την οικονομικη, κοινωνικη και πολιτική ζωή,  κατηύθυναν την κοινωνια εκει που ηθελαν, εκει που τους συμφερε. 

Καταφεραν να δημιουργησουν ενα μοντελο ανθρωπου εγωιστικο,  ατομικιστικο, χωρις ιδανικα ανταγωνιστικο μεταξυ μας, χωρις συλλογικοτητα και πολιτικη συνειδηση.

Αυτο που κυριαρχουσε σαν νοοτροπια και συμπεριφορα ηταν ποιος ειναι καλυτερος απο τον αλλο, ποιος εχει καλυτερο σπιτι, αυτοκινητο, μαγαζι κλπ 
 
Και ετσι τοσα χρονια διαμορφωθηκε μια νοοτροπια και συμπεριφορα ευδαιμονισμου, εγωιστικη, κατ εικονα και ομοιωση του αστικου τροπου ζωης και ιδεολογιας...
Και ενας απο τους λογους της κυριαρχιας της αστικης ιδεολογιας ειναι η ελλειψη και η αδυναμια του αντιπαλου πολου της συλλογικης δρασης της κοινωνικης αλληλεγγυης, των μεγαλων ιδανικων εναντια στο συστημα που γεννα τυρανιες, φτωχεια, πολεμους, κρισεις που ειναι νομοτελειακες και καταστρεφουν κοινωνιες και λαους.

Γαλουχημενος μεσα σε τετοια πλαισια και αστικα παραμυθια προσγειωνεται αποτομα και βλεπει να χανονται όλα- και σπιτια και ακριβα αυτοκινητα, και δουλειες, και καλοι μισθοι και μενει μετεωρος και βραζει στο ζουμι του.

Αυτα τα λεω γιατι εχει πολυ κοσμο που ντρεπεται και φοβαται να του παρουν το σπιτι γιατι το χρωσταει, και του φυτευουν την ιδεα οτι αυτος φταιει που εφτασε ως εδω γιατι ξοδευε πολλα και ηθελε μεγαλεια.

Σιγουρα το ζητημα δεν ειναι ατομικο, ουτε καν εθνικο.

Ειναι γενικο και αφορα ολοκληρο το καπιταλιστικο συστημα απο ακρη σε ακρη .
Και οι αιτιες ειναι οτι ο βασικος κανονας του ειναι το καπιταλιστικο κερδος.
Να φτωχυνουν οι πολλοι που παραγουν,  για να θησαυριζουν οι λιγοι, τα παρασιτα, μια χουφτα πολυεθνικες να στραγγαλιζουν οικονομικα ολο τον πλανητη.

Κοινωνικα πρεπει να εξηγησουμε το φαινομενο και οχι με ενοχες που σπερνουν σκοπιμα οι απολογητες του συστηματος για να κρυψουν τους πραγματικους ενοχους.  Η κυριαρχια του τραπεζικου κεφαλαιου εχει κοινωνικοπολιτικες αιτιες, και οφειλεται στο κυνηγι του καπιταλιστικου κερδους.
Το οτι κοβανε χρημα απο το πουθενα χωρις αντικρυσμα στην πραγματικη οικονομια και το δανειζαν ασυστολα ειναι κοινωνικοπολιτικο φαινομενο και οχι μονο κυπριακο.

Για να φανε οι τραπεζιτες γινοτανε το κολπο, και πεφτανε ολοι πανω σου για να τσιμπησεις. Μηπως δεν μας την εφεραν με την ενταξη στη ληστοσυμμορια της ΕΕ και της ΟΝΕ ;

Μας ελεγαν ότι θα τρωμε με χρυσα κουταλια, θα φτασουμε το επιπεδο των αναπτυγμενων χωρων της Ευρωπης, γιατι για να εξυπηρετησουν τους κερδοσκοπους τα τραπεζικα καρτελ που κυβερνουνε την 
ευροζωνη, για να μπορεσουν ξενοι και ντοπιοι απατεωνες να ξεζουμισουν το λαο και την κοινωνια.
Μονο αυτοι ειδαν τεραστια ωφελη και κερδη απο την ενταξη στην ΕΕ . Αντιθετα ο λαος ειδε σε τελικη αναλυση ζημιες και φτωχεια, ανεργια και λεηλασια των λαων και χωρων απο τους γυπες τους κερδοσκοπους.

Για αυτο φιλε μου σταματα να τσιμπας και να νοιωθεις ενοχες.

Εσυ ησουν το θυμα και αν συνεχισεις να συμπεριφερεσαι σαν θυμα θα σε λιωσουν.

Ο μονος δρομος που θα εχει αποτελεσμα για ολους, ειναι να ξεφυγεις απο την μοναξια, να βγουμε απο τις τρυπες μας.

Το προβλημα μας το εχουν παρα πολλοι. Μεχρι τωρα το κρυβαμε η προσπαθουσαμε να το λυσουμε ατομικα.

Ατομικη λυση διαφυγης δεν υπαρχει, στενεψαν ασφυκτικα τα ορια του συστηματος, ουτε το σκλαβο του πια δεν μπορει να εχει ως σκλαβο και να τρεφεται απο αυτον γιατι ερχονται πολυ χειροτερα αν τους αφησουμε και θα μας κανουν δουλοπαροικους. Κανενας μονος του στην κριση, να οργανωθουμε στις δουλειες μας, στις γειτονιες, στους κοινωνικους χωρους και να δρασουμε συλλογικα να τους αποκρουσουμε και να τους ανατρεψουμε. Ο εχθρος ειναι ενας : το κεφαλαιο και οι συμμαχοι του.

Τα διλληματα και οι ψευτικες αντιθεσεις που μας βαζουν ειναι για να κανουν τη δουλεια τους.

Δεν ειμαστε απεναντι ουτε με τους δημοσιους υπαλληλους, ουτε με τους μεταναστες.

Δεν φταινε ουτε οι δημοσιοι υπαλληλοι για την κριση, ουτε οι μεταναστες.

Γιατι δεν μιλανε και δεν δικαζουν τους τραπεζιτες για το μεγαλο φαγοποτι και την ληστεια των καταθεσεων του κυπριακου λαου, γιατι αφηνουν το μεγαλο κεφαλαιο να φοροδιαφευγει με αρκετα δισ. ευρω και κυνηγανε εσενα να σου παρουν το σπιτι, που σε καταντησαν φτωχο και ανεργο και δεν εχεις να πληρωσεις; 

Γιατι φτωχευουν το λαο για να σωσουν τις τραπεζες, γιατι ξεπουλανε τη δημοσια περιουσια στους ιδιωτες - αρπαχτικα προσδωκοντας μεγαλα κερδη;

Αυτοι ειναι υποταγμενοι ταξικα στις επιβουλες του μεγαλου κεφαλαιου ντοπιου και ξενου, ο στοχος τους ειναι ο λαος, να τον ξεζουμισουν,  να κερδοφορησουν τα αφεντικα τους  και επειδη ειναι χρονια στο κουρμπετι εχουν μεγαλη τεχνογνωσια ξερουν τι ψεμμα πρεπει να πουν και πως θα το πουν, πως θα αποπροσανατολισουν τον κοσμο να χασει τους πραγματικους υπευθυνους και να φαγωθουν μεταξυ τους.

Διαιρει και βασιλευε. Παλια τακτικη και αποδοτικη για τους κρατουντες. Το ζητουμενο για την εξουσια ειναι να καταφερουν το μεγιστο κερδος για το κεφαλαιο με την μεγαλυτερη κοινωνικη ειρηνη. 

Δυστυχως και ησυχος και ανθρωπινες συνθηκες ζωης δεν γινεται.

Πρεπει να αντισταθουμε στην ταξικη επιθεση που μας κανουν.

Οσο φοβομαστε θα συνεχιζουν !

ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ.
ΑΝ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΑΝ ΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΠΙΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Γιώργος Ερύμανθος, 
ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΥΠΡΟΥ 



  • Blog Archive