Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

XIOΣ: Δύο χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά και ακόμα εμπαίζουν τους πληγέντες

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Τετάρτη, Αυγούστου 20, 2014
"Πέρασαν δύο χρόνια από το ξεκίνημα της μεγάλης πυρκαγιά που κατέστρεψε το 1/6 του νησιού και κυρίως τους μαστιχοπαραγωγούς της Νότιας Χίου, όπως επίσης μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους.

Στον τομέα των αποζημιώσεων ήταν αποκαλυπτικός τον περασμένο Ιούνιο ο αντιδήμαρχος Μαστιχοχωρίων Ηλίας Κλεισσάς που έκανε λόγο για κοροϊδία των μαστιχοπαραγωγών....
αφού από  τις 1322 αιτήσεις που έγιναν στο ΕΛΓΑ, εγκρίθηκαν καταρχήν 174 και σε 2ο στάδιο 240!

Ποσοστό δηλαδή μόλις 18,15%. Δηλαδή ούτε ένας στους 5 πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς!


Από την πλευρά του ο Δήμος Χίου προχώρησε σε σειρά αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, που πάντως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το αν όλα τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και τι απομένει.

Με τη λήξη δε της θητείας της νυν Δημοτικής Αρχής είναι σημαντικό να δοθεί πλήρη αναφορά και στο θέμα των οικονομικών ενισχύσεων που μέσω του Ταμείου που είχε δημιουργήσει ο Δήμος δόθηκαν σε πληγέντες συμπολίτες μας.

Αντίστοιχη ενημέρωση χρειάζεται και από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου σχετικά με το τι ακριβώς κονδύλια δόθηκαν είτε ως αποζημιώσεις είτε ως χρηματοδοτήσεις έργων που έχουν σχέση με τις πληγέντες περιοχές.

Τέλος από πλευράς Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου αναμένουμε στοιχεία σχετικά να την ανασχίνωση που έλαβε χώρα στην περιοχή και τι έγινε με τα φυτά που είχαν προσφερθεί ως δωρεές από τρίτους σε ορισμένα μαστιχοχώρια.

Το σίγουρο είναι ότι το έργο που είχε εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη προσέλευση ενδιαφερόμενων ήταν η υλοτόμηση των καμένων περιοχών…".


ertopen
  • Blog Archive