Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Εξωπραγματικά ποσά φόρων εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν εφέτος χιλιάδες διαζευγμένες γυναίκες μόνο και μόνο επειδή κατά τη διάρκεια του 2013 εισέπραξαν από τους πρώην συζύγους τους ....ποσά διατροφής τα οποία υπερέβησαν τις 5.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των συγκεκριμένων γυναικών θεωρεί ότι τα ποσά της διατροφής που εισέπρατταν είναι εισοδήματα από «ελευθέρια επαγγέλματα» και τα φορολογεί με 26% από το πρώτο ευρώ και με επιπλέον προκαταβολή φόρου 55%.

Συνέπεια όλων των παραπάνω, το ύψος του φόρου που καταλογίζεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις να φτάνει το 40,3% του συνολικού ποσού της εισπραχθείσας, κατά τη διάρκεια του 2013, διατροφής...

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φορολόγηση της διατροφής ως εισόδημα από «ελευθέριο επάγγελμα» ισχύει μόνο εφόσον το συνολικό ποσό αυτής υπερβαίνει σε ετήσια βάση τις 5.000 ευρώ.

Αν η διατροφή δεν υπερβαίνει τις 5 χιλιάδες ευρώ, τότε δεν αντιμετωπίζεται φορολογικά ως εισόδημα από «ελεύθερο επάγγελμα», αλλά ως εισόδημα «από μισθωτές υπηρεσίες».
 
 
 
  • Blog Archive