Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Αυθαιρεσία και ρατσισμός: «Μη μιλάς καρ...λα, εδώ είναι Ελλάδα»

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 04, 2014
Την αναίτια προσαγωγή τριών μελών της από αστυνομικούς καταγγέλλει η Ένωση Αφρικανών Γυναικών. Συγκεκριμένα οι Λορέττα Μακόλιν, Άουα Σάνκο και Μόνικα Άσκεντον οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής παρ’ ότι επέδειξαν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα που τους ζητήθηκαν.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η αναίτια προσαγωγή έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στις 21.00 στον Κεραμεικό, έξω από το χώρο όπου οι τρεις γυναίκες είχαν μεταβεί για να συμμετέχουν σε θεατρική πρόβα της μεικτής ομάδας της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών και της Ακτιβιστικής Ομάδας Θεάτρου του Καταπιεσμένου...
Στις επίμονες ερωτήσεις των ίδιων και των υπόλοιπων παρευρισκόμενων για τους λόγους της προσαγωγής, οι αστυνομικοί απαντούσαν προκλητικά ότι τις θεωρούν ύποπτες χωρίς, όμως, να αναφέρουν κάποιο αδίκημα. Οι αστυνομικοί, που δεν έφεραν διακριτικά, αρνήθηκαν να δώσουν τα ονόματά τους. Το μόνο που καταγράφηκε ήταν ο αριθμός κυκλοφορίας της κλούβας (ΕΑ 20281).

Οι τρεις γυναίκες κρατήθηκαν για δυο ώρες στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Πέτρου Ράλλη. Όπως αναφέρει η Ένωση Αφρικανών Γυναικών, η δικηγόρος τους απειλήθηκε από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύβα που της είπε «θα σου περάσω χειροπέδες αν δε φύγεις τώρα», αφού κόλλησε το πρόσωπό του στο πρόσωπό της.
«Μας οδήγησαν εμάς, τρεις γυναίκες, σε ένα δωμάτιο με άλλους 35 άντρες, τους μέτρησα.
Όταν ρώτησα τον αστυνομικό αν υπάρχει άλλο δωμάτιο για γυναίκες, μου απάντησε “μη μιλάς καριόλα, εδώ είναι Ελλάδα. Αν ήσουν άντρας θα σε είχα βουτήξει από τα μαλλιά!”» αναφέρει μία από τις ακτιβίστριες.

«Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν εντελώς αχρείαστη. Με ένα τηλέφωνο, ένας αστυνόμος που διενεργεί έλεγχο μπορεί να ενημερωθεί από το τμήμα αλλοδαπών, χωρίς να χρειαστεί καμία προσαγωγή» αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης.

«Είναι άδικο. Γιατί μας δίνουν νόμιμα έγγραφα; Δεν υπάρχει κανένας λόγος αφού δεν τα σέβονται. Μετά από 32 χρόνια στην Ελλάδα, δε μπορώ να πιστέψω σε τι κράτος ζούμε. H κόρη μου δε μπορούσε να το πιστέψει» σημειώνει η ακτιβίστρια.


πηγή
  • Blog Archive