Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Επιχειρησιακές συμβάσεις προβλέπουν την κατάργηση των δώρων

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Τρίτη, Σεπτεμβρίου 09, 2014
«Ρήτρα» για «αυτόματη» κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και του επιδόματος αδείας «εφόσον υπάρξει νομοθετική ρύθμιση» - όπως έχει ήδη γίνει για τους δημόσιους υπαλλήλους – περιλαμβάνουν δυο επιχειρησιακές συμβάσεις που φέρνει στο φως η Ημερησία....

Η πρώτη σύμβαση αφορά επιχείρηση στο κλάδο της εστίασης και η δεύτερη επιχείρηση στον κλάδο των μεταφορών. Και οι δυο έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις εταιρείες και τους εκπρόσωπους των εργαζομένων, έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας και εκτιμάται ότι προεξοφλούν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ή μαρτυρούν τις πιέσεις που ασκούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πρώτη σύμβαση προβλέπει την καταβολή των δώρων εορτών «έως την τυχόν κατάργησή τους με νομοθετική διάταξη». Όπως σημειώνεται, η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα υιοθετηθεί αυτόματα και θα ισχύσει ακόμη και σε περίπτωση που μια νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέψει τη διατήρησή τους. Αυτό σημαίνει ότι η επιχειρησιακή σύμβαση θα υπερισχύσει της ΕΓΣΣΕ.

Η δεύτερη σύμβαση ορίζει το ύψος των μισθών και την καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας έως το πρώτο τετράμηνο του 2016. «Μετά την 27/4/2016, για τα επιδόματα δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας θα ισχύει ό,τι ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία» σημειώνεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχουν επίσης επιχειρησιακές συμβάσεις που επαναβεβαιώνουν την καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας αλλά και σύμβαση που ορίζει ότι σε περίπτωση που καταργηθούν με νόμο τα δώρα αυτά θα ενσωματωθούν στους μισθούς
 
 
 
  • Blog Archive