Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ο αστυνομικός ονόματι "Μπάμπης", που φρουρούσε εφοπλιστή, «ο βασανιστής των Πατησίων» που υπηρετούσε στο τμήμα ασφάλειας του Γαλατσίου και ο αστυνομικός Α' του Α.Τ. Νίκαιας αναφέρονται ως περιπτώσεις σχέσεων ανδρών της ΕΛΑΣ με την Χρυσή Αυγή, στο σχετικό πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Καθημερινή, προκύπτει ότι την 23η Σεπτεμβρίου του 2013 περιήλθε ....
σε γνώση της υπηρεσίας η πληροφορία ότι «διατιθέμενος αστυνομικός στη φρουρά εφοπλιστή, ονόματι "Μπάμπης", ο οποίος υπηρετεί στην ΕΚΑΜ δηλώνει απροκάλυπτα ότι ανήκει στη Χρυσή Αυγή (...) εμπορεύεται ηλεκτρικούς εκκενωτές "tazer" και είχε εμπλακεί σε επεισόδιο με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με την καταγγελία, ο εν λόγω αστυνομικός χρησιμοποιούσε τις νυχτερινές ώρες σκοπευτήριο της Αστυνομίας επί της λεωφόρου Κηφισίας έχοντας την κάλυψη αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για 48χρονο αρχιφύλακα της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, τα πλήρη στοιχεία του οποίου αναφέρονται στο πόρισμα που υπεβλήθη στις αρμόδιες εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές.

Από τα δικαστικά έγγραφα προκύπτει επίσης ότι τη 13η Οκτωβρίου 2013 περιήλθε σε γνώση της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων πληροφορία για αστυνομικό του τμήματος Ασφαλείας Γαλατσίου, που ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, γνωστός ως «ο βασανιστής των Πατησίων». Ο εν λόγω αρχιφύλακας (τα πλήρη στοιχεία του οποίου αναφέρονται στο πόρισμα) εκδήλωνε ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος αλλοδαπών, ενώ αρνιόταν να καταγράφει καταγγελίες αλλοδαπών σε βάρος συναδέλφων του.

Ακόμη από το πόρισμα προκύπτει ότι σε βάρος αστυνομικού του ΑΤ Νίκαιας υπήρξε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία ο εν λόγω ένστολος (φέρει τον βαθμό του αστυνόμου Α') χρηματιζόταν από τη Χρυσή Αυγή «προκειμένου να μην επιλαμβάνεται υποθέσεων που αφορούσαν επεισόδια που προκαλούσαν υποστηρικτές της». Κατά τον χρόνο της καταγγελίας (25/9/2013) ο αστυνομικός υπηρετούσε ως αποσπασμένος στο Α.Τ. Αγ. Βαρβάρας.

Την 3η Οκτωβρίου 2013 αντίστοιχα, στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων καταγγέλθηκε η δράση 38χρονου υπαστυνόμου της Ασφάλειας Λάρισας, ο οποίος εφέρετο από κοινού με υποψήφιο βουλευτή της Χ.Α. να πρωταγωνιστούσαν σε επιθέσεις και βιαιοπραγίες σε βάρος αλλοδαπών που εργάζονταν ως delivery σε πιτσαρία της Λάρισας με επωνυμία «CIAO». Ο εν λόγω αστυνομικός φέρεται να είχε πρωταγωνιστήσει και στον τραυματισμό νεαρών δικυκλιστών κατά τη διάρκεια ελέγχου τους από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Ταυτόχρονα, την 4η Οκτωβρίου 2013 οι Εσωτερικές Υποθέσεις ειδοποιήθηκαν απευθείας από το γραφείο του, τότε, αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Νίκου Παπαγιαννόπουλου σχετικά με την παρουσία ανθυπαστυνόμου σε συγκέντρωση συμπαράστασης προς τα διωκόμενα μέλη της Χ.Α., την 1η Οκτωβρίου 2013, έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο ανθυπαστυνόμος υπηρετούσε στο παρελθόν στη φρουρά του έγκλειστου σήμερα γ.γ. της Χ.Α. Νίκου Μιχαλολιάκου.

Τέλος, περιλαμβάνονται εισαγγελικές παραγγελίες για τη διεξαγωγή ερευνών αναφορικά με συμπεριφορά αστυνομικών σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Ενδεικτικά, προκύπτει ότι στις 18/12/2013 υπεβλήθη στην Εισαγγελία Αθηνών δικογραφία σε βάρος αστυνομικού που υπηρετεί στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας. Φέρεται να ξυλοκοπούσε αλλοδαπούς κρατούμενους και να εξύβριζε τη θρησκεία τους επικαλούμενος ότι είναι «χρυσαυγίτης».


πηγή
  • Blog Archive