Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Στις φλόγες η Τουρκία για τρίτη συνεχόμενη νύχτα-Τους 22 έφτασαν οι νεκροί

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Πέμπτη, Οκτωβρίου 09, 2014
Νέα αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν και κατά την χθεσινή νύκτα, την τρίτη συνεχόμενη, σε πολυάριθμες πόλεις της Τουρκίας ανάμεσα στην τουρκική αστυνομία και Κούρδους διαδηλωτές...
οι οποίοι διαμαρτύρονται για την άρνηση της κυβέρνησης της Άγκυρας να επέμβει στη Συρία, όπως έγινε γνωστό από επίσημες τοπικές πηγές.

Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβάλλεται από το Στρατό σε 6 επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ, του Μπάτμαν, του Βαν και του Σιίρτ, όπου έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με εκτοξευτήρες ύδατος και δακρυγόνα.

Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα ή η Μερσίνη, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Η κατάπαυση του πυρός που επιβλήθηκε από τις αρχές ήρθη σήμερα το πρωί στις μεγάλες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά θα τεθεί και πάλι σε ισχύ το βράδυ.

Οι ταραχές άρχισαν το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από μια έκκληση που απηύθυνε το κύριο κουρδικό κόμμα της χώρας προς τους πολίτες, από τους οποίους ζήτησε να διαδηλώσουν εναντίον της άρνησης της κυβέρνησης να σπεύσει να βοηθήσει στρατιωτικά τη μεθοριακή κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας, η οποία πολιορκείται από τους Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τα επεισόδια έγιναν ιδιαίτερα βίαια την Τρίτη και σε πολλές περιπτώσεις μετατράπηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και σε οπαδούς ισλαμιστικών κινημάτων. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιεύεται σήμερα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι συγκρούσεις αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, ενώ υπάρχουν πολλοί τραυματίες και σημαντικές υλικές ζημιές.

Χθες το βράδυ, ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατήγγειλε τους "βανδάλους" αυτού του κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο απειλεί να εκτροχιάσει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που έχει αρχίσει ανάμεσα στο PKK και την Άγκυρα.  


πηγή
  • Blog Archive