Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Αποφυλακίστηκε ως... ανάπηρος ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Τρίτη, Ιουλίου 28, 2015
O πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος Ελεύθερος αφέθηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος μετά τις δύο πρόσφατες απορριπτικές αποφάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών επανήλθε κάνοντας χρήση του ...
νόμου Παρασκευόπουλου και πέτυχε την υφ' όρων απόλυσή του με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα ο πρώην δήμαρχος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση αυτή με το νόμο 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος πέρασε την πύλη εξόδου των φυλακών Διαβατών λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι.
«Με αδίκησαν όσο ελάχιστους ανθρώπους. Παρέμεινα στη φυλακή δύο χρόνια, πέντε μήνες και μία ημέρα, απολύτως άδικα. Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σήμερα, έξω, ελεύθερος χάρη στον ευεργετικό νόμο του κ. Παρασκευόπουλου. Διατηρώ την εμπιστοσύνη μου στην ελληνική Δικαιοσύνη και θέλω να πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η ελληνική Δικαιοσύνη θα αποκαταστήσει την τιμή και υπόληψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης», είπε στις πρώτες δηλώσεις μετά την αποφυλάκισή του.

Σε ερώτηση για το πώς πέρασαν τα χρόνια μέσα στη φυλακή, απάντησε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε».
Εκμεταλλευόμενος τα ευεργετήματα του νόμου Παρασκευόπουλου, ο καταδικασμένος για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης 17,9 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου του, βγήκε από τη φυλακή έχοντας εκτίσει το 1/5 της ποινής 12 ετών (2 χρόνια και 5 μήνες) που του επεβλήθη και παρουσιάζοντας ποσοστό αναπηρίας 67% λόγω... καρδιοπάθειας και 35% λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι η πιστοποίηση της αναπηρίας του δεν γίνεται πλέον από τον γιατρό των φυλακών από το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας).

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει υποβληθεί σε σειρά αγγειοπλαστικών λόγω καρδιοπάθειας.
Ωστόσο, τον περασμένο Φεβρουάριο και τον περασμένο Ιούνιο δύο ανώτερα δικαστήρια (Πενταμελή Εφετεία Αναστολών της Θεσσαλονίκης) απέρριψαν ανάλογες αιτήσεις αποφυλάκισης του κ. Παπαγεωργόπουλου για λόγους υγείας. Η νέα αίτησή του εξετάστηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αυτή τη φορά και μάλιστα με θετική εισήγηση αποφυλάκισης της εισαγγελέως Πρωτοδικών Αλεξάνδρας Ανδρέου.

Σημειώνεται ότι εκκρεμούν στον Άρειο Πάγο για τον προσεχή Οκτώβριο το αίτημά του για αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης και ακόμη η πρωτόδικη υπόθεση της Παγίας Προκαταβολής (άλλη υπόθεση κακουργηματικού χαρακτήρα) και τρίτη δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις (ξέπλυμα).


Συνέχεια στις δικαστικές περιπέτειες

Πάντως, οι «λογαριασμοί» του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με τη Δικαιοσύνη παραμένουν ανοικτοί, καθώς, το αμέσως επόμενο διάστημα καλείται να εμφανιστεί στο γραφείο του ειδικού ανακριτή Δημοσθένη Στίγγα για την υπόθεση των ειδικών εντολών, όπου κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία. Η κατηγορία αυτή αφορά «τρύπα», ύψους σχεδόν 1,1 εκατ. ευρώ, που προέκυψε ύστερα από έρευνα την οποία διενήργησε οικονομικός επιθεωρητής σε ειδικές εντολές για δαπάνες που πληρώθηκαν από το δήμο Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 1998-2004 χωρίς την προηγούμενη έκδοση χρηματικών ενταλμάτων, παραστατικών και δικαιολογητικών εγγράφων.

Εκτός από την παραπάνω υπόθεση εκκρεμούν ακόμη δύο δίκες, συνδεόμενος με τη δημαρχιακή του θητεία. Η πρώτη είναι η λεγόμενη «Παγία Προκαταβολή» (προσδιορίστηκε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο), όπου η ζημιά που προκλήθηκε στο Δημόσιο υπολογίζεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, και η δεύτερη είναι για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) από την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ (έχει προσδιοριστεί για τον προσεχή Δεκέμβρη).

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τις δύο αυτές υποθέσεις θα καθίσει κι ο Μιχάλης Λεμούσιας.



efsyn.gr
  • Blog Archive