Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

ΙΣΠΑΝΙΑ: 48ΩΡΗ ΑΠΟΧΗ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Posted by ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Τετάρτη, Μαρτίου 26, 2014
Πενήντα συλλήψεις φοιτητών στη Μαδρίτη
Πενήντα φοιτητές νέοι συνελήφθησαν στη Μαδρίτη αφού επιχείρησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε στήνοντας οδοφράγματα και καταλαμβάνοντας το γραφείο της... αντιπροέδρου του ιδρύματος, στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους κατά της λιτότητας.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της ισπανικής πρωτεύουσας είπε ότι "τα ξημερώματα μια ομάδα αποτελούμενη από πενήντα νέους έστησε οδοφράγματα και έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμάτων για να αποκλείσει την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε", το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας.


Αμέσως μετά οι νεαροί "κλείστηκαν στο γραφείο της αντιπροέδρου του πανεπιστημίου" απ' όπου τους απομάκρυνε η αστυνομία. "Δεν συνεργάστηκαν και συνελήφθησαν", είπε μια άλλη εκπρόσωπος των αρχών.


Οι φοιτητικές ενώσεις της Ισπανίας έχουν κηρύξει 48ωρη αποχή στα λύκεια και τα πανεπιστήμια της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με το Συνδικάτο των Φοιτητών, η αποχή αυτή σημείωσε "συνταρακτική επιτυχία" καθώς "περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φοιτητές άφησαν κενά τα έδρανα σε χιλιάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα". Η κινητοποίηση των φοιτητών δείχνει ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος "απορρίπτει μαζικά" την παρούσα κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Οι φοιτητές σχεδιάζουν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ισπανίας σήμερα και αύριο.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε το 2012 ένα τριετές πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ στο οποίο προβλέπονται κυρίως περικοπές στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας με στόχο την αναδιάρθρωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. 

enet.gr
  • Blog Archive