Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Στρατόπεδο συγκέντρωσης, η Αγία Βαρβάρα

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Πέμπτη, Μαρτίου 27, 2014
Χθες το πρωί, οι μπουλντόζες επιχείρησαν να μπουν στο Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα (Λοιμωδών) για να ξεκινήσουν οι εργασίες μετατροπής του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών. Εν κρυπτώ και μεθοδευμένα, όπως λένε κάτοικοι και αντιρατσιστικές οργανώσεις που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα, με το σύνθημα «πάρτε τις μπουλντόζες σας και φύγετε από δω».


Το άνοιγμα δύο νέων «στρατοπέδων συγκέντρωσης» έχει ήδη δρομολογηθεί στη Δυτική Αθήνα. Το πρώτο, στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ, επί της λεωφόρου Σχιστού, στον Σκαραμαγκά. Στον συγκεκριμένο χώρο στεγάζεται το «Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων».

Το δεύτερο, σε δύο κτήρια του Νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα (Λοιμωδών). Στο ένα θα μεταφερθούν...
οι άνδρες και στο δεύτερο οι γυναίκες. Την περασμένη εβδομάδα, στο Νοσοκομείο Λοιμωδών εμφανίσθηκε ειδικό συνεργείο για τη διαμόρφωση του χώρου. Σύμφωνα με την «Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό», οι κάτοικοι αντέδρασαν, διοργανώνοντας την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην είσοδο του νοσοκομείου.

Ρατσισμός για φτωχούς

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, υποστηρίζουν ότι την επιχείρηση εγκατάστασης στρατοπέδων συγκέντρωσης διοργάνωσαν από κοινού οι υπουργοί Ν. Δένδιας και Α. Γεωργιάδης, τους οποίους κατηγορούν για ρατσισμό απέναντι σε φτωχούς, ασθενείς, ντόπιους και μετανάστες. «Πάρτε τις μπουλντόζες σας και φύγετε από δω», το σύνθημα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τα μέλη της τοπικής «Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό», αρχικά έκλεισαν το Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα (Λοιμωδών) σκορπίζοντας τα τμήματά του σε άλλα νοσοκομεία, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι, όπως λένε, προσπαθούν να κρατήσουν σε λειτουργία ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, που είναι αναγκαίο στην ευρύτερη περιοχή όπου ζουν χιλιάδες άνθρωποι κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Στη συνέχεια προσπάθησαν να ξεκινήσουν τις εργασίες για την κατασκευή «στρατοπέδου συγκέντρωσης» μεταναστών και συγκεκριμένα στις παλιές πτέρυγες των χανσενικών. Οταν οι Αρχές αντιλήφθηκαν ότι οι τοπικοί φορείς, κάτοικοι και αντιρατσιστικές οργανώσεις θορυβήθηκαν από την παρουσία τεχνικών συνεργείων που μετρούσαν, από την περασμένη εβδομάδα κι αφού ανακοινώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, άλλαξαν τακτική. Μόλις δύο μέρες πριν, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε με έγγραφό του τους δημάρχους της περιοχής πως δεν πρόκειται για κέντρο κράτησης αλλά για ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας.

Μάλιστα, τοπικοί φορείς και κάτοικοι που αντιδρούν, υποστηρίζουν ότι συκοφαντήθηκαν ως ρατσιστές επειδή δεν θέλουν ένα κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή τους. Τονίζουν όμως ότι «ρατσιστική είναι η πολιτική που εφαρμόζεται σε φτωχούς, ασθενείς, ντόπιους και μετανάστες που ζουν στην περιοχή», οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν νοσήλεια ιδιωτικών νοσοκομείων και αναγκάζονται να τρέχουν σε νοσοκομεία άλλων περιοχών.

Θέλουμε δωρεάν υγεία

Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, «θέλουμε το νοσοκομείο μας και δωρεάν υγεία για κάθε φτωχό άνθρωπο. Δεν θέλουμε αλλαγή χρήσης, με οποιοδήποτε πρόσχημα». Προσθέτουν ότι «ξέρουμε την εξέλιξη των Κέντρων Υποδοχής. Στην αρχή μας είπαν ότι θα είναι ανοιχτά. Μετά μας είπαν ότι θα είναι κλειστά αλλά ολιγοήμερης παραμονής, μέχρι να καταγραφούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Πρόκειται για άθλιες φυλακές, όπου κρατούνται άνθρωποι για πολλούς μήνες. Στα κέντρα "φιλοξενίας" της Αμυγδαλέζας και της Κορίνθου κρατούνται άνθρωποι επί 18 και πλέον μήνες, υπό απάνθρωπες συνθήκες, μέχρι να αναγκασθούν να υπογράψουν "εθελοντικά" τον επαναπατρισμό τους».

Το Σάββατο, στις 11.30 το πρωί, διοργανώνεται αντιφασιστική πορεία που θα ξεκινήσει από την είσοδο του Λοιμωδών και θα κατευθυνθεί στους δρόμους του Χαϊδαρίου, ενώ άλλη ομάδα θα ξεκινήσει από την είσοδο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου (Δαφνί), με οχήματα, προς τον Σκαραμαγκά. Οι δύο πορείες θα συναντηθούν στο Παλατάκι.

Πηγή
  • Blog Archive