Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Τρομο-κώδικας για μετανάστες

Posted by Multimedia Team Παρασκευή, Μαρτίου 21, 2014

 Επανήλθε η τροπολογία που υπονομεύει τον νέο Μεταναστευτικό Κώδικα. Προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία και απέλαση για όποιον μετανάστη ή πρόσφυγα ισχυριστεί «ψευδώς» ότι υπέστη κακομεταχείριση από κρατικό όργανο

 Ψηφίζεται σήμερα ο Μεταναστευτικός Κώδικας που, ενώ ξεκίνησε σαν μια συμβατική προσπάθεια διευκόλυνσης των νόμιμων μεταναστών στη διεκπεραίωση των αδειών τους, των αιτούντων άσυλο στην κατοχύρωση του δικαιώματός τους και των θυμάτων βίας στην υπαγωγή τους σε καθεστώς κάποιας προστασίας, καταλήγει στην τρομοκράτηση όλων αυτών με την απειλή της απέλασης, αν θεωρηθεί ότι ψευδώς καταγγέλλουν την κακοποίησή τους.



Ενώ με παρεμβάσεις και τροπολογίες οι βουλευτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να βελτιώσουν τον Μεταναστευτικό Κώδικα και να καλύψουν τα κενά της κατάργησης ιθαγένειας και τις συνθήκες που βιώνουν οι μετανάστες, χωρίς ή με ληγμένα χαρτιά, και οι πρόσφυγες, τελικά τα πράγματα «αγρίεψαν» από πλευράς υπουργείου. Κατατέθηκαν δύο τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που υπονόμευαν ακόμα και τις λιγοστές θετικές πτυχές του νομοσχεδίου.

Η πρώτη τροπολογία

Η πρώτη αφορούσε την αυθαίρετη και τιμωρητική πρόβλεψη ότι αν ένας νόμιμος μετανάστης διαπράξει αδίκημα και καταδικαστεί με αναστολή, ακόμα κι αν δεν παραβιάσει την αναστολή του, θα στερείται το δικαίωμα της πολιτογράφησής του («Εφ.Συν.» 19/3/2014). Η δεύτερη προέβλεπε ότι αν ένας μετανάστης ισχυριστεί ψευδώς ότι υπέστη κακομεταχείριση θα τιμωρείται με απέλαση.

Οπως τόνισε στην ομιλία της στις 18/3 η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, «ενώ θα μπορούσε ο νόμος να αποκαταστήσει το κενό στον Κώδικα Μετανάστευσης, παρέκαμψε συνειδητά το ζήτημα, μολονότι θεωρητικά το νομοσχέδιο πασχίζει για την κοινωνική ένταξη. Ακόμα και την τελευταία στιγμή, με τροπολογία που αφορά τον Κώδικα Ιθαγένειας, το υπουργείο βάζει νέα εμπόδια στην κοινωνική ένταξη, παίρνοντας μέτρα διάκρισης ενάντια στο Σύνταγμα, αποκλείοντας δηλαδή από την ιθαγένεια όσους έχουν καταδικαστεί με αναστολή, ακόμα κι αν η αναστολή αυτή έχει λήξει.

Η υπουργική τροπολογία είναι επικίνδυνη και ρατσιστική ρύθμιση, που χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές προθέσεις υπονόμευσης και του υπάρχοντος λειψού Κώδικα Ιθαγένειας. Αποκλείετε από την ένταξη και την ιθαγένεια. Αυτό χαρακτηρίζει την πολιτική σας, όπως άλλωστε δηλώνεται και στην αιτιολογική έκθεση, για τη διαμόρφωση μιας ξεκάθαρης πολιτικής, μιας πολιτικής αποκλεισμού».

Πέρα λοιπόν από τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ορίζουν ποιοι αποκτούν το δικαίωμα στην πολιτογράφηση, πέρα από την ελλιπή προστασία των μαρτύρων αλλά και την παραβίαση στην ουσία του του νόμου για τα ναρκωτικά, η τρομοκρατική για τους μάρτυρες-θύματα μετανάστες απειλή απέλασης ξεπέρασε κάθε όριο δημοκρατικής νομιμότητας.

Χειροτερη εκδοχή

Ενώ αργά το βράδυ της Τρίτης οι κραυγαλέες τροπολογίες αποσύρθηκαν μετά τις διαμαρτυρίες των βουλευτών, το πρωί της Τετάρτης ο γ.γ. της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, κάνοντας «έντονη» την παρουσία του στη Βουλή (όπως είχε κάνει άλλωστε και με την κατάθεση της «ιερής» τροπολογίας που τελικά ψηφίστηκε, αλλά και με εκείνη της αναβάθμισης της υπηρεσίας του Λιμενικού, όπου συμπτωματικά υπηρετεί και ο γιος του) συνέβαλε στην επαναφορά της τροπολογίας σε χειρότερη εκδοχή, μια που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία για όποιον μετανάστη ή πρόσφυγα ισχυριστεί «ψευδώς» ότι υπέστη κακομεταχείριση από κρατικό όργανο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, κάποιος ένστολος ισχυριστεί ότι ο μετανάστης ψευδομαρτύρησε, αυτομάτως θα απελαύνεται, ο δε ένστολος προφανώς θα απαλλάσσεται πριν καν το θύμα καταθέσει σε τακτική δικάσιμο. Αν θυμηθούμε δε διάφορα περιστατικά, όπως ο βιασμός με κλομπ ενός μετανάστη που οδήγησε στην καταδίκη του λιμενικού, η τροπολογία αυτή θα αποτελέσει πεδίον δόξης λαμπρόν για οποιαδήποτε ακραία συμπεριφορά των οργάνων της τάξης.

Ποιον άραγε θα πιστέψουν τα αυτόφωρα, τον ένστολο ή τον τρομοκρατημένο με άμεση απέλαση μετανάστη; Οσο για το υπουργείο Εσωτερικών, μάλλον δεν έχει και μεγάλο «έρμα» -για να χρησιμοποιήσουμε ένα ναυτικό όρο- μπροστά στην ισχύ του γ.γ. της κυβέρνησης.

• Σφοδρή καταγγελία εξέδωσε η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που, μεταξύ άλλων, αναφέρει: Αιφνιδιαστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, όχι απλά ακυρώνει την πρόβλεψη έννομης προστασίας για τα θύματα των ρατσιστικών εγκλημάτων, αλλά πάει ένα βήμα ακόμα πιο πίσω, μετατοπίζοντας το βάρος της απόδειξης στο ήδη πολλαπλά εκτεθειμένο θύμα της ρατσιστικής βίας. Τα θύματα ρατσιστικής βίας καθίστανται πλέον υπόλογα για την έλλειψη στοιχείων, δηλαδή για την αδυναμία –ή και απροθυμία– των διωκτικών αρχών να ερευνήσουν επαρκώς τα σε βάρος τους καταγγελλόμενα περιστατικά. Και μάλιστα, να τα ερευνήσουν οι διωκτικές αρχές, οι οποίες είναι κοινός τόπος ότι χαρακτηρίζονται από φαινόμενα συγκάλυψης και κουλτούρα διάχυτης ατιμωρησίας. Πρόκειται για μία κατ’ ουσίαν εκφοβιστική διάταξη που παραβιάζει τις βασικές αρχές ενός κράτους δικαίου και πλήττει την κοινωνική ασφάλεια όλων μας.

…………………………………………………………………

Η επίμαχη τροπολογία

«Αν όργανο του κράτους καταγγελθεί ψευδώς για οποιοδήποτε από τα ανωτέρω αδικήματα και η ψευδής καταγγελία τεκμηριωθεί μετά τη σχετική προκαταρκτική εξέταση με τη θέση της δικογραφίας στο αρχείο, ο καταγγέλλων δικάζεται για τα προβλεπόμενα στο ενδέκατο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα αδικήματα με την αυτόφωρη διαδικασία. Ως παρεπόμενη ποινή, στην περίπτωση αυτή, δύναται να επιβληθεί η απέλαση, άλλως ακολουθείται η διαδικασία της διοικητικής απέλασης».

efsyn.gr
  • Blog Archive