Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

Μαζικό «όχι» σε ρατσισμό, φασισμό

Posted by Multimedia Team Σάββατο, Μαρτίου 22, 2014
 Κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, καθώς και σε Παρίσι, Λονδίνο, Γλασκώβη και άλλες πόλεις της Ευρώπης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση των Ρατσιστικών Διακρίσεων. 

 diadilosi-fasismos-3
Με παλμό και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού. 
Από τις 2 το μεσημέρι, χιλιάδες πολίτες, μετανάστες, μέλη συνδικάτων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν στην 
Ομόνοια, από όπου αργότερα ξεκίνησαν πορεία με κατεύθυνση το Σύνταγμα.

diadilosi-fasismos
Μετά το συλλαλητήριο ακολούθησε συναυλία στο Σύνταγμα, με αστυνομικές δυνάμεις να παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις.
Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, καθώς και σε Παρίσι, Λονδίνο, Γλασκώβη και άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης
Συγκέντρωση στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς (βόρεια του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου) και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν και στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες πολίτες τιμώντας με τη συμμετοχή τους την Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού.
diadilosi-fasismos-1Με κεντρικό σύνθημα «Τσακίστε τώρα τους νεοναζί- ετούτη η κυβέρνηση να ανατραπεί» οι διαδηλωτές διέσχισαν επί δίωρο και πλέον, αργά το μεσημέρι τις κεντρικές οδούς της πόλης και κατέληξαν στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΤ-3 στη Λεωφόρο Στρατού, όπου είναι προγραμματισμένο να ακολουθήσει συναυλία.
Το αντιφασιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε με βασικό διοργανωτή την Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό και άλλες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις στο πλαίσιο του παγκόσμιου γιορτασμού ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό -όπως ορίστηκε η 22α του Μαρτίου. Παρόντες στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν μεταξύ άλλων και το σύνολο των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωβουλευτικές και δημοτικές εκλογές.

Η σφαγή στην Σαρπβίλ
diadilosi-fasismos-2Η Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση των Ρατσιστικών Διακρίσεων είναι αφιερωμένη στα 69 θύματα της σφαγής στην πόλη Σαρπβίλ της Νοτίου Αφρικής, όταν στις 21 Μαρτίου 1960 αστυνομικοί του καθεστώτος του Απαρτχάιντ άνοιξαν πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τους νόμους που περιόριζαν την κίνηση των μαύρων στις περιοχές όπου κατοικούσαν λευκοί.
«Καλώ όλους τους ανθρώπους, ειδικά τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, να καταδικάσουν τα μηνύματα και τις ιδέες που βασίζονται στον ρατσισμό, στη φυλετική ανωτερότητα ή στο μίσος, καθώς και εκείνων που υποκινούν τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, την ξενοφοβία και της μισαλλοδοξία» αναφέρει στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Blog Archive