Κυριακή 6 Απριλίου 2014

bostaneio mytilhnh 6-4-2014Συγκλονίζει η περίπτωση 40χρονης που πέθανε, γιατί για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν λάμβανε τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της...

αρτηριακής υπέρτασης από την οποία έπασχε.
Η άτυχη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών δεν λάμβανε τα φάρμακα, καθώς το βιβλιάριο υγείας της είχε λήξει προ πολλού, ενώ η ίδια αδυνατούσε να πληρώσει τα χρήματα που απαιτούνταν για την αγορά των σκευασμάτων.
Το θέμα αναδεικνύει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που με ανακοίνωσή της απευθύνεται στην Εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Όλη η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ αναφέρει τα εξής: 
«Ελάχιστοι ήξεραν μέχρι προχτές από πού κατάγεται η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Γκουτζαμάνη. Το μάθαμε από τον κ. Μπαλτάκο, ο οποίος στο διαβόητο διάλογο με τον Κασιδιάρη αναφέρει πως η κ. Γκουτζαμάνη κατάγεται από τη Λέσβο και είναι κοντοχωριανή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου.
Η Λέσβος έγινε χτες αντικείμενο μιας δεύτερης είδησης: με τη ζωή της πλήρωσε μία 40χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Η άτυχη γυναίκα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο την προηγούμενη Πέμπτη και διακομίστηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης και εντέλει έχασε τη μάχη για τη ζωή. Όπως διαπιστώθηκε η 40χρονη δεν ελάμβανε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, επειδή το βιβλιάριο υγείας της είχε λήξει προ πολλού και αδυνατούσε να πληρώσει τα χρήματα που απαιτούνταν για την αγορά των φαρμάκων..
Διερωτόμαστε: μήπως πρέπει τα θύματα της κρίσης να πεθαίνουν μπροστά στην πόρτα της κ. Γκουτζαμάνη για ν΄ αντιληφθεί η ένοικος πως συντελούνται καθημερινά εκατοντάδες εγκληματικές ενέργειες σε βάρος της υγείας των Ελλήνων πολιτών; Ή μήπως αγνοεί η κ. Γκουτζαμάνη πως οι κκ Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας είναι αυτουργοί της γενοκτονίας που συντελείται σε βάρος του Ελληνικού λαού;
Εάν δεν αληθεύουν τα παραπάνω ερωτήματα τότε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να κινήσει τώρα όλες τις διαδικασίες που επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο θέτει υπεράνω μνημονίων και τοκοχρεολυσίων την υγεία και την επιβίωση των ανθρώπων που ζουν στη χώρα.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί είμαστε στη διάθεσή της κ. Γκουτζαμάνη για να τεκμηριώσουμε το έγκλημα της γενοκτονίας.»
Η 40χρονη είχε περιέλθει σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση
Η εφημερίδα "Εμπρος" αναφέρεται με ρεπορτάζ της  στην περίπτωση της ανασφάλιστης γυναίκας, επισημαίνοντας ότι η φτώχεια νίκησε τη 40χρονη μητέρα δύο παιδιών, που ανήμπορη να πληρώνει τα φάρμακα για την υπέρταση απ' την οποία έπασχε, «έσβησε» την Τρίτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά από βαρύ ισχαιμικό επεισόδιο.
Συγκεκριμένα, η 40χρονη απ' τη Μυτιλήνη εισήχθη με εγκεφαλικό στο Βοστάνειο την προηγούμενη βδομάδα, την Πέμπτη 27 Μαρτίου, μετά από κλήση της μικρής κόρης της στο ΕΚΑΒ.
Η κατάστασή της γυναίκας  επιδεινώθηκε ραγδαία τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα να χάσει τελικά τη μάχη με τη ζωή. Οι γιατροί του Νοσοκομείου δεν μπόρεσαν σε αυτές τις λίγες μέρες να βελτιώσουν την κατάστασή της, μια και η υγεία της είχε επιβαρυνθεί σε υπερθετικό βαθμό, αφού όπως αποδείχτηκε για μεγάλο διάστημα η 40χρονη δε λάμβανε τα απαραίτητα φάρμακα για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης.
Το τελευταίο διάστημα, η εκλιπούσα είχε περιέλθει σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Όχι πως ποτέ ήταν ευκατάστατη, αφού πάντα έπρεπε να φροντίζει μόνη της τα δύο της παιδιά, αποκλειστικά με τη δουλειά της.
Η 40χρονη αν και  δούλευε περιστασιακά τον τελευταίο καιρό, το βιβλιάριο υγείας της είχε λήξει προ πολλού και η ίδια αδυνατούσε να πληρώσει ακόμα και τα λιγοστά ευρώ που απαιτούνταν για να λαμβάνει τακτικά τα φάρμακά της.
Νοσηλεύτριες που έζησαν από κοντα τη μονογονεϊκή οικογένεια αναφέρουν για την 40χρονη: «Την είχαμε γνωρίσει, είχαμε καταλάβει ότι έχει οικονομικό πρόβλημα, ποτέ όμως η ίδια δεν το ανέφερε. Ούτε είχαμε καταλάβει ότι ήταν ανασφάλιστη», 
Για λίγα ευρώ...
«Δεν μπορούμε να το χωνέψουμε ότι για μερικά φάρμακα τόσο νέα γυναίκα έχασε τη ζωή της», δήλωσαν στην εφημερίδα  εργαζόμενοι., ενώ ο γιατρός διαβεβαίωσε ότι  αν η 40χρονη  έπαιρνε τα φάρμακά της, δε θα έχανε τη μάχη με τη ζωή.
Θα πρέπει να σημειωθεί  ότι τα εν λόγω φάρμακα «ανέρχονται έως και τα 100 ευρώ, αλλά για την περίπτωσή της μπορούσε να βρει κάποια που κυμαίνονταν από οκτώ έως δέκα ευρώ για την αρτηριακή πίεση από την οποία έπασχε», διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση  της εφημερίδας, ο γιατρός που την εξέταζε. «Σε αυτές τις περιπτώσεις και αυτές τις παθήσεις, μόνο η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση», είπε χαρακτηριστικά ο γιατρός. 
«Η 40χρονη δεν μπορούσε να απευθυνθεί σε κοινωνικό φαρμακείο ή να σας ζητήσει φάρμακα, αφού ήταν τόσο αναγκαία;», ρωτά η εφημερίδα.. Και η απάντηση ήταν κατηγορηματικά «όχι». Γιατί η εκλιπούσα ήταν πολύ περήφανη για να δείξει είτε στο ιατρικό προσωπικό είτε σε υπηρεσίες του δήμου ότι «έχει ανάγκη», καθώς γι' αυτήν «θα ήταν σα να ζητούσε ελεημοσύνη, ενώ το μόνο που ήθελε ήταν μια σταθερή δουλειά για κάποιο διάστημα, προκειμένου να συμπληρώσει τα ένσημα και να έχει ασφαλιστική κάλυψη», μας απάντησε μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Βασίλης Μουζάλας, δήλωσε σχετικά: «Για τους ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας, πάντα το προσωπικό του ιδρύματος μεριμνά. Αρκεί όμως εκείνοι να απευθυνθούν εγκαίρως».
  • Blog Archive