Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

67 πλούσιοι κατέχουν όσα δις άνθρωποι

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Πέμπτη, Απριλίου 10, 2014
Οι 67 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν περιουσία ίση με αυτήν που διαθέτει ο μισός, φτωχότερος πληθυσμός του πλανήτη, αποκάλυψε την Τετάρτη η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, καλώντας το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα να λάβουν δράση απέναντι σε αυτές τις...
ακραίες ανισότητες και να προχωρήσουν από τη θεωρία στην πράξη.
H οργάνωση που μάχεται κατά της φτώχειας, υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της ότι το «κλαμπ» των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη αριθμεί σήμερα 85 μέλη.
«Οι ακραίες ανισότητες έχουν επιδεινωθεί» σημειώνει η Oxfam, τονίζοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη προκειμένου να κλείσει αυτό το χάσμα.
«Ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχουν μιλήσει πολύ για τους κινδύνους που θέτουν οι ανισότητες. Αυτήν την εβδομάδα πρέπει να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες που θα στηρίζουν αυτή τη ρητορική», δήλωσε ο πρόεδρος του παραρτήματος της Oxfam στην Αμερική. Ρέιμοντ Οφενχάιζερ,
Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν προγραμματίσει τη γενική συνέλευσή τους για αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.
Πρόσφατα το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα δύο εκθέσεις στις οποίες επισημαίνονται οι δυσμενείς επιπτώσεις των ανισοτήτων για την οικονομία. Η Παγκόσμια Τράπεζα από την πλευρά της έχει θέσει ως στόχο να αυξηθεί το εισόδημα του 40% των φτωχότερων σε όλο τον πλανήτη. Αυτά στη θεωρία.
Οι δύο οικονομικοί οργανισμοί, επισημαίνει η Oxfam, θα πρέπει πλέον να αλλάξουν τις συστάσεις τους και την πολιτική του δανεισμού των χωρών-μελών τους και να ταχθούν υπέρ των επενδύσεων στην υγεία και την εκπαίδευση. «Η λιτότητα επιδεινώνει τις ανισότητες και το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα το ξέρουν καλά», υπογραμμίζει η οργάνωση.
Μάλιστα, καλεί το ΔΝΤ  να παραδεχτεί ότι οι στρατηγικές φοροαποφυγής των πολυεθνικών είναι μία από τις «κινητήριες δυνάμεις» των ανισοτήτων.
tvxs
  • Blog Archive