Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ο άνθρωπος που «εξαπάτησε» τις τράπεζες

Posted by Unknown Κυριακή, Απριλίου 27, 2014
Ο Ισπανός Ενρίκ Ντουράν, είναι γνωστός και ως Ρομπέν των Δασών, ο άνθρωπος που «εξαπάτησε» τις τράπεζες για να στηρίξει εναλλακτικά κινήματα ενάντια στον καπιταλισμό.
Κατάφερε στο όνομα μίας... ψεύτικής εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών που δημιούργησε να αποσπάσει περίπου 500.000 ευρώ από τράπεζες, δάνεια, τα οποία εξαρχής δεν είχε καμία πρόθεση να αποπληρώσει.
Με τα χρήματα αυτά αποφάσισε να χρηματοδοτήσει εναλλακτικές δράσεις που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο, να σταθεί απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα. Σήμερα, κρύβεται από τις αρχές. Μιλώντας στον Guardian μέσω skype από άγνωστη τοποθεσία δηλώνει περήφανος για τις πράξεις του. Είναι η απάντηση στον όλεθρο που έχει σκορπίσει σε χιλιάδες ζωές ο καπιταλισμός αναφέρει.

Σε συνέντευξή του πριν από ένα χρόνο ο Ισπανός υποστηρικτής της ανυπακοής προς την εξουσία, εξηγούσε ότι προκειμένου να μπορέσουν τα αντικαπιταλιστικά συστήματα να λειτουργήσουν έπρεπε από κάπου να χρηματοδοτηθούν και η απόσπαση των χρημάτων αυτών από τις τράπεζες είναι ουσιαστικά χρήματα του ίδιου του λαού.

Ο Ντουράν συνελήφθη στην Ισπανία το 2009.

Εναντίον του είχαν κινηθεί δικαστικά έξι από τις 39 τράπεζες της χώρας από όπου κατάφερε να πάρει δάνεια. Έμεινε δυο μήνες στη φυλακή και αποφυλακίστηκε καταβάλλοντας εγγύηση 50000 ευρώ.

Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης οκτώ ετών, ο Ντουράν, αποφάσισε να φύγει από τη χώρα και να μην παραστεί στη δίκη. Γιατί το έκανε; Όπως εξηγεί: «Δεν βλέπω νομιμότητα σε ένα δικαστικό σύστημα μέσα στο ίδιο το σύστημα, γιατί δεν αναγνωρίζω την εξουσία του»

Ο Ντουράν ασχολείται με την πρωτοβουλία Cooperativa Integral Catalana, μια μεταβατική πρωτοβουλία με στόχο όπως σημειώνεται, τον κοινωνικό μετασχηματισμό από τα κάτω, μέσα από την αυτοδιαχείριση, την αυτοοργάνωση και δικτύωση.

Απαντώντας σε αυτούς που τον κατηγορούν ως απατεώνα, αναφέρει ότι για να υπάρξει απάτη, πρέπει ο ίδιος να έχει αποκομίσει κέρδη, κάτι που στην περιπτωση αυτή δεν έγινε.

Ο Ντουράν, δεν κράτησε τα χρήματα αυτά και όπως εξηγεί, τα ποσά αυτά ανακτήθηκαν από τις τράπεζες, τους οικονομικούς κλέφτες, όπως τους χαρακτηρίζει για να στηριχθούν στη συνέχεια οι ίδιοι πολίτες.

Ειδικότερα, με τα χρήματα αυτά, υποστηρίχθηκαν οικονομικά η πρωτοβουλία Cooperativa Integral Catalana, συνεταιρισμοί που προσφέρουν στέγαση, αυτοδιαχειριζόμενα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας.
Υπηρεσίες, που όπως τονίζει, το καπιταλιστικό σύστημα, στερεί από τους πολίτες.

πηγή

RAMNOUSIA
  • Blog Archive