Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ergasthria-peiramata-zwa1-570
Οι φρικιαστικές λεπτομέρειες από τo κυβερνητικό εργαστήριο πειραμάτων ζώων ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και δίνουν μία εικόνα από τον κρυφό κόσμο των εργαστηρίων
όπου κουτάβια μόλις τεσσάρων εβδομάδων παίρνονται από τις μητέρες τους και σκοτώνονται για το ''καλό'' της επιστήμης.



Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα The Sunday Express απεικονίζουν κουτάβια να πανικοβάλλονται αφού τους έχουν βάλει ένεση. Τα ντοκουμέντα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από έναν ερευνητή – κατάσκοπο που δούλευε στο κέντρο για εννέα μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2013.

Η υπάλληλος που τα αποκάλυψε όλα ονομάζεται Σούσι που έκανε την έρευνα στο συγκεκριμένο εργαστήριο, δουλεύει και στην Βρετανική Ένωση για την Κατάργηση της Ζωοτομίας (BUAV).
Η BUAV είναι υπέρ της δημοσιοποίησης των φρικιαστικών σκηνών για την ευαισθητοποίηση του κοινού προκειμένου να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για το θέμα.


Όσον αφορά το εργαστήριο, βρίσκεται στο Κεϊμπριτζσαιρ και ανήκει σε μία αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία, πρόκειται για τον κολοσσό Merck, Sharp and Dohme (MSD).
Η MSD ισχυρίζεται ότι δεν παραβαίνει κανένα νόμο αλλά η BUAV υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν δείχνουν τα ζώα να υποφέρουν και ζήτησε να μεριμνήσει για την κατάσταση μία ανεξάρτητη αρχή για να φροντίσει το κέντρο.

Ο Μίλο και η Σάμι - Πέθαναν από τις θανατηφόρες ενέσεις
Ο Μίλο και η Σάμι πέθαναν από τις θανατηφόρες ενέσεις
Μετά από την δημοσιοποίηση των φωτογραφικών ντοκουμέντων της φρίκης, ο αξιωματικός της αστυνομίας της περιοχής αποκάλυψε ότι το 2013 είχε στείλει πολλούς συναδέλφους του σαν κατασκόπους και ζήτησε και γίνει μία πλήρης έκθεση για το κέντρο.
Η Σούσι με την κάμερα της κατέγραψε τα χαριτωμένα κουταβάκια να ουρλιάζουν και να πανικοβάλλονται μόλις το προσωπικό τους τα πάρει από την μαμά τους και τους βάλει τις ενέσεις. Οι υγιείς μητέρες τους σκοτώνονται και αυτές χωρίς να τους δοθεί καν η ευκαιρία να βρουν ένα ζεστό σπιτικό.

Το εργαστήριο χρησιμοποιεί και γάτες, νεαρά κουνέλια, κότες, και μοσχαράκια. Τα ζώα χρησιμοποιούνται για την δοκιμή εμβολίων για ασθένειες και η MSD υποστηρίζει ότι είναι νόμιμη η δοκιμή στα νεαρά πλάσματα.


Ο Τόμπι βρίσκονταν στο εργαστήριο της MSD
Ο Τόμπι βρίσκονταν στο εργαστήριο της MSD
Παρ’ όλα αυτά η BUAV δηλώνει με σιγουριά ότι τα ζώα δεν είναι εκεί απλά για δοκιμή εμβολίων αλλά και για άλλα πράγματα όπως ανάλυση κυττάρων κτλπ.

Η Σούσι δηλώνει ότι έγινε μάρτυρας σε σκηνές που δεν θέλει να ξαναδεί ποτέ στη ζωή της. Έσωσε επίσης δύο ενήλικους σκύλους που θα τους σκότωναν, την Μπόνι και τον Μπίλι όπως επίσης και ένα κουταβάκι πέντε μηνών, τον Όλιβερ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο κέντρο μόνο δύο κουταβάκια έφυγαν και βρήκαν σπίτι και η BUAV τονίζει ότι η MSD πρέπει να
καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες στο συγκεκριμένο τομέα.


Η Σούσι είπε ότι οι πρώην συνάδελφοι της ήταν αδικαιολόγητα σκληροί και ένιωθε ότι δεν είχαν απευαισθητοποιηθεί λόγω φρικαλεότητας της δουλειάς τους.
Για όσο καρό ήταν εκεί μέτρησε 92 κουτάβια Μπίγκλ, δέκα ενήλικα θηλυκά Μπίγκλ, τουλάχιστον δεκαπέντε γάτες ενώ δεν κατάφερε να μετρήσει τα κουνέλια, τα μοσχάρια και τις κότες. Όλα τα παραπάνω ζώα είχαν σκοτωθεί.




Σε κάποιες περιπτώσεις τα κουτάβια ήταν μόλις ενός μηνών όταν τα πήραν από τις σκυλίτσες και οι ειδικοί συνιστούν τα μωρά να απογαλακτίζονται όταν είναι τουλάχιστον δύο μηνών. Οι έγκυες σκυλίτσες προέρχονταν από φάρμες της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και από άλλες χώρες.
Το βίντεο της Σούσι απεικονίζει τις μητέρες να προστατεύουν και να ταΐζουν τα μωρά τους ενώ τα κουταβάκια τρέχουν και παίζουν το ένα με το άλλο. Σε αντίθεση με τα σκυλάκια που βρίσκονται σε κάποιο σπίτι, αυτά δεν μπορούν να βγουν έξω από το εργαστήριο επειδή η MDS υποστηρίζει ότι μπορεί να μολυνθούν με μικρόβια.

Η κατάσκοπος μαγνητοσκόπησε τα τρομαγμένα κουταβάκια που προσπαθούσαν να φύγουν από τα χέρια εκείνων που τους έβαζαν τις ενέσεις.
Μέσα σε μία ημέρα, στις 15 Οκτωβρίου η Σούσι μαγνητοσκόπησε τρία κουταβάκια που πήραν θανατηφόρα ένεση στα ποδαράκια τους.
Μόλις το δεύτερο πέθανε, το τρίτο αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και άρχισε να κλαίει δυνατά ενώ το προσωπικό του εργαστηρίου το κρατούσε για να του δοθεί η θανατηφόρα ένεση. Και ενώ το κουτάβι ουρλιάζει και προσπαθεί να ξεφύγει, ένα υπάλληλος του λέει: «Καλό παιδί. Ξέρω ότι είσαι πολύ καλό. Σε παρακαλώ μην το κάνεις αυτό. Τι ωραίο τρίχωμα που έχεις, τι ωραίο. Μπορεί το πόδι σου να πονάει από όλη αυτή την αιμορραγία. Καημένη ψυχούλα…».


Το κουταβάκι που κατάλαβε το τέλος του
Το κουταβάκι που κατάλαβε το τέλος του
Αναφερόμενος σε ένα κουτάβι που του δόθηκε θανατηφόρα ένεση, ένας υπάλληλος είπε «Ήταν λίγο ζόρικο. Πάντα είναι ρίσκο καθώς καθημερινά τους βάζουμε ενέσεις και τις νιώθουν. Κάποιες φορές έχουν στο σώμα τους πολλές βελόνες και μπορεί να σπάσουν οι φλέβες τους».





ergasthria-peiramata-zwa6-570Σε μία άλλη περίπτωση, ο υπάλληλος που κάνει ανατομία σε ένα νεκρό κουτάβι λέει: ''Σωστά, τώρα κάνω κάτι σκληρό, αυτό που κάνω είναι να κρατάω την καημένη ψυχή πάνω από ένα κάδο και να πετάω τα κομμάτια μέσα. Μόλις ανοίγω το κεφάλι εκσφενδονίζονται όλα...''




Η Σούσι είπε ότι η εμπειρία της, της δημιούργησε ψυχολογικά προβλήματα και δήλωσε στην Sunday Express: ''ήταν απαίσιο γιατί δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να τα βοηθήσω''.

Τελικά της επέτρεψαν να πάρει μαζί της ένα κουτάβι, τον Όλιβερ που μένει ακόμα μαζί της ενώ η Μπόνι και ο Μπίλι έχουν βρει αλλού σπίτι.


Ο Όλίβερ
Ο Όλίβερ
Η υπεύθυνη της BUAV δήλωσε: 
''Όλη η επικράτεια θα δυσαρεστηθεί μόλις μάθει για το τι πραγματικά συμβαίνει στα κουτάβια και τις γάτες μέσα στον κρυφό κόσμο των εργαστηρίων''.

''Είναι ανεπίτρεπτο. Αυτά τα ζώα υποφέρουν και πεθαίνουν με αυτό τον τρόπο. Πιστεύουμε ότι η εταιρεία και όλος ο ερευνητικός κόσμος δεν κάνουν αρκετά έτσι ώστε να βρούνε εναλλακτικές λύσεις για να δοκιμάζουν τα εμβόλια από το να τα κάνουν στα ζώα''.
Μόνο στην Αγγλία, το 2012 χρησιμοποιήθηκαν 3,214 σκύλοι και 202 γάτες για πειράματα.














ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

  • Blog Archive