Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Workers from Argentine firm Pluspetrol clean up after an oil spill in the Amazon region of LoretoΠερίπου 500 αυτόχθονες της φυλής Achuar  έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο τομέα εξόρυξης  πετρελαίου του Περού στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου κοντά στο Εκουαδόρ  ζητώντας την απορρύπανση των δεκαετιών της μόλυνσης από το χυμένο πετρέλαιο.

Ο φορέας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του πετρελαίου, η  Αργεντινή Pluspetrol, είπε ότι η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 70%, δεδομένου ότι οι διαδηλωτές κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις  την περασμένη Δευτέρα - μια πτώση της παραγωγής περίπου 11.000 βαρέλια  ημερισίως.

Οι ιθαγενείς κοινότητες έχουν αναλάβει τον...

έλεγχο ενός θερμοηλεκτρικού εργοστασίου, των δεξαμενών πετρελαίου και των βασικών δρόμων στην περιοχή του Αμαζονίου στην επαρχία Λορέτο, όπου η Pluspetrol λειτουργεί και έχουν μπλοκάρει το μπλοκ εργασίας 1-AB, δήλωσε η εταιρία την Πέμπτη.

Ο εκπρόσωπος των καταληψιών, Carlos Sandi, δήλωσε στην εφημερίδαGuardian ότι κοινότητες των Achuar έχουν «σιωπηλά δηλητηριαστεί» επειδή η εταιρεία Pluspetrol δεν έχει συμμορφωθεί με μια συμφωνία του 2006 για τον καθαρισμό της ρύπανσης που χρονολογείται από τέσσερις δεκαετίες στο μπλοκ του πετρελαίου 1-AB.

"Σχεδόν το 80% του πληθυσμού μας είναι άρρωστο εξαιτίας της παρουσίας μολύβδου και καδμίου στα τρόφιμα και το νερό που δημιουργεί  η μόλυνση του πετρελαίου", δήλωσε ο Sandi, πρόεδρος της FECONACO , της ομοσπονδίας των ιθαγενών κοινοτήτων στον ποταμό Corrientes.

Η Pluspetrol, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Περού, λειτουργεί τις πετρελαιοπηγές από το 2001. Τις πήρε  από την Occidental Petroleum, η οποία ξεκίνησε τις γεωτρήσεις το 1971, και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν είχε προβεί στον καθαρισμό των μολύνσεων.

Πέρυσι, το Περού κήρυξε περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα του πετρελαίου.

Αλλά ο Sandi δήλωσε ότι το κράτος  παρέλειψε να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα ή να αποζημιώσει τους γηγενείς ανθρώπους" για την περιβαλλοντική ζημία που προκλήθηκε.

Ισχυρίστηκε ότι οι κοινότητες των Achuar  δεν λάμβαναν το μερίδιό τους από τα δικαιώματα του πετρελαίου και το κράτος είχε αποτύχει να επενδύσει σε αναπτυξιακά προγράμματα στις λεκάνες απορροής των ποταμών Tigre, Corrientes και Pastaza που είχαν επηρεαστεί κυρίως από την εκμετάλλευση του πετρελαίου.

Είπε ότι οι Achuar ζητούσαν να συναντηθούν με την κεντρική κυβέρνηση για να μιλήσουμε για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την κατανομή των δικαιωμάτων του πετρελαίου.

«Δεν είμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση πετρελαίου ή την ανάπτυξη, όμως ζητούμε τα δικαιώματά μας που πρέπει να τηρούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε.

"Οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο", είπε ο εκπρόσωπος της Pluspetrol στο Reuters. "Μια κυβερνητική επιτροπή είναι εκεί και ελπίζουμε ότι αυτό θα επιλυθεί σύντομα."

Κατά το παρελθόν έτος, η περουβιανή κυβέρνηση έχει κηρύξει τρεις περιβαλλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε μεγάλες περιοχές του τροπικού δάσους κοντά στο τομέα του πετρελαίου, αφού διαπίστωσε επικίνδυνα επίπεδα της ρύπανσης στα εδάφη που ζουν οι ιθαγενείς.
  • Blog Archive