Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

dikasthrio 6-4-2014Το Ειρηνοδικείο Σητείας εξέδωσε απόφαση - "ανάσα" για δανειολήπτη, καθώς στο πλαίσιο της προσωρινής διαταγής διέταξε...

να μην πληρώσει καμία δόση για τις οφειλές του στην τράπεζα, μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης που προσδιορίστηκε για τον Οκτώβριο του 2014.
Η υπόθεση αφορά 50χρονο οφειλέτη, ο οποίος είναι άνεργος και ανάπηρος από το έτος 2009, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κααβολή μηνιαίας δόσης για την αποπληρωμή του χρέους του σε τράπεζα, που ανέρχεται στο ποσό των 6.113,54 ευρώ.
Ο 50χρονος δανειολήπτης είναι διαζευγμένος, έχει ένα τέκνο, έχει πολλά προβλήματα υγείας,  δεν έχει πλέον κανένα εισόδημα και συντηρείται από τη σύνταξη της μητέρας του, η οποία τον φιλοξενεί. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ο  εν λόγω δανειολήπτης έχει ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο μια κατοικία μικρή, 40 τ.μ, η οποία είναι εγκαταλειμμένη.
Παρά όλα αυτά τα προβλήματα ο δανειολήπτης στο σχέδιο της εξωδικαστικής διαδικασίας ζήτησε από τη μία και μοναδική πιστώτρια τράπεζα να καταβάλλει την ελάχιστη μηνιαία δόση των 5 Ευρώ, μέχρι εξαντλήσεως του χρέους του, πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή.
Έτσι, ο δανειολήπτης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για τη δικαστική επίλυση της διαφοράς του. Το Ειρηνοδικείο Σητείας, στο πλαίσιο της προσωρινής Διαταγής και εκτιμώντας την τραγική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη,  αποφάσισε να μη ορίσει κανένα ποσό (μηδενικές καταβολές) μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης που έχει οριστεί να συζητηθεί τον Οκτώβριο του έτους 2014 .
Συμπερασματικά, όπως επισημαίνει το flashnews, για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θεωρείται μια απόφαση αναμενόμενη, καθώς έχει προβλεφτεί από τον ίδιο τον νόμο 3869/2010 , τον γνωστό ως νόμο Κατσέλη, ότι σε περιπτώσεις μακροχρόνιας ανεργίας, ή ασθένειας το δικαστήριο δύναται ,να ορίσει και μηδενικές καταβολές
"Το ποιο σημαντικό βεβαίως είναι ,για τον ίδιο τον δανειολήπτη, όπου φορτωμένος από τόσα προβλήματα, βλέπει το πρόσωπο του νόμου δια της δικαιοσύνης ,ότι στέκεται αρωγός" σημειώνει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και προσθέτει ότι η απόφαση αυτή "καλεί χιλιάδες δανειολήπτες που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις ,να παραδειγματιστούν και να θελήσουν να ενταχθούν στο Νόμο Κατσέλη, όπου είναι ένα σημαντικό εργαλείο στους καταναλωτές της φτώχειας, να ξεφύγουν από την υπερχρέωση και να ζήσουν μια νέα κοινωνική και οικονομική ζωή."
  • Blog Archive