Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Posted by Unknown Δευτέρα, Απριλίου 28, 2014
Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για αγρότες και νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση και μειώσεις στα εμπορικά καταστήματα φέρνει ο Ιούλιος, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, εκτός και αν ισχύσει τελικά η παράταση για το 2015, που έχει ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα ώστε να προετοιμάσει το σχέδιο για την πλήρη κατάργηση των λεγόμενων «σταυροειδών επιδοτήσεων». Οπως και να έχει, στο στόχαστρο μπαίνουν τα περίπου 2,5 εκατομμύρια σπίτια, καταστήματα και άλλες παροχές με κατανάλωση μέχρι... 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και δεκάδες χιλιάδες αγρότες που χρεώνονται με ευνοϊκά αγροτικά τιμολόγια. Στις δύο αυτές κατηγορίες καταναλωτών η τιμή της κιλοβατώρας θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 25-30% από το ερχόμενο καλοκαίρι ή το αργότερο την Πρωτοχρονιά του 2015, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υποστηρίζει ωστόσο πως θα γίνει διαχωρισμός και δεν θα μπουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι.


Ετσι, ειδικά για τις περίπου 2,5 εκατομμύρια παροχές που πληρώνουν φτηνότερο ρεύμα, επειδή δεν έχουν κατανάλωση πάνω από 800 κιλοβατώρες, θα επιχειρηθεί να εντοπιστούν οι καταναλώσεις που αφορούν πρώτη κατοικία και να θεσπιστούν διαφορετικά κριτήρια υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειονότητα, θα υποστούν τις αυξήσεις με τη λογική ότι το ΥΠΕΚΑ θεωρεί πως αφορούν δεύτερες και τρίτες κατοικίες, εξοχικά, κλειστά διαμερίσματα και καταστήματα κ.ά.

Στην περίπτωση των αγροτικών τιμολογίων, όπου η έκπτωση φτάνει στο 40% των κοστοβαρών τιμολογίων της ΔΕΗ, θα υπάρξουν αυξήσεις σε όλους όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές σε ποια κατηγορία ευνοϊκής τιμολόγησης θα υπαχθούν οι επαγγελματίες αγρότες.

https://www.efsyn.gr/
  • Blog Archive