Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ακυρες οι απολύσεις των 20 εργαζομένων στην ΕΡΤ

Posted by Multimedia Team Πέμπτη, Μαΐου 15, 2014
Ακυρες κρίθηκαν οι απολύσεις των 20 εργαζομένων της ΕΡΑ και της ΕΡΤ έπειτα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Ελευθέριου Σισκάκη, ο τρόπος που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ είναι άκυρος, καθώς όπως υποστήριξε δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που αφορά στις ομαδικές απολύσεις. Συγκεκριμένα, δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της έγκαιρης ενημέρωσης των εργαζομένων πριν από την απόλυση, δεν έγινε διαβούλευση για το ζήτημα και γενικά δεν εφαρμόστηκε ό,τι άλλο προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση.

Οπως αναφέρει το Cretalive, ο δικαστής αποφαίνεται ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου και πως η σχέση εργασίας των ανθρώπων της ΕΡΤ ήταν ιδιωτικού δικαίου ενώ δέχεται τις πρόσθετες παρεμβάσεις που έκαναν τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων - η ΕΣΗΕΠΗΝ η ΠΟΕΣΥ και ο δικηγορικός σύλλογος.

Την ίδια στιγμή, επιδικάζει αποδοχές υπερημερίας άμεσα εκτελεστέες δηλαδή από την επίδοση της απόφασης στο ελληνικό Δημόσιο το τελευταίο θα πρέπει να καταβάλει τα ποσά και αν δεν γίνει αυτό οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.



Πηγή: Απόφαση κόλαφος του δικαστηρίου στο Ηράκλειο -Ακυρες οι απολύσεις των 20 εργαζομένων στην ΕΡΤ | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/154986#ixzz31pNZUaOg</div>

  • Blog Archive