Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

Αντιμέτωπους με το θάνατο αφήνει, σε μια ακόμη περίπτωση, ασθενείς με ηπατίτιδα το υπουργείο Υγείας, με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα νοσοκομεία να μην τηρούν ούτε αυτά τα οποία προβλέπονται στις ισχύουσες εγκυκλίους. Στο πλαίσιο του μετά εκλογών – «success story» και των πιέσεων που ασκούνται προς ....
κάθε πλευρά, ο κ. Άδωνις Γεωριάδης φαίνεται να «τάζει», σε ανθρώπους των οποίων η ζωή «κρέμεται από μια κλωστή», λύση μετά το κλείσιμο της κάλπης!
Με τα όσα συμβαίνουν στο τομέα της Υγείας τα τελευταία χρόνια επικρατούσε η αντίληψη ότι οι διοικούντες το Υπουργείο Υγείας ακολουθούν μια ανάλγητη πολιτική στο πλαίσιο της δημοσιονομικής λιτότητας με καθαρά λογιστικό προσανατολισμό, αναφέρεται στην ανακοίωση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ): «Μήπως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα αλλά πρόκειται για κάτι πολύ χειρότερο»;
Από τις 11 Μαρτίου 2014, αναφέρουν τα μέλη του ΜΚΙΕ, «αποστείλαμε κατεπείγουσα σχετική επιστολή στο Υπουργείο Υγείας και στις 27 Μαρτίου κάναμε δημόσια έκκληση για να βοηθήσει 4 ανασφάλιστους και άνεργους ασθενείς μας με ηπατίτιδα».
Σημειωτέον, στα δημόσια νοσοκομεία δεν καλύπτονται οι ανασφάλιστοι ασθενείς παρά μόνο εάν πληρώσουν για το κόστος της θεραπείας τους.
«Απευθύνθηκαν, λοιπόν, απελπισμένοι στο ιατρείο μας για βοήθεια και εμείς καταβάλαμε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης των ειδικών αυτών σκευασμάτων, πράγμα όμως αδύνατο για την συστηματική τους κάλυψη όπως απαιτεί η θεραπεία. Από τις 11 Μαρτίου ξεκινάει μια Οδύσσεια με το Υπουργείο Υγείας, όπου εκτός από τις εκκλήσεις που κάναμε, επικοινωνήσαμε επανειλημμένα με 3 διαφορετικούς συνεργάτες του Υπουργού στους οποίους εξηγούσαμε ότι πρόκειται για θέματα Δημόσιας Υγείας» συνεχίζει το ΜΚΙΕ:
Οδύσσεια…
«Ο ένας συνεργάτης του υπουργού μας έλεγε θα βρούμε τα φάρμακα… Ο άλλος να έρθουμε σε επαφή με την φαρμακευτική απευθείας και ο τελευταίος πήρε απλά να μας πει τι εξαιρετικό έργο κάνει ο Υπουργός Υγείας, χωρίς όμως να μας πει τι θα γίνει με τους 4 ασθενείς μας που έχουν ηπατίτιδα.
Πριν από λίγες μέρες ενημερωθήκαμε από την ΜΚΟ PRAKSIS ότι βάσει της εγκυκλίου ΑΔΑ Β49ΚΘ – 55Π με ημερομηνία 02/05/2012 (με την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον») που μπορείτε να βρείτε εδώ (φαρμακευτική_περίθαλψη), με την οποία το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τις διοικήσεις όλων των δημόσιων νοσοκομείων, ότι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι πολίτες (Έλληνες και μετανάστες) δικαιούνται -ανάμεσα σε πολλά άλλα- ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στο ΕΣΥ όταν η κατάσταση της υγείας τουςείναι υπερεπείγουσα, ή έχουν μολυνθεί από HIV (AIDS δηλαδή) ή άλλα λοιμώδη νοσήματα και χρήζουν θεραπευτικής αγωγής μέχρι σταθεροποίησης της υγείας τους. Με λίγα λόγια το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει σαφέστατες εντολές που ούτε το ίδιο τηρεί, πόσο μάλλον τα δημόσια νοσοκομεία και οι διοικήσεις τους!
Παράλληλα ο Υπουργός Υγείας με την έγγραφη απάντηση του, σε ερώτηση βουλευτή, με Αριθμό Πρωτοκόλλου 115406 με ημερομηνία 10/04/2014 (δηλαδή ένα μήνα ακριβώς μετά την αρχική επιστολή που στείλαμε για τους 4 με την ηπατίτιδα προς το Υπ. Υγείας) αναφέρει ακριβώς τα ίδια που λέει η εγκύκλιος που έχουμε παραθέσει παραπάνω.
Πως γίνεται λοιπόν για πάνω από 2 μήνες οι συνεργάτες του Υπουργείου Υγείας, και ολόκληρο το Υπουργείο Υγείας να αγνοεί την εγκύκλιο αλλά και την απάντηση που έδωσε πρόσφατα ο Υπουργός στη Βουλή;
Βγάζουμε λοιπόν το συμπέρασμα ότι οι συνεργάτες του Υπουργού είτε είναι αδιάβαστοι με αποτέλεσμα η ζωή των πολιτών να τίθεται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ σε κίνδυνο, είτε ΓΝΩΡΙΖΑΝ την εγκύκλιο και δεν έκαναν τίποτα για αυτό, οπότε μιλάμε για παράβαση καθήκοντος και σοβαρές ποινικές ευθύνες. Όποια και από τα δύο να είναι η πιθανή εξήγηση υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν άμεσα. Ο λαλίστατος Υπουργός Υγείας τι κάνει για αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα;
Γιατί δηλώνει ότι θα βρεθούν λύσεις συνολικά για τους ανασφάλιστους ΜΕΤΑ τις εκλογές;
Εμείς παραθέτουμε τα στοιχεία και περιμένουμε απαντήσεις από τους “υπεύθυνους” του Υπουργείου Υγείας. Τέλος αναφέρουμε ότι και οι 4 ασθενείς μας θα πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο για να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια, με την εγκύκλιο στο χέρι. Ελπίζουμε μόνο να μην αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως πρόβλημα…».
  • Blog Archive