Σάββατο 24 Μαΐου 2014

seismosΣεισμός 6,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:25 το μεσημέρι του Σαββάτου σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο και Σαμοθράκη...

Η σεισμική δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Το επίκεντρο ορίζεται στα 28 χιλιόμετρα νότια της Καμαριώτισσας και το εστιακό του βάθος στα 5χλμ.
Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησε μετασεισμός 5R στις 12:34 με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, ενώ ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε  πως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας.
Οι κάτοικοι της Λήμνου και της Σαμοθράκης βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, ενώ σύμφωνα με το limnosfm100.gr, έπεσε στέγαστρο στο αεροδρόμιο του νησιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία τουρίστρια η οποία διεκομίσθη άμεσα στο νοσοκομείο της Λήμνου. Επίσης άλλοι δύο κάτοικοι της Λήμνου τραυματίστηκαν ελαφρά.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά σπίτια σε Λήμνο και Σαμοθράκη κυρίως παλαιά έχουν υποστεί ζημιές, ενώ έχουν καταρρεύσει και μανδρότοιχοι.
Ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ ανακοίνωσε μέγεθος σεισμού στους 6,3 βαθμούς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Βασίλης Καρακώστας Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δόνηση έγινε μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, 25 χλμ νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. "Πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας".

Όπως τόνισε ο κ Καρακώστας, "η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο".

Πανικός στην Τουρκία από το σεισμό στο Βόρειο Αιγαίο - Δεκάδες τραυματίες


quake soma 24-5-2014Πάνω από 100 άτομα τραυματίστηκαν, λόγω του ισχυρού σεισμού στο Βόρειο Αιγαίο, στην πόλη Σόμα της Τουρκίας από σπασμένα τζάμια, όπως...
μετέδωσε η Hurriyet.
Στην πόλη Τσανάκαλε οι κάτοικοι έτρεχαν πανικόβλητοι, μακριά από τα κτήρια, ενώ ένας πολίτης φέρεται να τραυματίστηκε πηδώντας από τον 5ο όροφο κτηρίου.

  • Blog Archive