Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Στο 80% κυμάνθηκε η συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την απόσχιση του Λούγκανσκ από την Ουκρανίας δηλώνουν οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές στα ρωσικά ΜΜΕ.   

Οι κάλπες έκλεισαν στις οκτώ το βράδυ και τώρα η Δύση αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα, που θα δείξουν εάν το  Λούγκανσκ θα έχει την ίδια τύχη...
με την Κριμαία. Ωστόσο, να σημειωθεί πως το ερώτημα στο δημοψήφισμα ήταν η απόσχιση της περιοχής από τη χώρα και όχι η ένωσή της με τη Ρωσία.

Το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση διεξάχθη εν μέσω πρωτοφανούς έντασης, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία και είχε ως αποτέλεσμα οι σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ από τη μία πλευρά και τη Ρωσία από την άλλη να φθάσουν στο χειρότερο σημείο μετά από τον Ψυχρό Πόλεμο. Το Στέιτ Ντιπάρντμεντ, μάλιστα, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν κανένα δημοψήφισμα.

Στη Μαριούπολη που έχουν σημειωθεί σφοδρότατες συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν μόλις οκτώ εκλογικά κέντρα για μισό εκατομμύριο ανθρώπους με αποτέλεσμα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, να σχηματιστούν τεράστιες ουρές από ψηφοφόρους.
Παρά ταύτα, το Κίεβο αρνείται πως υπάρχει σημαντική συμμετοχή σε αυτό το δημοψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζει«εγκληματική φάρσα», ενώ η Μόσχα κάνει λόγο για τεράστια συμμετοχή των πολιτών.
Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο αστυνομικός διευθυντής Μαριούπολης βρέθηκε κρεμασμένος και στο Ντονέσκ από συγκρούσεις ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του και τουλάχιστον ένας έχει τραυματιστεί.

Το πρωί πολύ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκα κοντά στο Σλαβιάνσκ, το προπύργιο των ένοπλων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ οι μάχες ξανάρχισαν το πρωί στο χωριό Αντρίιφκα, στη «γραμμή του μετώπου», στη νότια είσοδο της πόλης των 110.000 κατοίκων που είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές δυνάμεις. Μάλιστα εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ δήλωσε στα διεθνή ΜΜΕ πως υπάρχουν θύματα από τις εκρήξεις και τις συγκρούσεις, χωρίς πάντως να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πηγή

  • Blog Archive