Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Τα Ολοκαυτώματα της Βοιωτίας: Όλα τα χωριά-θύματα των Γερμανών Ναζί

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Κυριακή, Μαΐου 04, 2014
Αναφορά στο σύνολο των πόλεων και  χωριών  που,πέραν του Διστόμου, αποτέλεσαν κατά την γερμανική κατοχή τα Ολοκαυτώματα της Βοιωτίας -άλλα με περισσότερο και άλλα με λιγότερο αίμα που έχυσαν - παρουσιάστηκαν ως ένα παράδειγμα  ότι ''όλη η Ελλάδα είναι ένα Ολοκαύτωμα'',στην εκδήλωση του... Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία,την Παρασκευή με πρωτοβουλία του Εκπολιτιστικού - Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «Οι Αινιάνες» .
Καθώς όπως τονίστηκε στην συνέντευξη, κλιμακώνεται, μέρα με τη μέρα, σε όλη την Ελλάδα ο αγώνας διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, έκανε  εντύπωση και ερμηνεύει εν πολλοίς το <<φούντωμα>> της διεκδίκησης, η αναφορά από το πάνελ του Διστομίτη δημοσιογράφου Λουκά Δημάκα , αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό Ολοκαυτωμάτων σε όλη τη χώρα,στο αντιφασιστικό περιεχόμενο του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και τον ''παιδευτικό''χαρακτήρα που έχουν αυτοί οι αγώνες  για τις νεότερες γενιές.
Τα χωριά -θύματα των Γερμανών 
Με αφορμή την αφίσα για την πρόσφατη εκδήλωση του χώρου Terra Libera της Λειβαδιάς για τα Βοιωτικά Ολοκαυτώματα με τον <<χάρτη >> των Ολοκαυτωμάτων αναφέρθηκε  στους τόπους που έγιναν- άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα: Δίστομο,Στείρι, Ζερίκι,Κυριάκι,Χώστια,Θίσβη,Λειβαδιά, Δαύλεια, Ορχομενός,Αράχωβα,Θήβα,Αλίαρτος, Καλάμι , Καρακόλιθος, Δερβενοχώρια...<<Υπάρχουν κι άλλα ανθρωπιστικά εγκλήματα στην περιοχή μας, και αυτά ενδεικτικά είναι>> είπε. ( βλέπε σχετικό βίντεο) προτείνοντας τη διασύνδεση των εκδηλώσεων όπως πχ του Διστόμου και της Υπάτης Φθιώτιδας .
Ο ρόλος της εκπαίδευσης 
Παράλληλα υποστήριξε την πρόταση από την πλευρά της  Υπάτης για ένταξη των  γερμανικών εγκλημάτων  κάθε  περιοχής στα μαθήματα των σχολείων του κάθε νομού. Και εξήρε την πρόσφατη επιτυχημένη σχετική Ημερίδα,«Ταυτότητα, Ετερότητα, Μνήμη, Θεωρία και Πράξη στην Εκπαίδευση», που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, μέσω του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων και το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων της Διεύθυνσης Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας.στο Δίστομο. Μεγάλη εκδήλωση για την εκπαίδευση και την ιστορική Μνήμη ετοιμάζεται και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Υπάτης.
Η απόφαση της Χάγης και οι διμερείς διαπραγματεύσεις
Η κ. Χριστίνα Σταμούλη, νομικός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας, που ξεκίνησε ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του Διστόμου, αφορά πλέον το σύνολο των οφειλών, δηλαδή τις αποζημιώσεις των θυμάτων, τις επανορθώσεις για τις καταστροφές και την αρπαγή του πλούτου του ελληνικού λαού, την επιστροφή του κατοχικού δανείου και των πολιτιστικών θησαυρών. Τόνισε ότι το ζήτημα δεν απασχολεί πλέον μόνον τους ειδικούς της νομικής επιστήμης και κάποιους συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινής γνώμης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (2012), σημειώνοντας ότι προτρέπει τα κράτη να επιλύσουν το ζήτημα με διμερείς διαπραγματεύσεις, κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη τους η Ελληνική και η Γερμανική Κυβέρνηση. Κατέληξε λέγοντας ότι «δεν εκδικούμαστε τον Γερμανικό Λαό, απλά διεκδικούμε τα δίκαιά μας».
<<Η διεκδίκηση έχει πάρει φωτιά>>
Ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, οδοντίατρος - πολιτικός επιστήμων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου, επισήμανε ότι ο αγώνας της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών έχει πλέον ''πάρει φωτιά''. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «έναν αγώνα εθνικό, διεθνιστικό, οικουμενικό, που ενώνει τους Έλληνες και κερδίζει την υποστήριξη ολοένα και περισσότερων δημοκρατών και φορέων μέσα στη Γερμανία». Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων τους και κάλεσε σε συστράτευση όλο τον ελληνικό λαό για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας διεκδίκησης. Κάλεσε δε την Ελληνική Κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να θέσει με τον πλέον κατάλληλο διπλωματικά τρόπο, χωρίς άλλη καθυστέρηση, το συνολικό ζήτημα σε διμερές επίπεδο στη Γερμανική Κυβέρνηση και την τελευταία να δώσει συνέχεια και ουσιαστικό περιεχόμενο στην συγνώμη του Προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, προχωρώντας στην εκπλήρωση του απαράγραπτου χρέους της προς τον Ελληνικό Λαό.
Δέσμευση των Υποψηφίων
Η συντονίστρια της συνέντευξης τύπου κ.Μαρία Λαϊνά, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού - Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «Οι Αινιάνες» και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, στάθηκε ιδιαίτερα  στη σημασία της συνυπογραφής του κειμένου υποστήριξης του αγώνα διεκδίκησης απ’ όλους τους υποψηφίους- Περιφερειάρχες,  Δημάρχους, και Ευρωβουλευτές -  σημείωσε την απουσία πολιτικής βούλησης από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση του Ελληνικού Λαού.

  • Blog Archive