Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

lampentuza1 15-5-2014
Την Πέμπτη στον ιστότοπο της LaRepubblica αναρτήθηκε βίντεο που τράβηξαν δύτες από το ναυάγιο της 3ης Οκτωβρίου στη Λαμπεντούζα...


όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη τραγωδία μετανάστευσης στη Μεσόγειο.

Στο βίντεο φαίνονται δεκάδες πτώματα τα οποία είναι παγιδευμένα στον πυθμένα της θάλασσας λίγο πριν ανασυρθούν από τους δύτες. 

«Είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο για μία καθημερινή τραγωδία που η Ευρώπη προσποιείται ότι δεν βλέπει», υπογραμμίζει η Repubblica, δίνοντας στη δημοσιότητα μόνο ένα μέρος από το συγκλονιστικό ντοκουμέντο που θα δημοσιεύει σταδιακά η Ιταλική εφημερίδα. 

Υπενθυμίζεται, ότι το εν λόγω πλοίο, που μετέφερε μετανάστες από την Ερυθραία, τη Σομαλία και την Γκάνα, αναποδογύρισε στα ανοιχτά της Μεσογείου. Απολογισμός του ναυαγίου ήταν 366 νεκροί, (41 ήταν παιδιά), 20 αγνοούμενοι και 155 επιζώντες.

Οι δουλέμποροι, στους οποίους κάθε ένας μετανάστης είχε πληρώσει 3.000 δολάρια για να περάσει στην Ευρώπη, δεν συνελήφθησαν. 


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τραγωδία στη Λαμπεντούζα δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία, καθώς σε όλα τα μεσογειακά περάσματα, από τον νότο και ανατολικά, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται κάθε χρόνο στην προσπάθεια των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή μακριά από πείνα, καταπίεση και πολέμους. 
  • Blog Archive