Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014

Πώς μία αφίσα εκθέτει το πολιτικό σύστημα

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τετάρτη, Μαΐου 07, 2014
Η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών συνεχίζεται εδώ και ημέρες, με αφορμή αυτή την φορά την περίφημη αφίσα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, η οποία αναμενόταν να κάνει την επίσημη εμφάνισή της χθες, στα 11.000 περίπου φαρμακεία της χώρας αλλά απαγορεύτηκε με... υπουργική απόφαση.

Οι φαρμακοποιοί ξεκάθαρα πλέον στοχοποιούν τόσο την σημερινή κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη μέχρι τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αθαν. Σκορδά, καθώς και μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης όπως ο πρώην υπουργός Υγείας ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, οι οποίοι ασχολήθηκαν συστηματικά και συνέδεσαν το όνομά τους με την διάλυση σε μεγάλο βαθμό της φαρμακευτικής περίθαλψης. Είναι δε πολύ χαρακτηριστική η φωτογραφία στην περίφημη αφίσα, η οποία που δείχνει ένα χέρι το οποίο ρίχνει στο καλάθι των αχρήστων, το ψηφοδέλτιο με τα ονόματα όλων των παραπάνω πολιτικών.

Όπως αποφάσισαν στην Γενική τους Συνέλευση οι φαρμακοποιοί, το διάστημα μέχρι τις εκλογές, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και ο κλάδος θα καταβάλλει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση προς τους πολίτες, ενώ όλα τα φαρμακεία θα λειτουργήσουν ως αντιεκλογικά κέντρα που θα μαυρίσουν στην κυριολεξία τους πολιτικούς.

Διότι όπως φαίνεται, δεν έφθαναν όλα τα μέτρα που έχει λάβει ο μνημονιακός υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης- και πριν από αυτόν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος- που αφορούν στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος και στον κίνδυνο να εισέλθουν για τα καλά τα ΜΥΣΥΦΑ στα Σούπερ Μάρκετ, ένα καινούριο χαράτσι βρίσκεται ήδη στον ορίζοντα.

Το νέο «χαράτσι» που καλούνται να «πληρώσουν» οι φαρμακοποιοί και όπως έχει ανακοινωθεί ήδη και θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου, είναι η μείωση του ποσοστού κέρδους το οποίο θα αγγίξει το 15% από 23% που είναι περίπου σήμερα.Το θέμα αυτό, όπως πολλές φορές έχουν τονίσει οι εκπρόσωποι του κλάδου δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον στο ήδη τεταμένο που βιώνει η ομάδα αυτή των εργαζομένων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία, δημιουργεί προϋποθέσεις για κλείσιμο πολλών φαρμακείων και μάλιστα σε ποσοστό ίσως και 66% (δηλαδή 2 στα 3 φαρμακεία). Την ίδια ώρα ωστόσο, ο κλάδος τονίζει ότι με την μείωση του ποσοστού κέρδους, θα δημιουργηθούν σοβαρές ελλείψεις στην αγορά, αφού οι φαρμακοποιοί δεν θα μπορούν να αγοράζουν με ευκολία ποσότητες φαρμάκων προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Εάν συνυπολογίσει δε κάποιος την αυξημένη φορολογία και τα λειτουργικά έξοδα ενός φαρμακείου, τότε τα φαρμακεία θα βρεθούν σε πραγματικά οριακό σημείο.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, τα ελληνικά Φαρμακεία λειτουργούν με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κέρδους πανευρωπαϊκά, συγκρινόμενα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που το Λουξεμβούργο λειτουργεί με ποσοστό κέρδους 48%, στην Βρετανία με ποσοστό κέρδους 24-25% στην Γαλλία με 25% και στην Ισπανία με 24%.

Ο πανευρωπαϊκός μέσος όρος του ποσοστού κέρδους των Φαρμακείων (retail profit margin) συνολικά είναι 21,6% (στοιχεία 2008), ενώ σήμερα τα ποσοστά κέρδους στην Ελλάδα βρίσκονται χαμηλότερα του πανευρωπαϊκού μέσου όρου, στο 18,5-20,0% (ποσοστό κέρδους 22,15% μείον rebate).

Όπως αναφέρει δε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, τα Φαρμακεία στην Ελλάδα δεν λειτουργούν μόνο με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κέρδους πανευρωπαϊκά, αλλά ταυτόχρονα έχουν και το χαμηλότερο εισόδημα βάσει τζίρου στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, είναι δηλαδή τα πιο αδύναμα οικονομικώς Φαρμακεία στην Ευρώπη, εξαιτίας της ορθής υγειονομικά επιλογής της Πολιτείας να επιβάλει τη διασπορά τους ομοιόμορφα παντού στην Επικράτεια. Με αυτόν τον τρόπο βέβαια, είναι προσιτά σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κατοικίας, σε μία από τις χώρες με το πιο περίπλοκο γεωγραφικό ανάγλυφο ηπειρωτικά αλλά και νησιωτικά, που διαμορφώνει μεγάλες περιοχές σε απομόνωση και δυσκολία πρόσβασης.

Πάντως για το τελευταίο μέτρο, αυτό δηλαδή της μείωσης του ποσοστού κέρδους, δεν έχουν γίνει ακόμη σχετικές ανακοινώσεις από τα δύο κορυφαία θεσμικά όργανα του κλάδου, τον ΠΦΣ και τον ΦΣΑ, γεγονός που δημιουργεί έναν εύλογο προβληματισμό.

  • Blog Archive