Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Πέντε οι «μνηστήρες» για τη θυγατρική της ΔΕΗ - Προς ιδιωτικοποίηση

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Παρασκευή, Μαΐου 09, 2014
Το ενδιαφέρον πέντε υποψήφιων επενδυτών προσέλκυσε ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, θυγατρική της ΔΕΗ), όπως έγινε γνωστό μετά τη λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν τρεις εταιρείες διαχείρισης δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δύο συνταξιοδοτικά funds για τον ΑΔΜΗΕ*. Στις εταιρείες διαχείρισης δικτύων περιλαμβάνονται...
η ιταλική TERNA, η βελγική ELIA και η State Grid Corporation of China –SGCC.

 Η ανακοίνωση της ΔΕΗ:

''Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοινώνει ότι η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ έχει ολοκληρωθεί. Υποβλήθηκαν πέντε (5) εκδηλώσεις ενδιαφέροντος (EoI), απόδειξη ισχυρού ανταγωνισμού και εκδήλωσης έντονου διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η ΔΕΗ θα εξετάσει τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα προσκαλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη που πληρούν τα κριτήρια του EoI στη δεύτερη φάση της διαδικασίας. Στη δεύτερη φάση, οι προεπιλεγέντες επενδυτές που πληρούν τα κριτήρια θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα πλήρες due diligence και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.

Η HSBC Bank plc, η Citigroup Global Markets Ltd., και η NBG Securities ενεργούν σαν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, ενώ η KLC και Norton Rose Fulbright σαν νομικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ στη διαγωνιστική διαδικασία για τον ΑΔΜΗΕ''.


Το επόμενο στάδιο

Επόμενο βήμα είναι η προεπιλογή των επενδυτών που διαθέτουν τη νομική, χρηματοοικονομική και τεχνική ικανότητα που απαιτείται για την απόκτηση της πλειοψηφίας (66 %) των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Οι ενδιαφερόμενοι που θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές και ο διαγωνισμός σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου 2014.

Το υπόλοιπο 34 % των μετοχών, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα εξαγορασθεί από το ελληνικό Δημόσιο στην τιμή που θα ισχύσει και για τον ιδιώτη επενδυτή.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ περιλαμβάνει τον διαχωρισμό και πώληση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» καθώς και την πώληση «πακέτου» μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή.


Πηγή - tvxs.grhttps://www.facebook.com/groups/kinimadenplirono.eu/
* Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. συστάθηκε σύμφωνα με το Ν. 4001/2011 και σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την οργάνωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να αναλάβει τα καθήκοντα του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Στο πλαίσιο αυτό σκοπός του ΑΔΜΗΕ είναι η λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του ΕΣΜΗΕ ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε., ωστόσο είναι πλήρως ανεξάρτητος λειτουργικά και διοικητικά, έχοντας ουσιαστικές εξουσίες λήψης αποφάσεων, τηρώντας όλες τις προς αυτό απαιτήσεις ανεξαρτησίας που ενσωματώνονται στο Νόμο 4001/2011 και στην Οδηγία 2009/72/ΕΚ.  
  • Blog Archive