Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ : Θανάσιμο ψέκασμα στο πρόσωπο

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Κυριακή, Μαΐου 18, 2014

ΜΕΧΜΕΤ ΙΣΤΙΦΟ Μεχμέτ Ιστίφ έχασε χθες τη μάχη με τον θάνατο, στα 36 του χρόνια. Το «έγκλημά» του; Συμμετείχε πέρσι τον Ιούνιο σε μαχητική αντικυβερνητική διαδήλωση στην πόλη του, τη Μερσίνα, στο πλαίσιο των παντουρκικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν από το πάρκο Γκεζί...
Η διαδήλωση συνέπεσε με τα εγκαίνια των Μεσογειακών Αγώνων και η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει βίαια τους συγκεντρωμένους.

Ενας αστυνομικός τον ψέκασε δολοφονικά στο πρόσωπο με δακρυγόνο σπρέι πιπεριού από απόσταση 40 εκατοστών, με αποτέλεσμα ο Μεχμέτ να καταπιεί μικροποσότητα του τοξικού αεροζόλ. «Δεν πρόλαβα να κλείσω το στόμα μου. Αρχισα να ουρλιάζω από τον πόνο καθώς το αέριο γέμισε το στόμα και τον λαιμό μου. Δεν είχα αντιμετωπίσει ξανά δακρυγόνα. Δεν πήγα αμέσως στους γιατρούς, γιατί φοβόμουν πως θα με συλλάβουν…», είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες στη «Hurriet».

Στο νοσοκομείο, όπου κατέφυγε με αφόρητους πόνους, οι γιατροί διέγνωσαν εγκαύματα και μικροπληγές στο στόμα και τον οισοφάγο. Η αρχική διάγνωση ήταν «αλλεργική αντίδραση» στα δακρυγόνα. Τον εγχείρησαν, αλλά οι πόνοι επέμειναν, και λίγες εβδομάδες αργότερα εντοπίστηκε ο πρώτος κακοήθης όγκος στη γλώσσα.

Ο Μεχμέτ δεν μπορούσε πια να μιλήσει και επικοινωνούσε μόνο γραπτώς. Η αναλφάβητη μητέρα του προσπάθησε να μάθει γράμματα για να «μιλά» με το παιδί της, αλλά δεν πρόλαβε. Οι μεταστάσεις ήταν αλλεπάλληλες. Κι από χθες, «έφυγε» για να κάνει παρέα στον 15χρονο Μπερκίν και τα αμέτρητα άλλα θύματα της αστυνομικής καταστολής στην Τουρκία και ολόκληρο τον κόσμο…

Γ.Τσ. 
Εφημερίδα των Συντακτών
  • Blog Archive