Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Σαρώνει το Ελληνικό το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τρίτη, Μαΐου 13, 2014
Χωρίς αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας για τον αιγιαλό και την παραλία, η παράκτια πόλη, που προωθούν ο όμιλος Λάτση και Αραβικά Εμιράτα με επιχωματώσεις μαμούθ στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, τινάζεται στον αέραΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ, ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ **Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΥΤΟΠΑΓΙΔΕΥΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Σαρώνει το Ελληνικό το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό...
Ο Στουρνάρας συνδέει το νομοσχέδιο με την ...
«ανάπλαση» του Ελληνικού και φέρνει όσους αντιδρούν αντιμέτωπους με πολιτικές ευθύνες και επιχειρηματικές πιέσεις
Η κυβέρνηση... αυτοπαγιδεύθηκε και απειλεί να τινάξει στον αέρα την πολυδιαφημισμένη επένδυση της Lamda Development, του ομίλου Λάτση, στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού!
Χωρίς αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας για τον αιγιαλό και την παραλία, η παράκτια πόλη, που προωθούν ο όμιλος Λάτση και Αραβικά Εμιράτα με επιχωματώσεις μαμούθ στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, τινάζεται στον αέρα Το κοκτέιλ εκρηκτικών ρυθμίσεων, που το υπουργείο Οικονομικών, με την καθιερωμένη εισπρακτική του αλαζονεία, συμπεριέλαβε στο περιβόητο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσει επενδυτές και... καταπατητές, έχει ήδη μετατραπεί σε βραδυφλεγή βόμβα, προκαλώντας εκρηκτικές αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης.
Το σκηνικό άλλαξε το Σαββατοκύριακο, ενώ επί δέκα ημέρες εκδηλώνονται καταιγιστικές αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου από σχεδόν το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των οικολογικών και επιστημονικών οργανώσεων, οι οποίες όπως φαίνεται άφηναν αδιάφορο το υπουργείο Οικονομικών.
Η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στη «Real News της Κυριακής», που εξέφρασε την άποψη ότι «δεν περνάει από τη Βουλή», ρίχνοντας το νομοσχέδιο στις μυλόπετρες των τριβών του κυβερνητικού σχηματισμού, παράλληλα με τις αντιδράσεις και άλλων κυβερνητικών βουλευτών, όπως της βουλευτού της Ν.Δ. Φωτεινής Πιπιλή, που μίλησε για «νομοσχέδιο-τέρας», δίνοντας το μήνυμα ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Στουρνάρα, όπως έχει συμβεί άλλες τέσσερις φορές την τελευταία δεκαετία με το συγκεκριμένο νομοθέτημα, θα ξαναμπεί στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών, σήμαναν συναγερμό στην πλατεία Συντάγματος.
Το υπουργείο Οικονομικών αναδιπλώθηκε και προχώρησε σε λεπτομερή ανακοίνωση, προκειμένου να τονίσει ότι «το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς δεν θίγει υφιστάμενες ρυθμίσεις για την περιβαλλοντική προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, οι οποίες είναι αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ».
Κυρίως όμως η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, θέτοντας τους βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων ενώπιον των πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, που εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη επένδυση, ξεκαθαρίζει, για όσους τυχόν δεν το κατάλαβαν, ότι οι επιχωματώσεις του αιγιαλού, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο την «ανάπλαση του Ελληνικού».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά ότι «επιχωματώσεις επιτρέπονται μόνο σε τουριστικές μονάδες που έχουν ενταχθεί στις Στρατηγικές επενδύσεις ή σε ΕΣΧΑΣΕ-ΕΣΧΑΔΑ, δηλαδή αφορούν σε μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια από την ελληνική πολιτεία με βάση προβλεπόμενες σε νόμο διαδικασίες και προϋποθέσεις. Η δημιουργία ξηράς θα αποτελεί υποχρεωτικά αιγιαλό, δηλαδή κοινόχρηστη περιουσία του Δημοσίου, και θα μισθώνεται σύμφωνα με το άρθρο 16 του σχεδίου νόμου. Σημειώνεται ότι προσχώσεις επιτρέπονται και σήμερα για συγκεκριμένες κατηγορίες έργων, π.χ. λιμενικά, βιομηχανικά, φαληρικό μέτωπο, Ρεβυθούσα, ανάπλαση Ελληνικού κ.λπ.».
Επιχωματώσεις
Με άλλα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών, προφανώς για να μετριάσει τις ευθύνες των χειρισμών του, δίνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι αν δεν περάσει το νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία από τη Βουλή τινάζεται στον αέρα η δημιουργία ολόκληρης της παράκτιας πόλης, μαζί με το Marina Residential Tower, τον ουρανοξύστη-τοπόσημο του Βρετανού αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, τις πολυτελείς βίλες πάνω στο κύμα και τη νέα μαρίνα για σκάφη πολυτελείας. Δηλαδή όλες οι κτηριακές, οικιστικές, λιμενικές και άλλες υποδομές, που προβλέπεται να δημιουργηθούν με εκτεταμένες επιχωματώσεις του αιγιαλού στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού και του Αγιου Κοσμά.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει λοιπόν ότι επιτρέπονται οι επιχωματώσεις για την ανάπλαση του Ελληνικού, παραπέμποντας στο σχετικό νόμο Παπακωνσταντίνου, που ψηφίστηκε το 2011. Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι οι επιχωματώσεις αυτές δεν επιτρέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και έτσι το σχέδιο του ομίλου Λάτση είναι ευάλωτο σε προσφυγές στο ΣτΕ και απειλείται να τιναχθεί στον αέρα.
700.000 κυβικά μπάζα
Οι επιχωματώσεις αυτές, που θα γίνουν κυρίως από τα 700.000 κυβικά μέτρα μπάζα που θα προέλθουν από την αποξήλωση των διαδρόμων του παλαιού αεροδρομίου και άλλα μεταφερόμενα υλικά, αποτελούν συστατικό στοιχείο του σχεδίου της Lamda Development του ομίλου Λάτση, που έχει επιλεγεί με δυσμενέστατους όρους για το Δημόσιο ως υποψήφιος ανάδοχος για το Ελληνικό.
Παράλληλα πλαισιώνεται πλέον και από διεθνείς συνεταίρους, μετά τις διακρατικές και εταιρικές συμφωνίες που υπογράφηκαν παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου, με κυβέρνηση και επιχειρηματίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.
Η επενδυτική πρόταση για το Ελληνικό, εφ' όσον επικυρωθεί από τη Βουλή η τελική συμφωνία, θα πάρει τη μορφή Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), με Προεδρικό Διάταγμα των συναρμοδίων υπουργών, χωρίς να γνωμοδοτήσουν το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, η Περιφέρεια και άλλοι αρμόδιοι φορείς.
Στο μεταξύ ο Οργανισμός Αθήνας καταργείται και στη θέση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που έθετε όρους και περιορισμούς για τη δόμηση και τις παρεμβάσεις στο παράκτιο μέτωπο, από το υπουργείο Περιβάλλοντος έρχεται ένα νέο Μητροπολιτικό Σχέδιο για την Αττική, που αφήνει διάπλατα ανοιχτή την πόρτα για την προώθηση της φαραωνικής επένδυσης στο Ελληνικό.

Δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα

Το υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή ερωταπαντήσεων στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ακόμη ότι «το νομοσχέδιο δεν κινείται σε εισπρακτική λογική».
Λέει ότι θεσπίζει «αντικειμενικό και δίκαιο σύστημα καθορισμού του ανταλλάγματος που οφείλεται στην Πολιτεία, τόσο για την απλή χρήση του αιγιαλού για την εξυπηρέτηση λουομένων όσο και για την παραχώρηση του αιγιαλού για κατασκευή έργων», επικαλούμενο ότι η μέχρι τώρα νομοθεσία έχει ασάφειες.
Επιχειρεί να διασκεδάσει την πεποίθηση που παγιώθηκε στην κοινή γνώμη ότι ανοίγει ο δρόμος για απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και την πλήρη εμπορευματοποίηση της χρήσης των ακτών.
Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι αναλαμβάνει δέσμευση για τη διατήρηση του ανώτατου εμβαδού ανά παραχώρηση των 500 τ.μ., τη μείωση της ελεύθερης ζώνης των 100 μέτρων σε 70 και την πρόβλεψη συντελεστή για το ανώτατο συνολικό εμβαδόν κάθε παραλίας που θα επιτρέπεται να παραχωρηθεί, ο οποίος θα ανέρχεται σε 50% της συνολικής της έκτασης.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει πίσω από την εισπρακτική επιχείρηση νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών και εγκαταστάσεων στον αιγιαλό. Διευκρινίζει ότι «παρέχεται προθεσμία ενός έτους για τη νομιμοποίηση έργων που κατασκευάστηκαν πριν από την ισχύ τού υπό ψήφιση νόμου και εντάσσονται αποκλειστικά στα επιτρεπόμενα για κατασκευή στον αιγιαλό έργα, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την κατασκευή τους ως νέων (συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης)».
Προσθέτει ακόμη ότι «καμία αυθαίρετη κατασκευή, που δεν θα επιτρεπόταν να κατασκευαστεί βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν νομιμοποιείται. Αυτό σημαίνει ότι δεν νομιμοποιούνται σε καμία περίπτωση κατοικίες ή άλλα κτίσματα για τα οποία δεν θα μπορούσε να έχει δοθεί άδεια υπό το ισχύον καθεστώς του ν. 2971/2001 ή του νέου νόμου», αφήνοντας βέβαια ορθάνοιχτο το παράθυρο της νομιμοποίησης για την πλειονότητα των περιπτώσεων.
Το υπουργείο λέει ακόμη ότι θα γίνει αποτύπωση του αιγιαλού εντός έξι μηνών σε ορθοφωτοχάρτες του Κτηματολογίου, και νίπτει τας χείρας του για τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του νομοθετήματος, λέγοντας ότι «είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ», το οποίο όμως δεν έχει καμία συμμετοχή στην εκπόνηση του νομοσχεδίου.
Τέλος, δίνεται πάλι διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές ακτές δεν θα γίνουν σαν της Ισπανίας, που τις χαρακτηρίζει κυρίως η άναρχη δόμηση, με υψηλότατους συντελεστές και σε μικρή απόσταση από τον αιγιαλό.

Θύελλα αντιδράσεων, παραμονές των εκλογών

Μεγάλο κύμα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία και όλα δείχνουν ότι από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Γ.Στουρνάρα, τα κόμματα του κυβερνητικού σχηματισμού δεν θα μείνουν... άβρεχτα στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Το προκλητικό νομοσχέδιο πιθανόν να επηρεάσει τις εκλογικές αποφάσεις μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, κυρίως της νεολαίας, που διαθέτουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Στο Διαδίκτυο επικρατεί μεγάλη κινητικότητα. Είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη διαδικτυακές συγκεντρώσεις υπογραφών και κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου.
Το σύνολο, σχεδόν, των επιστημονικών και οικολογικών οργανώσεων ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, που ανοίγει το δρόμο σε καταπατητές και επενδυτές. Παράλληλα εντείνονται οι αντιδράσεις, όχι μόνον από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από κυβερνητικούς βουλευτές.
enet.gr
  • Blog Archive