Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ: Θάβουν τους νεκρούς και την αλήθεια για το ορυχείο

Posted by ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τετάρτη, Μαΐου 21, 2014

Ο τελικός αριθμός των νεκρών στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα είναι 301, ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές, και στη συνέχεια άρχισαν να χτίζουν τοίχο στην είσοδο του ανθρακωρυχείου. Ενώ αιωρούνται ισχυρισμοί περί εγκλωβισμένων, στη Σόμα επικρατεί κατάσταση...
έκτακτης ανάγκης, όπου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις και η Αστυνομία κάνει έρευνα στα οχήματα που μπαίνουν στην επαρχία αυτή του νομού Μαγνησίας (Μάνισα).
Απαγορεύεται επίσης η πρόσβαση στην περιοχή όπου βρίσκεται το ανθρακωρυχείο από πλευράς δημοσιογράφων. Εδώ και μερικές μέρες διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι περίπου 100 ανθρακωρύχοι, κατά πάσα πιθανότητα νεκροί, οι οποίοι είναι από τη Συρία και εργάζονταν στα πιο βαθιά σημεία του ανθρακωρυχείου.
Χθες οι αρχές προσήγαγαν 24 άτομα από τη διοικητική και τεχνική διοίκηση του εν λόγω ανθρακωρυχείου.
Η εφημερίδα «Αϊντινλίκ» και το ομώνυμο τηλεοπτικό κανάλι κατέγραψαν με κάμερα περιπτώσεις συγκεντρωμένων έξω από το ανθρακωρυχείο οι οποίοι, ενώ μιλώντας στο τηλέφωνο με γνωστούς τους έλεγαν ότι περιμένουν να βγει η σορός συγγενικών τους προσώπων από το ανθρακωρυχείο, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων απαντούσαν λέγοντας ότι συγκεντρώθηκαν από περιέργεια. Πράγμα που έχει οδηγήσει στη διατύπωση της ερώτησης αν ασκείται πίεση στους συγγενείς να μη δηλώνουν ότι είναι συγγενείς εγκλωβισμένων.
Ξυλοδαρμός
Ενα από τα σημεία αναφοράς της υπόθεσης Σόμα είναι ο ξυλοδαρμός νεαρού αρχικά από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -με χαστούκι- και αμέσως μετά από την προσωπική φρουρά του τελευταίου με κλοτσιές και γροθιές. Το περιστατικό έχει καταγραφεί σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για τη σκηνή κατά την οποία ο Ερντογάν οδηγείται από τη φρουρά του σε ένα σουπερμάρκετ την ημέρα που επισκέφθηκε τη Σόμα κι ενώ το πλήθος τον γιουχάιζε. Προτού χαστουκίσει το νεαρό, ο Ερντογάν ακούγεται να λέει «γιατί φεύγεις, ρε σπόρε του Ισραήλ». Μερικά λεπτά προτού οδηγηθεί στο σουπερμάρκετ, ο Ερντογάν μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους εμφανίζεται να λέει «όποιος γιουχαΐζει τον πρωθυπουργό, τρώει χαστούκι».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία, παρά την εικόνα που φαίνεται στο βίντεο, αναφέρει ότι «είναι εκτός πραγματικότητας αυτά που αποδίδονται στον πρωθυπουργό, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν έχει χρησιμοποιήσει την έκφραση η οποία αναφέρεται».
Το όλο σκηνικό αποδίδεται με πολύ ενδιαφέρουσα μορφή στον ακαδημαϊκό χώρο. Στις εξετάσεις προόδου που έγιναν σε ένα μάθημα στο τμήμα Οικονομικών Σπουδών του «Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής» (Αγκυρα), μία από τις ερωτήσεις ήταν η εξής: «Σε δήλωσή του σχετικά με το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα, υψηλά ιστάμενος κρατικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι πρόκειται για φυσιολογικά εργατικά ατυχήματα και έφερε ως παράδειγμα δυστυχήματα ανθρακωρυχείων στην Αγγλία και τις ΗΠΑ κατά το 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα. Πέραν της οφθαλμοφανούς λογικής προβληματικότητας που εμπεριέχει, τι σημαίνει η διατύπωση αυτή από πλευράς εκσυγχρονισμού της Τουρκίας;». Τη δήλωση είχε κάνει ο Ερντογάν.
  • Blog Archive