Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

serbia7 19-5-2014Αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των θυμάτων από τις πλημμύρες που πλήττουν με σφοδρότητα τις τελευταίες ημέρες...

τα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι νεκροί στη Σερβία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην Κροατία, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών, έχουν φθάσει τους 39.
Μεγάλος είναι και ο αριθμός των αγνοουμένων, γεγονός που ενισχύει τους φόβους των αρχών ότι οι νεκροί θα είναι πολλοί περισσότεροι. 
Ειδικότερα, οι αρχές της Σερβίας ανακοίνωσαν ότι από την περασμένη Τετάρτη 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες. Οι περισσότεροι νεκροί, δηλαδή 12 άτομα, καταγράφηκαν στην πόλη Ομπρένοβατς, μία από τις περιοχές της χώρας που επλήγη περισσότερο.
Εκπρόσωπος του Σέρβου προέδρου, Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι έχουν αναφερθεί θύματα και στην πόλη Κρουπάνι, στο δυτικό τμήμα της χώρας.
serbia1 19-5-2014
Επίσης, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ αγνοούνται, με τα περισσότερα θύματα να εντοπίζονται  στην πόλη Ντομπόι.
serbia2 19-5-2014
Πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας (δηλαδή το 1/4 του πληθυσμού της χώρας) έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον Βόσνιο υπουργό Εξωτερικών, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια.
serbia3 19-5-2014
Περισσότερα από 100.000 σπίτια και άλλα κτίρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και περίπου 1 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
 serbia4 19-5-2014
Τη Δευτέρα έφθασε στο Σεράγεβο Ομάδα της Πολιτιικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν αιτήματος των αρχών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, που πλήττεται τις τελευταίες μέρες από καταστροφικές πλημμύρες.
serbia5 19-5-2014
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερις ειδικούς από τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία που θα συντονίσουν τη βοήθεια η οποία φθάνει στη χώρα και θα αποτιμήσουν την κατάσταση, όπως ανακοινώθηκε από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βοσνία.
serbia6 19-5-2014
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή Μπόσανσκα Ποσάβινα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου υπερχείλισε ο ποταμός Σάβα και τα νερά απειλούν την πόλη Οράσιε.
Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα νερά του ποταμού έχουν σπάσει τα αναχώματα σε δύο σημεία και έχουν πλήξει έκταση 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Κάτω από τα νερά βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου Μπόσανσκι Σάματς. Ανάλογη είναι η κατάσταση στο δήμο Μπιέλινα και στην περιφέρεια Μπρτσκο, όπου με ελικόπτερα καταβάλλονται προσπάθειες τοποθέτησης σιδερένιων εμποδίων για να κλείσουν οι ρωγμές στα αναχώματα.
«Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να τοποθετήσουμε τα εμπόδια» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βοσνίας, Ζεκέριγιαχ Όσμιτς, προσθέτοντας ότι  προς το παρόν στις προσπάθειες παροχής βοήθειας συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 στρατιώτες.
Το υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ανακοίνωσε ότι στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η εκκένωση του πληθυσμού και οι επιχειρήσεις διανομής ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. 
Οι επιχειρήσεις μεταφοράς ασθενών και διανομής βοήθειας διεξάγονται με 10 στρατιωτικά ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,της αποστολής της ΕΕ στη χώρα (Eufor), της Κροατίας και της Σλοβενίας.
Στο μεταξύ, στο Σαράγεβο έφθασε αεροπλάνο με βοήθεια από την Τουρκία και αναμένεται και η άφιξη αεροπλάνου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ. Είδη πρώτης ανάγκης, σκηνές και κουβέρτες έχει αποστείλει στους πληγέντες στο Μπρτσκο η Βουλγαρία, ενώ η Λιθουανία και η Εσθονία προσφέρθηκαν να αποστείλουν συνεργεία για την άντληση υδάτων και η Τσεχία έστειλε πακέτα με ανθρωπιστική βοήθεια.
Τέλος, στην Κροατία, όπου επίσης οι αρχές δίνουν μάχη με τις πλημμύρες, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.
  • Blog Archive