Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Γεωργιάδης: Πλαφόν και στις διαγνωστικές εξετάσεις και στα φάρμακα

Posted by ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ Τρίτη, Μαΐου 06, 2014

Πλαφόν και στις διαγνωστικές εξετάσεις πέραν της επαναφοράς του στη συνταγογράφηση φαρμάκων προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο ίδιος, χαρακτήρισε την τροπολογία για το πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη απολύτως απαραίτητη, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν ...
υπερψηφιστεί από τη Βουλή, η τρόικα θα επιβάλει σκληρότερα επικουρικά μέτρα που θα είναι σε βάρος των ασθενών αλλά και των φαρμακείων.
Κάνοντας γνωστό ότι η εν λόγω τροπολογία θα βάζει πλαφόν και στις διαγνωστικές εξετάσεις, ανέφερε ότι «και πέρσι και φέτος υπάρχει πολύ μεγάλη υπέρβαση στον κωδικό του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις που τρέχει με ποσοστό 70% του μηνιαίου στόχου. Γι’ αυτό και θεσπίζουμε τα διαγνωστικά όρια». Επίσης,  πρόσθεσε ότι η υπέρβαση που εμφανίστηκε δημιούργησε μεγάλη αγωνία στα διαγνωστικά κέντρα που πρέπει να εκτελούν τη συνταγογράφηση του γιατρού.
Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την επικείμενη κατάθεση της τροπολογίας, ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε των νέων μέτρων, υποστηρίζοντας ότι έχουν στόχο το 2014 να μην ξεπεραστεί το όριο των 150 εκατομμυρίων, πάνω από το οποίο εφαρμόζεται το «κλόου μπακ», που ορίζει ότι όταν γίνεται υπέρβαση δεν πληρώνεται αλλά επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ. «Θεωρούμε ότι μια υπέρβαση 200 εκατ. θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα. Η τρόικα παρακολουθεί με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ και εισηγείται μέτρα που αν εφαρμοστούν θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη, με την εφαρμογή του πλαφόν στη συνταγογράφηση τον Ιανουάριο του 2014, διαπιστώθηκε ότι 3.000 γιατροί έφθασαν στο όριο να το ξεπεράσουν, ενώ τον αμέσως επόμενο μήνα μειώθηκαν στους 1.500 και τον Μάρτιο στους 600. Όπως ανέφερε, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σεβάστηκε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, γι΄ αυτό και αφαίρεσε το πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη περιμένοντας να δει αν θα υπήρχε εικόνα αυτοελέγχου σε όρια ανεκτά.  «Δυστυχώς όμως, η δαπάνη τον Απρίλιο ήταν αρκετά πάνω από τον στόχο με ορατό τον κίνδυνο αν συνεχιστεί, να οδηγήσει σε απορρύθμιση της αγοράς», πρόσθεσε.
Επιπλέον, είπε πως η τρόικα ζήτησε, επίσης, περαιτέρω μείωση της τιμής των γεννοσήμων, προσδοκώντας στη στροφή των ασθενών από τα ακριβά στα φθηνά φάρμακα, κάτι που θα διατηρήσει τις δαπάνες στα 2 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του «κλόου μπακ», σημείωσε ότι ευνοούσε ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες έναντι άλλων ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών στις οποίες θα μπορούσε να καταλογιστεί ένα ποσό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.
tvxs
  • Blog Archive