Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ξύλο, βανδαλισμοί και καμένες κάλπες στις φοιτητικές εκλογές

Posted by ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ TΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ Πέμπτη, Μαΐου 08, 2014

Τι λένε οι φοιτητικές παρατάξεις για τα γεγονότα:

Δεν έλειψαν για άλλη μία χρονιά τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών. Καταγγελίες υπήρξαν  για επεισόδια από πλευράς εξωπανεπιστημιακών στην ΑΣΟΕΕ, στην οδό Πατησίων. Οι καταγγελίες αφορούν κλεμμένες κάλπες, βανδαλισμούς και ξυλοδαρμούς φοιτητών...

Η ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι:

''η εκλογική διαδικασία στο μεγαλύτερο σύλλογο φοιτητών της χώρας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ήταν ήδη φανερό από το μεσημέρι ότι κάποιοι δεν άντεχαν τη δημοκρατική αποτύπωση του στίγματος της φοιτητικής βούλησης.
Στις 13:40 πραγματοποιήθηκε επέλαση άγνωστων στοιχείων που επιχείρησαν να ακυρώσουν τη διαδικασία, κλέβοντας την κάλπη του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την ευκαιρία για την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να ακυρώσει συνολικά τις εκλογές, διαπιστώνοντας ότι θα καταγράψει τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία της, τη στιγμή μάλιστα που η αθρόα προσέλευση των φοιτητών προμήνυε μεγάλη αύξηση της συμμετοχής.
Πιο συγκεκριμένα ενώ όλες οι παρατάξεις του Συλλόγου Φοιτητών και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής συμφωνούσαν να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία, τα μέλη της ΔΑΠ παρεμπόδισαν επί 2 και πλέον ώρες την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και ακολούθως αποχώρησαν. Ο λόγος της αποχώρησης έγινε εμφανής λίγες ώρες αργότερα (18:50) όταν και πληρωμένοι από την ΟΝΝΕΔ μπράβοι επιτέθηκαν με δολοφονικούς σκοπούς σε φοιτητές του πανεπιστημίου με αποτέλεσμα 3 από αυτους να διακομιστούν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα (ένας εξ αυτών με 9 ράμματα στο κεφάλι)''.


Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΣΟΕΕ αναφέρει από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της ότι:

''στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ομάδα κουκουλοφόρων προκάλεσε βίαια επεισόδια τα οποία είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν φοιτητές και να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Αποτέλεσμα αυτών των θλιβερών συμβάντων ήταν να διακομιστούν στο νοσοκομείο αρκετοί φοιτητές. Επιπλέον, η εκτροπή της δημοκρατικής διαδικασίας συνεχίστηκε με την αρπαγή και το κάψιμο καλπών, το σκίσιμο παραβάν και των εκλογικών λιστών, καθώς και τον βανδαλισμό του χώρου.
Σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκαν για τις ζωές των φοιτητών, αλλά συνέχισαν να καταπατούν την εκλογική διαδικασία με πράξεις νοθείας σε αρκετά εκλογικά κέντρα μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Όλες οι υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις συναίνεσαν με τη σιωπή τους και την παραμονή τους σε αυτή την παρωδία, με μόνο κριτήριο τους κάποια τυχόν αύξηση των εκλογικών τους ποσοστών, αδιαφορώντας για την πραγματική σημασία των φοιτητικών εκλογών.''


Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα γεγονότα των φοιτητικών εκλογών στην ΑΣΟΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της :

''Το μόνο που έχει απομείνει στην ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ μέσα στις σχολές, είναι οι πελατειακοί κι οι εκλογικοί μηχανισμοί, για τη συντήρηση των οποίων και για να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, δε διστάζουν να στείλουν ανθρώπους στο νοσοκομείο. Με πρακτικές που θυμίζουν τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, κρανοφόροι που κανείς δε γνωρίζει εάν είναι μέλη της ΔΑΠ ή της ΧΑ, καθώς έχουν την ίδια ακριβώς περιβολή, προσπάθησαν να κρύψουν πίσω από την τρομοκρατία και τον τραμπουκισμό την καταδίκη της μνημονιακής πολιτικής στο σύλλογο.''

 

Μεγάλη αποχή στις φοιτητικές εκλογές - Η συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου στο 50%.

 

Πρωτιά ΔΑΠ, άνοδος της Πανσπουδαστικής

Και φέτος παραμένει πρώτη δύναμη η ΔΑΠ στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. 

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που και αυτή την χρονιά έδωσαν ξεχωριστά οι φοιτητικές παρατάξεις:

  1. η ΔΑΠ διατηρεί τις δυνάμεις της, 

  2. η ΠΑΣΠ εμφανίζει πτώση, 

  3. αισθητή άνοδο εμφανίζει η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) και 

  4. περίπου στα ίδια μένουν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡ.ΕΝ) και των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά).



Κατά τους εκπροσώπους της ΔΑΠ, τα ποσοστά της παράταξης φέτος ήταν αυξημένα. 
Σε 60 συλλόγους των ΑΕΙ δίνει 42,1% στα δικά της ψηφοδέλτια,  12,67% στην ΠΑΣΠ, 18,38% στην Πανσπουδαστική, 10,31% στα ΕΑΑΚ και 5,5% στην ΑΡ.ΕΝ.Κατά την Πανσπουδαστική τα ποσοστά της παράταξης αυξήθηκαν εφέτος αισθητά. 

Οι εκπρόσωποι της Πανσπουδαστικής δίνουν σε 78 από 193 συλλόγους στα ΑΕΙ 22,52% στα ψηφοδέλτια της παράταξης τους (πέρυσι 17.99%), 30,51% στην ΔΑΠ (πέρυσι 31,06%), 13,71% στην ΠΑΣΠ (πέρυσι 17,99%), 12,73% στα ΕΑΑΚ (πέρυσι 13,54%), 5,66% στην ΑΡ.ΕΝ. (πέρυσι 4,57%), 12,92% στα λοιπά ψηφοδέλτια (πέρυσι 14,70%).

 

 

Πληροφορίες από news247.gr και newsbeast.gr

  • Blog Archive