Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια και τραυματίες στις πορείες για την ΠρωτομαγιάMε δακρυγόνα και αντλίες νερού, χιλιάδες αστυνομικοί που έχουν αναπτυχθεί σήμερα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης προσπαθούν να διαλύσουν τους πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την πλατεία Ταξίμ για να διαδηλώσουν παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης. Οπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, από τις συμπλοκές υπάρχουν τραυματίες.
Στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο Reportturk έχει ανεβάσει μία φωτογραφία που απεικονίζει μία γυναίκα μέσα στο αίμα.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη στους δρόμους της Μπεσίκτας, περιοχής στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, δίπλα στον Βόσπορο. Οι διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιούνται...
δύο 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού στην εθνοσυνέλευση ότι θα ζητήσει από τις ΗΠΑ την έκδοση του υπ” αριθμόν 1 αντιπάλου του, του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. 
Δείτε βίντεο από τους διαδηλωτές στη Μπεσίκτας

Στην Άγκυρα και σε πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας, έχουν προγραμματιστεί επίσης μαζικές διαδηλώσεις.
Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη δεν πτόησαν τους πολίτες οι οποίοι αγνόησαν την ανακοίνωση της Αγκυρας ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι Τούρκοι πολίτες θέλουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον Σουλτάνο του Βοσπόρου ο οποίος έχει δώσει το πράσινο φως για να αναπτυχθεί τεράστια αστυνομική δύναμη 40.000 ανδρών στην Κωνσταντινούπολη για την Εργατική Πρωτομαγιά.  
Εξάλλου, αριστερές οργανώσεις είχαν εξαγγείλει ότι θα προσπαθήσουν στην φτάσουν στην κεντρική πλατεία, η οποία έχει μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα στην ιστορία της Πρωτομαγιάς στην Τουρκία καθώς στους εορτασμούς του 1977 δολοφονήθηκαν 34 άτομα και τραυματίστηκαν 136.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», ο χώρος γύρω από την  πλατεία Ταξίμ είναι αποκλεισμένος και μυρίζει δακρυγόνα. Όλα τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς προς την Ταξίμ δεν πραγματοποιούνται το τελευταίο 24ωρο.  
Πριν ένα χρόνο, περίπου 27.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτομαγιά όταν είχαν σημειωθεί βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν και δεκάδες να συλληφθούν.
Μετά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς το 2013, μαζικά συλλαλητήρια κατά της κυβέρνησης Ερντογάν ξέσπασαν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, διαρκώντας εβδομάδες.
Η κατάληψη στο Πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ τελικά τερματίστηκε με επέμβαση της αστυνομίας. Στη συνέχεια ωστόσο, κατά τη διάρκεια του κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης που διήρκεσε όλο το καλοκαίρι του 2013, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Υπό το φόβο να επαναληφθούν τέτοιου είδους επεισόδια, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, η οποία έχει συμβολικό χαρακτήρα στην ιστορία της Πρωτομαγιάς στην Τουρκία καθώς στους εορτασμούς του 1977 δολοφονήθηκαν 34 άτομα και τραυματίστηκαν 136. 

Πηγή: protothema.gr
  • Blog Archive