Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Data Dealer: Ένα on-line παιχνίδι για την ιδιωτικότητα

Posted by Multimedia Team Δευτέρα, Μαΐου 12, 2014
Το δωρεάν ΔΕΝ είναι ελεύθερο και το αντικείμενο προς πώληση είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και τα προσωπικά του δεδομένα. Ο καπιταλισμός, ο έλεγχος και το κέρδος, έτσι όπως ακριβώς λειτουργεί!

To Data Dealer, είναι ένα on-line παιχνίδι, τ’ οποίο μπορεί να τρέξει μέσα από τον browser και ως αντικείμενο έχει την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να εξορυχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα...
προσωπικά δεδομένα από χρήστες του διαδικτύου και αυτά να πωληθούν είτε στην εταιρεία που πληρώνει καλύτερα είτε στην κυβέρνηση. Το παιχνίδι έχει χρηματοδοτηθεί από την πόλη της Βιέννης στην Αυστρία και μέσω Kickstarter. Έχει εκδοθεί υπό άδεια Creative Commons, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δει τον πηγαίο του κώδικα και να το μοιραστεί με άλλους. Χρησιμοποιεί HTML5 που επιταχύνει το gaming browser, αντί του προβληματικού και κλειστού flash.

Προκειμένου το παιχνίδι να περάσει το μήνυμα που πρέπει, οι δημιουργοί του έχουν διεξάγει τις σχετικές έρευνες σχετικά με όλο αυτό το αλισβερίσι των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων ενώ την ίδια στιγμή το gaming έχει επινοηθεί για να ελαχιστοποιήσει τον εθισμό.

Όταν ξεκινήσετε για πρώτη φορά το παιχνίδι, θα τρέξει ένα γρήγορο και απλό intro, προκειμένου να σας κατατοπίσει. Στην αρχή έχετε στην κατοχή σας ένα εκατομμύριο προσωπικά προφίλ και $ 5.000. Για να προχωρήσετε επίπεδα θα πρέπει να δημιουργήσετε συστήματα που θα σας επιτρέψουν να πάρετε στα χέρια σας τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων ανθρώπων και αυτό μπορεί να γίνει είτε νόμιμα με την δημιουργία ενός site κοινωνικής δικτύωσης, μηχανής αναζήτησης, κλπ ή μπορεί να γίνει παράνομα αγοράζοντας τα δεδομένα από δυσαρεστημένους υπαλλήλους.
Αφού έχετε συλλέξει μερικές χιλιάδες προφίλ δεδομένων που περιλαμβάνουν λεπτομέρειες όπως σεξουαλικό προσανατολισμό ή πολιτικές πεποιθήσεις, θα πρέπει να πουλήσετε τα δεδομένα στον πλειοδότη, όπως σε μια διαφημιστική επιχείρηση ή σε δημόσιο φορέα, ανάλογα με το τι προφίλ έχετε συγκεντρώσει.
Με τα χρήματα που κερδίζετε από την πώληση των προσωπικών δεδομένων, μπορείτε να προσλαμβάνετε δικηγόρους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις καταγγελίες και ψυχολόγους για να σας βοηθήσουν να πείσετε τους ανθρώπους στην αποκάλυψη πιο ριζικών ιδιωτικών πληροφοριών. Καθώς προχωράτε στο παιχνίδι και δημιουργώντας περισσότερα συστήματα συλλογής δεδομένων, νέοι μεγιστάνες θα εμφανιστούν στην υποβολή προσφορών για τα προσωπικά προφίλ που έχετε συγκεντρώσει, με αποτέλεσμα να σας κάνει πλουσιότερους.
Το παιχνίδι έχει 20 επίπεδα με 20 αποστολές και 250 αντικείμενα που περιλαμβάνουν εικονικές εταιρείες και πόλεις, με μια μηχανή βάσης δεδομένων για την ανάλυση των συλλεχθέντων προφίλ.
Ως ένα παράδειγμα για το πώς να συλλεχθούν δεδομένα στο παιχνίδι, ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανθρώπων, μπορούν να συγκεντρωθούν με τη δημιουργία ενός dating site, ενώ το να μάθετε για τις αγοραστικές συνήθειες μπορεί να γίνει με ένα σύστημα εκπτωτικών καρτών.

Αυτή τη στιγμή, το Data Dealer, βρίσκεται σε private beta και διαθέτει μόνο ένα demo ώστε να το δοκιμάσετε, ενώ η multi gamer έκδοση αναμένεται λίαν συντόμως.

Σίγουρα το παιχνίδι, θα προβληματίσει πολλούς ανθρώπους, κάνοντάς τους ιδιαίτερα επιφυλακτικούς ως προς το πού δίνουν τα δεδομένα τους και σε τι ιστοσελίδες γίνονται μέλη. Άλλωστε αυτά ακριβώς δεν συμβαίνουν τώρα μα εδώ και αρκετό πριν στο διαδίκτυο. Το δωρεάν ΔΕΝ είναι ελεύθερο και το αντικείμενο προς πώληση είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και τα προσωπικά του δεδομένα. Ο καπιταλισμός, ο έλεγχος και το κέρδος, έτσι όπως ακριβώς λειτουργεί!

Πάρτε μια γεύση και στο βιντεάκι:



Πηγή
  • Blog Archive