Πέμπτη 8 Μαΐου 2014


Realizan encuentro en Defensa del Territorio

Και ενώ όλα τα μάτια είναι στραμένα στην αντίσταση και την καταπίεση, στην πολιτεία της Puebla, στο  Amilcingo, της πολιτεία του  Morelos, ένας μικρός λαός , αντιστέκονται στην κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου, και στις επιθέσεις της....
κυβέρνησης.
Της Samantha César Vargas



Amilcingo, Morelos. Το Amilcingo είναι πλέον ένα καυτό σημείο μεταξύ των λαών του ηφαιστείου Popocatepetl που αντιστέκονται στην επιβολή της έργου Integral στο Morelos. Βασιζόμενοι στην οργάνωση των συνελεύσεων οι κάτοικοι έχουν εκδιώξει δύο φορές τους εργολάβους του έργου κατασκευής του αγωγού που σχεδιάζεται  να διαπεράσει την γη τους, και αντιστάθηκαν στην προσπάθεια εισβολής των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή τους. Ωστόσο η απειλή είναι διαρκώς παρούσα.

Το σχέδιο Integral Morelos (PIM), που είναι ενεργειακού χαρακτήρα, περιλαμβάνει τις πολιτείες του Morelos, Puebla και Tlaxcala, και αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε ένα σχέδιο βιομηχανοποίησης και μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ανατολική πλευρά της πολιτείας. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ηλεκτρισμού (CFE), είναι υπεύθυνη για το έργο αξίας δισεκατομμυρίου 600 εκατομμυρίων δολαρίων που εκχωρήθηκε στις εταιρείες Elecnor, Enagas και Abengoa.
Ο σχεδιασμός της PIM περιλαμβάνει 80 χωριά της Μορέλος, Puebla και Tlaxcala? περιλαμβάνει την κατασκευή δύο μονάδων συνδυασμένου κύκλου θερμικής ισχύος 620 μεγαβάτ (MW) η κάθε μία, που βρίσκεται στην κοινότητα του Huexca, Morelos, 160 χιλιομέτρων αγωγός θα μεταφέρει 9,61 εκατομμύρια λίτρα  αερίου την ημέρα και του οποίου η γραμμή περνά μέσα από 60 χωριά σε αυτές τις πολιτείες  και ένας δεύτερος αγωγός που θα μεταφέρει 50 εκατομμύρια λίτρα νερό την ημέρα μέσα από τα 19 χωριά του δήμου Ayala, Morelos.
Η πόρτα που ανοίγει η ΡΙΜ στην επέμβαση των ιδιωτικών κεφαλαίων ( εθνικών και πολυεθνικών) συμπεριλαμβάνεται σε ένα σχεδιασμό, εκδίωξης των λαών από την κατοχή της γης και του νερού, όπως επίσης και μία σειρά από βιασμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ιθαγενών και των αγροτών που ζουν στα 80 αυτά χωριά.
Η επιβολή αυτού του σχεδίου, προκάλεσε κοινωνική αντίδραση στις 3 πολιτείες, και προκάλεσε την οργάνωση του Λαϊκού Μετώπου για την Υπεράσπιση της Γης και του Νερού Morelos, Puebla y Tlaxcala (FPDT-MPT).
Κατά την διάρκεια των δύο χρόνων αγώνα των λαών του Popocatépetl αναπτύχθηκαν στρατηγικές νομικές, ενημέρωσης και κινητοποίησεις για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και  τον σεβασμό για τα εδάφη τους.
Στην υπεράσπιση του εδάφους, η ανταπόκριση των κυβερνήσεων της Πουέμπλα και του Morelos ήταν η ποινικοποίηση, η καταστολή, η παρενόχληση και οι απειλές στους κάτοικους, τους ηγέτες της κοινότητας, τους ακτιβιστές και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τις 6 Απριλίου 2014, η διαδικασία διώξης και οι φυλακίσεις εντάθηκαν με τη σύλληψη στην Puebla των Enedina Rosas, Juan Carlos Cordero Abraham Flores, μία διαδικασία που ξεκίνησε σστην Huexca, Morelos, από τον Οκτώβριο του 2012, και εξαπλώθηκε στο Jantetelco, στη Cuautla και τώρα στο Amilicingo. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιδρομή της αστυνομίας, οι φυλάκισεις και τα βασανιστήρια είναι συστηματικά.
Στην Μορέλος, ο αγώνας σήμερα ενάντια στο PIM εστιάζετε στους ανθρώπους του Amilcingo, της νομαρχίας της Temoac , η οποία έχει μια ιστορία  οργάνωσης και πάλης στο σύγχρονο Μεξικό. Εδώ ξεκίνησε η κινητοποίηση στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα για  τον σχηματισμό του δήμου. Ήταν ένας αγώνας που ξεκίνησε για την πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (όπου έκανε δυνατό να δημιουργηθούν δύο κανονικά σχολεία, από ένα σε Cuautla και Amilcingo) και κατέληξε στη δημιουργία ενός από τους νεότερους δήμους της χώρας. Όνομα Vihn Flores έχει ιστορική σημασία της ίδια της  διαμόρφωσης του Δήμου. Η ίδια μαζί με άλλες γυναίκες και άνδρες οδήγησε τον αγώνα, έως ότου δολοφονήθηκε.

Οι amilcingas είναι πολεμιστές. Στο ανατολικό τμήμα της πολιτείας είναι σεβαστοί και λέγετε ότι εύκολα παίρνουν τα όπλα.. Είναι ένας μικρός, αλλά με μια μακρά ιστορία αγώνων, για την αλληλεγγύη και την υπεράσπιση του εδάφους τους λαός. Είναι ανάμεσα από αυτούς τους ανθρώπους, όπου σκοπεύουν να περάσουν τον αγωγό.
Στα τέλη του 2013, το Amilcingo προσχώρησε στον αγώνα κατά της PIM, αλλά από τον Φεβρουάριο 2013 στα πρακτικά της συνέλευσης υπογράφει η μη συναίνεση στην κατασκευή του αγωγού, απόφαση που δεν έγινε σεβαστή υπεύθυνους ιθύνοντες του έργου, οι οποίοι στις αρχές του 2014 προσπάθησαν να επιβάλουν την κατασκευή του έργο του αγωγού στο έδαφος αυτό. Και πάλι πραγματοποιήθηκε συνέλευση, τον Φεβρουάριο του 2014, όπου για άλλη μια φορά αποφασίστηκε η άρνηση στην κατασκευή του αγωγού. Ζητήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο για να του ανακοινωθεί η απόφαση των κατοίκων της πόλης, αλλά δεν πήραν ποτέ καμία απάντηση.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2014 άρχισε η υπεράσπιση του εδάφους , απαγορεύοντας την πρόοδο των εργασιών. Όταν έφτασαν στην περιοχή εργάτες και μηχανήματα, αναγκάστηκαν μπροστά στην αποφασιστικότητα των κατοίκων να αποχωρήσουν. Τον Μάρτιο επαναλήφτηκε η ίδια ιστορία, με την παρουσία αυτή την φορά περισσότερων από 100 εργαζομένων, εκ των οποίων οι 80 ήταν Ιταλοί. Για ακόμα μία φορά εκδιώχθηκαν από την περιοχή.
. Οι κάτοικοι του Amilcingo, ζουν από τον Φλεβάρη κάτω από την απειλή των μηχανημάτων και των εργατών του έργου, αλλά και υπό μία οργανωτική διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιούνται καθημερινές συνελεύσεις για να ορίσουν το πρόγραμμα δράσεων της επόμενης ημέρας , αλλά και για να ενημερωθούν για τις δράσεις των άλλων χωριών.
 Η διαδικασία δίωξης και παρενόχλησης σε βάρος των λαών της Popocatepetl στην Puebla επεκτάθηκε στην Morelos στις 13 Απριλίου. Γύρω στο μεσημέρι της ίδια μέρας,  πολίτες του Amilcingo κατεστάλησαν και φυλακίστηκαν.
Κατά την επιστροφή από τα χωράφια, στην περιοχή του Normal School, η Unified κρατική αστυνομία εντολών τους εξέπληξε με πυροβολισμούς στον αέρα και δακρυγόνα. Οι χωρικοί δέχθηκαν επίθεση και κάποιοι συλλαμβάνονται. Έτσι ξεκίνησε μία ημέρα  βίας, η οποία συνεχίστηκε με πέντε ακόμη συλλήψεις: του Adam Rosales (60), ο οποίος ξυλοκοπήθηκε επανειλημμένως με κλωτσιές και όπλα, της Victorina Ramirez (64), της Jasmine Velazquez, της Petra Ramirez και του βοηθού του δήμου Aaron Aguilar.
Την ίδια ημέρα της σύλληψης, στις 14:00, η πολιτειακή αστυνομία  και Ομοσπονδιακοί αστυνομικοί προσπάθησαν να εισέλθουν στην κοινότητα με περίπου 180 άντρες, προσπάθεια η οποία οδήγησε σε δύο συγκρούσεις κατά την οποία  πληγώθηκε με τρεις πυροβολισμούς  στα πόδια του ο Julio Solís Barranco, 24χρονών.
 
Η κυβέρνηση του Graco Ramírez αρνήθηκε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε πυροβόλα όπλα, αλλά τα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο. Οι αρχές απέτυχαν να εκφοβίσουν τους κάτοικους που αγωνίζονται λόγω της οργάνωσής τους, η  οποία περίμενε την επίθεση και κατάφερε να την αντιμετωπίσει και να εκδιώξει την αστυνομία από την περιοχή.
. Στις δηλώσεις της η κυβέρνησης του κράτους αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις "των κατοίκων της Πουέμπλα," σαν να μην είχε η Morelos την αξιοπρέπεια ή τη δύναμη να υπερασπιστεί το έδαφός της. Ωστόσο, για περισσότερο από δύο χρόνια τώρα, οι άνθρωποι της Huexca, του Amilcingo, του Jantetelco και της Ayala οργανώνονται για την αυτοδιάθεση του εδάφους τουςς και για μια αξιοπρεπή ζωή.

Η παρενόχληση συνεχίζεται. Στις 28 Απριλίου, για άλλη μια φορά προσπαθήθηκε  να προκληθεί η διάσπαση του πληθυσμού με την κατασκευή ενός τοπικής σημασίας έργου με στόχο να αποσπαστεί  σε αντάλλαγμα η αποδοχή του αγωγού. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι «εκπροσωπούσαν» την κοινότητα, αποδέχθηκε το έργο την προηγούμενη ημέρα, σε μια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, Jorge Messeguer. Ως αποτέλεσμα, την 28η τέσσερεις κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρεβρέθηκαν το κέντρο υγείας για να παρακολουθήσουν το ξεκίνημα των "βελτιώσεων". Οι κάτοικοι, αγανακτισμένοι, εμφανίστηκαν εκεί και ζήτησαν από τους υπαλλήλους να αποσυρθούν, διότι οι εργασίες δεν υποστηρίχθηκαν από το ανώτατο όργανο της κοινότητας, το οποίο είναι η συνέλευση. Πάνω από 200 άτομα πίεσαν την μικρή ομάδα η οποία αποσύρθηκε, όπως και οι υπάλληλοι. Μια ώρα αργότερα εμφανίστηκαν 11 φορτηγά με άνδρες των δυνάμεων καταστολής ταραχών ταραχών, 50 περιπολίες της Ενιαίας Διοίκησης, η δικαστική αστυνομία και τέσσερα στρατιωτικά τζιπ που  τοποθετήθηκαν σε στρατηγικά σημεία στις εισόδους της κοινότητας. Για τέσσερις ώρες υπήρξε κατάσταση συναγερμού για την πιθανή εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας, και  η κοινότητα ήταν έτοιμη για να αντισταθεί στην επικείμενη καταστολή . Τέλος, οι δυνάμεις ασφαλείας αποσύρθηκαν.
Το Amilcingo είναι πλέον ένα καυτό σημείο στο Morelos, καθώς υπάρχει η συνεχή απειλή μιας πιθανής  καταστολής. Τα μάτια είναι κυρίως στραμμένα στις Puebla και  Morelos, αλλά μια μάχη στην οποία η αξιοπρέπεια μιας μικρής πόλης είναι ένα μεγάλο παράδειγμα του αντιστασιακού αγώνα των λαών της Popocatepetl ζει επίσης.
πηγή
  • Blog Archive