Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014


Η Ελβετία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα υιοθετήσει από το 2017 ποσοστώσεις για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν ή εργάζονται στη χώρα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΕ.
Πρόκειται για την επόμενη...
κίνηση της Ελβετίας ύστερα από το δημοψήφισμα του Φεβρουαρίου όπου με οριακή πλειοψηφία (50,3%) η χώρα τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης - κάτι που είχε προτείνει το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ποσοστώσεις θα υιοθετηθούν για οποιονδήποτε παραμένει στην Ελβετία για περισσότερους από τέσσερις μήνες με στόχο να μειωθεί συνολικά το ποσοστό των μεταναστών σε επίπεδο που δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Οι ποσοστώσεις, που θα καθορίζονται κάθε χρόνο, θα ισχύουν και για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην Ελβετία που ζουν πέρα από τα σύνορα της χώρας στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία ή τη Γερμανία.
«Θα θέταμε σε κίνδυνο την άμεση δημοκρατία, αν οι πολίτες μας δεν μπορούσαν να βασιστούν στο γεγονός ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την ψήφο τους» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας Σιμονέτα Σομαρούγκα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε άμεσα χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο αυτό «ασύμβατο» με τη συμφωνία του 2002 σχετικά με την ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων μεταξύ της Ελβετίας και της ΕΕ.
  • Blog Archive