Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Αυτοί που θέλουν να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταξίμ θα συλλαμβάνονται, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ερντογάν. Η αστυνομία έκλεισε το πάρκο Γκεζί 
Επεισόδια εκτυλίχθηκαν κοντά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, με την Αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσει πορεία εκατοντάδων διαδηλωτών που προσπαθεί να προσεγγίσει το σημείο.
Οι διαδηλωτές βάδιζαν προς τιμήν της πρώτης επετείου από τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν την Τουρκία το καλοκαίρι του 2013.
Στην Άγκυρα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση εναντίον των 1000 περίπου διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιζιλάι στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε νωρίτερα ότι θα συλληφθούν οι διαδηλωτές που θα θελήσουν να τιμήσουν σήμερα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
του Ιουνίου του 2013 που συγκλόνισαν την Τουρκία.

"Δεν μπορείτε να καταλάβετε την Ταξίμ, όπως είχατε κάνει πέρυσι επειδή οφείλετε να σεβαστείτε τον νόμο (...) αν το κάνετε, το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλειά του", δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε αυτούς που αντιτίθενται σε αυτόν.
"Αν πάτε εκεί, οι δυνάμεις ασφαλείας μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο" από το Α ως το Ω, πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.

  Για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε αυτούς που τον αψηφούσαν για τρεις εβδομάδες πέρυσι με τις διαδηλώσεις τους.
"Απευθύνω έκκληση στον λαό μου. Μην επιτρέψετε να σας ξεγελάσουν. Αυτή δεν είναι μια οικολογική εκστρατεία, δεν υπάρχει καμία ειλικρίνεια σε αυτό", επέμεινε.
Χθες το βράδυ εξάλλου ο Ερντογάν είχε και πάλι επικρίνει το κίνημα διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές θέλουν να προκαλέσουν "νέους θανάτους και νέο πόνο" στην Τουρκία, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

  Η τουρκική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ στο σύνολο των διαδηλωτών των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των συνδικάτων και των μελών της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θέλουν να τιμήσουν, απόψε, με την πραγματοποίηση μιας διαδήλωσης τις άνευ προηγουμένου αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που συγκλόνισαν την Τουρκία τον Ιούνιο του 2013.

  Περισσότεροι από 25.000 άνδρες των δυνάμεων της τάξης και οχήματα με περίπου πενήντα αντλίες νερού υπό πίεση έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, προμηνύοντας νέες ταραχές.
Παράλληλα η αστυνομία έκλεισε σήμερα το πάρκο Γκεζί μετά το αίτημα που απηύθυναν οι ακτιβιστές για την πραγματοποίηση διαδήλωσης απόψε στην πλατεία Ταξίμ.
Οι περσινές κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 31 Μαΐου του 2013 από λίγους οικολόγους που αντιτίθενταν στην καταστροφή του μικρού πάρκου Γκεζί, το οποίο δεσπόζει της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκαν σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα αμφισβήτησης εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003.
Στη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου, οι Τούρκοι --πάνω από 3,5 εκατ., σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση-- βγήκαν στους δρόμους μιας εκατοστής πόλεων της χώρας για να απαιτήσουν, όπως και στις εξεγέρσεις της αποκαλούμενης "αραβικής άνοιξης", περισσότερη δημοκρατία.
Οι δυνάμεις της τάξης είχαν καταστείλει σκληρά τις διαδηλώσεις στο Γκεζί. Η επέμβασή τους είχε ως αποτέλεσμα 8 νεκρούς, περισσότερους από 8.000 τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις.

  Προσαγωγή δημοσιογράφου του CNN
Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή του ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου «CNN» στην Κωνσταντινούπολη, τη στιγμή που μετέδιδε ρεπορτάζ σε ζωντανή σύνδεση από την πλατεία Ταξίμ.
Την ώρα που μετέδιδε ζωντανά το ρεπορτάζ του, ο Ίβαν Ουότσον περικυκλώθηκε από αστυνομικούς οι οποίοι αρχικά ζήτησαν το διαβατήριό του και στη συνέχεια προέβησαν στην προσαγωγή του, αλλά και του κάμεραμαν. Αμφότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μισή ώρα.
(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ)
  • Blog Archive