Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

 Φωτογραφιες: Μαριος Λωλος

Απορρίπτει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών ο Άρειος Πάγος

 Μπλόκο στην επαναπρόσληψη των εκατοντάδων απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και πολλές φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τα ΜΑΤ εισπράττοντας ξύλο και χημικά βάζει ο Άρειος Πάγος. Νέα επεισόδια στον απόηχο της δικαστικής απόφασης με πληροφορίες για τραυματισμένες διαδηλώτριες καθαρίστριες.


 Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών και ανέστειλε προσωρινά την υπ. αριθμ. 1584/2014 απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που διέταζε την επανατοποθέτηση των καθαριστριών που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο υπουργείο Οικονομικών και στις ΔΟΥ.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι καθαρίστριες που συνεχίζουν τη διαμαρτυρία δέχθηκαν βίαιη απώθηση με γκλομπ από άνδρες των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο καθαρίστριες και ένας φωτορεπόρτερ.Η μία μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, στη δε δεύτερη παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Στο μεταξύ Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την υπόθεση του αστυνομικού που εμφανίζεται σε βίντεο να χειροδικεί εναντίον καθαρίστριας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των καθαριστριών. Στο βίντεο φαίνεται σειρά αστυνομικών, καλυμμένων με τις ασπίδες, η απολυμένη καθαρίστρια που δέχτηκε το χτύπημα ακριβώς μπροστά και μετά το χέρι ενός αστυνομικού να την χτυπά στο πίσω μέρος του κεφαλιού της.

Στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει συνολικά 397 καθαρίστριες και είχαν δικαιωθεί πρωτόδικα. Ωστόσο το υπουργείο ζήτησε την αναίρεση της απόφασης του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υποστηρίζοντας ότι, από την υπόθεση των καθαριστριών, επιβαρύνεται το Δημόσιο με 209 χιλιάδες ευρώ τον μήνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει από που προέρχεται η εν λόγω επιβάρυνση, ενώ προσθέτει ότι εάν επανέλθουν οι καθαρίστριες, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση.
Κατά τη συζήτηση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης την Τρίτη, οι δικηγόροι των καθαριστριών  επεσήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση









 Ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος, εξιστορεί στο Κόκκινο τα γεγονότα που εξελίχθηκαν έξω από το ΥΠΟΙΚ το απόγευμα της Πέμπτης, καταγγέλλοντας την αδικαιολόγητη βία των ΜΑΤ που χτυπούσαν βάναυσα όποιον έβλεπαν μπροστά τους και καυτηριάζει την απαράδεκτη στάση του νέου υπουργού δημόσιας τάξης Βασίλη Κικίλια. Μια μέρα μετά την ανάληψη του υπουργείου δικαιοσύνης από τον Βασίλη Κικίλια καταπατάται η άτυπη εκεχειρία μεταξύ των δυνάμεων καταστολής και των φωτορεπόρτερ που κράτησε δύο χρόνια, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του ίδιου του Μάριου Λώλου από αστυνομικό που τον είχε στείλει στο νοσοκομείο.

Γίνεται έτσι φανερό ότι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα του ανασχηματισμού άρχισε πλέον να ξετυλίγεται και να φανερώνεται το αληθινό πρόσωπο της πολιτικής της συγκυβέρνησης.

Τα γεγονότα:

«Αμέσως μετά την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου, οι καθαρίστριες «κατέβηκαν» σε πορεία διαμαρτυρίας στο ΥΠΟΙΚ», εξιστορεί στο Κόκκινο ο κ. Λώλος και συνεχίζει, τα ρολά ήταν κατεβασμένα και δεν κουνιόταν κουνούπι, η βία και το ξύλο που ακολούθησε είναι αδικαιολόγητο».

Σοκάρουν τα λεγόμενά του για την αστυνομική βία: «ξέραν που βαράγαν, μας χτυπούσαν στα πλευρά», σημειώνει φανερά φορτισμένος από την ένταση.

Καυτηριάζει έντονα την απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την υπόθεση του αστυνομικού που εμφανίζεται σε βίντεο να χειροδικεί εναντίον καθαρίστριας έξω από το υπουργείο Οικονομικών: «800 ΕΔΕ έχουν κάνει και δεν έχουν βρει έναν. Σιγά! θα κάνει ΕΔΕ ο κ. Κικίλιας και κάτι έγινε».

Στο ΚΑΤ η φωτογράφος Τατιάνα Μπόλαρη, μετά από την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον της τα ΜΑΤ.










  • Blog Archive